Ján Čarnogurský: Zastavme sankcie proti Rusku- ceny začnú klesať
02 | 01 | 2023 I Eka Balaskova

Bývalý disident a neskorší predseda vlády SR sa netají tým, že dlhodobo nesúhlasí so sankciami voči Rusku, ktoré naň v niekoľkých vlnách pravidelne uvaľuje aj Európska únia. Práve cez ich zrušenie podľa Čarnogurského vedie aj naša a európska prosperita.

Čarnogurský vysvetľuje, že zastavenie sankcií voči Rusku nám pomôže k zníženiu cien a priam vyzýva našich zástupcov v orgánoch EÚ, aby pri najbližšom rozhodovaní o pokračovaní sankcií zahlasovali proti ich predĺženiu. 

Večná téma

"Zvyšovanie cien sa stáva stále častejšou témou našich rozhovorov a stúpa v poradí našich starostí. Podľa Štatistického úradu SR index rastu cien (inflácie) dosiahol v októbri 15 % (v septembri 14 %) a po Novom roku zrejme bude ďalej stúpať. Občas v režimových médiách čítame zúfalú výhovorku, že za stúpanie cien môže „Putinova vojna“ na Ukrajine," píše Ján Čarnogurský.

Krátka pamäť?

"Akosi opomínajú, že pred ňou tu bola premena Ukrajiny na americkú základňu, viď budovanie základne Očakovo. Za zmienku stojí aj najnovšie priznanie exkancelárky Angely Merkelovej, že Minské dohody boli západným podvodom proti Rusku," pripomína emeritný premiér.

"Schválený rozpočet na budúci rok zaťaží Slovensko sekerou 8 miliárd €, ktorú budeme musieť splácať. Európska únia, ako poslušný mopslík Spojených štátov, nedokázala zvládnuť ich tlak a zaviedla proti Rusku sankcie. Joe Biden, ešte ako viceprezident Baracka Obamu, to povedal v diskusii so študentmi Harvardovej univerzity," oživuje pamäť ľudí Čarnogurský.

Šéf NATO vyzval Západ, aby zvýšil výrobu zbraní pre Ukrajinu
Západní spojenci musia v nadchádzajúcich mesiacoch zvýšiť výrobu zbraní, aby plne zabezpečili zásobovanie Ukrajiny vo vojne proti Rusku, uviedol generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg. Počas bojov na Ukrajine sa podľa Stoltenberga spotrebúva... Čítať ďalej
01 | 01 | 2023 | Ivan Mihale/tasr

A máme tu sankcie

"Odvtedy sa sankcie stupňujú a rozširujú. Len nevyspelí v EÚ si mohli predstaviť, že Rusko bude sankcie trpne prijímať. Na každé sankcie Rusko odpovedá rovnakými sankciami proti Západu. Niektoré sankcie sú priam vysvedčením hlúposti funkcionárov EÚ. Nie sú medzi nimi aj naši zástupcovia?" Pýta sa skôr rečnícky Čarnogurský.

Prečo ceny rastú

"V júli tr EÚ prijala sankcie na nákup ruských energonosičov – ropu, plyn, elektrinu, s úmyslom znížiť ruské príjmy na vojnu. Ale čo učia už na strednej škole, v EÚ nevedia. Na trhu sa znížila ponuka energonosičov, čiže zvýšila ich cenu. Rusko má záujemcov o dosť energie, najväčší sú India a Čína. Síce predáva o niečo menej energonosičov, ale za vyššiu cenu. V úhrne za menej tovaru inkasuje viac peňazí," vysvetľuje Čarnogurský dopad sankcií.

Bez efektu

"Sankcie proti Rusku dodržiava necelá miliarda ľudí (členovia EÚ a NATO - ani to nie všetci), nevzťahujú sa na sedem miliárd obyvateľov Zeme. Na financovanie vojenskej operácie na Ukrajine má Rusko peňazí dosť. A pre takú hlúpu politiku Európskej únie kupujeme drahé energie, čo sa premieta do cien všetkého. Platíme viac za vykurovanie, za byty, za potraviny," upozorňuje Čarnogurský.

Uhrík: Ako to, že tí nechápaví občania nedokážu oceniť MATOVIČOVU obetu a genialitu?!
V nedeľu sa exminister financií Igor Matovič takpovediac "odtrhol z reťaze" a zverejnil svoje čudné statusy. V jednom zaútočil na opozíciu a v tom druhom na Čaputovú, v ktorom ju označil za " hovorkyňu bratislavskej kaviarne". Útok na opozíciu... Čítať ďalej
02 | 01 | 2023 | Ivan Mihale

Ako z toho von

"Východisko je jednoduché. Zastavme sankcie proti Rusku. Únia prijala sankcie doteraz v deviatich balíkoch. Každý balík platí šesť mesiacov, potom ich predĺženie musia odsúhlasiť všetky členské štáty. Keď prestanú niektoré sankcie proti Rusku, možno s ním rokovať o zrušení protisankcií. Ostatne, zákaz nákupu lacných ruských energií prijala samotná EÚ," vidí riešenie bývalý politik.

Priznáva to aj Európa

"O neúčinnosti sankcií proti Rusku sa vyjadrili zástupcovia dôležitých štátov EÚ - francúzsky prezident Macron, aj nová talianska predsedníčka vlády Meloniová. Maďarský predseda vlády Viktor Orbán bojuje proti sankciám otvorene. Ako som už načrtol, za predĺženie sankcií musia hlasovať všetky štáty jednohlasne, čiže stačí ak jeden štát - Slovensko - zahlasuje proti napríklad predĺženiu a sankcie padajú pre všetkých. Chopme sa našej jedinečnej príležitosti," vyzýva Čarnogurský slovenských zástupcov v EÚ.

Najbližšie sa o najdôležitejších sankciách bude rozhodovať ešte pred 31. januárom 2023. Čarnogurský "ponúka" odvolanej vláde zahlasovať proti ich predĺženiu s tým, že ak tak neurobí, je zodpovedná za ďalší rast cien.

Nastáva zmena vo vojne?
Vasilescu: Generál Surovikin využije vážnu zraniteľnosť ozbrojených síl Ukrajiny. Veliteľ Zjednotenej skupiny ruských síl Sergej Surovikin využil obdiv svojho ukrajinského partnera Valerija Zalužného. Jeho chyba môže vyjsť ukrajinskú armádu veľmi... Čítať ďalej
02 | 01 | 2023 | Milan Laca

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik

Potrebujeme vašu podporu, ktorú nám môžete prejaviť ZDIEĽANÍM našich článkov. Myslite na to a po prečítaní článku kliknite na ZDIEĽAŤ. ĎAKUJEME