Denný súhrn domáceho spravodajstva - 2. januára
02 | 01 | 2023 I Ivan Mihale

Prezidentka SR Zuzana Čaputová vetovala novelu zákona o posudzovaní vplyvov na životné prostredie (EIA). TASR o tom informoval hovorca hlavy štátu Martin Strižinec. Prezidentka navrhuje, aby Národná rada (NR) SR pri opätovnom prerokovaní zákon neprijala ako celok. Novela podľa nej obsahuje viacero ustanovení, ktoré vykazujú znaky nesúladu s ústavnými a medzinárodnoprávnymi požiadavkami i s požiadavkami vyplývajúcimi z práva Európskej únie.

Návrh novely Trestného zákona je poverený minister spravodlivosti Viliam Karas pripravený prediskutovať aj s prezidentkou SR Zuzanou Čaputovou. Reagoval tak na otázku v rozhovore pre TASR. Dočasne poverená vláda má podľa ústavy niektoré kompetencie obmedzené, netýka sa to však samotnej možnosti predkladať návrhy zákonov.

Stredové, pravicové a konzervatívne sily by mali vytvoriť silný a jednotný blok založený na spoločných hodnotách, aby vo voľbách neprepadol ani jediný hlas voličov. V rozhovore pre TASR to skonštatovala vicepremiérka a šéfka strany Za ľudí Veronika Remišová. V takomto bloku vidí okrem Za ľudí aj strany, ako KDH či OĽANO. Otázku svojho prestupu do inej strany označila za absurdnú.

Spoločným záujmom krajínSlavkovského formátu (S3) a Indie je zastavenie ruskej agresie proti Ukrajine bez obmedzenia jej nezávislosti, suverenity a územnej celistvosti. Uviedol to v pondelok vo Viedni šéf slovenskej diplomacie Rastislav Káčer. TASR o tom informoval komunikačný odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR.

Národné centrum zdravotníckych informácií (NCZI) má od začiatku roka nové vedenie. Pozícia generálneho riaditeľa zmenou zriaďovacej listiny zanikla a nahradila ju rada riaditeľov. Nový krízový manažment má identifikovať dôvody, pre ktoré meškajú kľúčové projekty ako registre, projekt OnkoAsist, eLab či eObjednávanie. TASR o tom informoval komunikačný odbor Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR.

Bratislavskú štátnu záchranku zatiaľ povedie Dagmar Tomčanyová. Do funkcie riaditeľa ju od nového roka vymenovali na dobu určitú, do obsadenia miesta úspešným uchádzačom výberového konania, najdlhšie však do 14. mája. Pre TASR to uviedol komunikačný odbor Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR.

Humanitárne centrum (HC) v Gabčíkove v pondelok navštívila podpredsedníčka vlády Ukrajiny Irina Vereščuk. Zariadenie Migračného úradu (MÚ) Ministerstva vnútra (MV) SR poskytuje od vypuknutia vojnového konfliktu vo februári 2022 odídencom z Ukrajiny ubytovanie a priestor na poskytovanie základných služieb. Informoval o tom tlačový odbor MV.

Reforma poradenského systému z dielne Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR má priniesť jednotný a prehľadný systém poradní podľa potrieb žiaka. Cieľom reformy, ktorú rezort postupne zavádza od 1. januára, je poskytovať služby podľa potrieb dieťaťa, žiaka a rodiny a nielen podľa stanovenej diagnózy. TASR o tom informoval odbor komunikácie a marketingu MŠVVaŠ.

Akademický senát verejnej vysokej školy (VŠ) po novom nebude musieť na návrh rektora schvaľovať návrh rokovacieho poriadku vedeckej rady školy, ale štipendijný poriadok VŠ. Vyplýva to z novely zákona o vysokých školách, ktorá nadobudla účinnosť 1. januára tohto roka.

Profesionálni vojaci budú mať vlastného ombudsmana. Na základe podnetu alebo z vlastnej iniciatívy má prešetrovať podozrenia z porušenia ich základných práv a slobôd. Zodpovedný má byť ministrovi obrany. Podnet bude môcť podľa novely podať aj občan, ktorého služobný pomer sa skončil, a to do šiestich mesiacov odo dňa doručenia personálneho rozkazu o prepustení. Vyplýva to z novely zákona o štátnej službe profesionálnych vojakov, ktorá nadobudla účinnosť.

Kultúra by si zaslúžila viac pozornosti, niekoho, kto by dokázal za rezort bojovať a mal jasnú víziu. V hodnotení minuloročného pôsobenia Ministerstva kultúry (MK) SR pod vedením Natálie Milanovej (OĽANO) to uviedla podpredsedníčka Výboru Národnej rady SR pre kultúru a médiá Jana Žitňanská (Za ľudí).

Na Slovensku sa vlani podalo 852.065 vakcín proti ochoreniu COVID-19. V roku 2021 sa ich oproti tomu podalo 6.359.116. TASR o tom informovala hovorkyňa Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI) Veronika Daničová.

Radiačná situácia na Slovensku bola v období od 23. do 29. decembra stabilná. Na území Slovenska ani v iných krajinách Európy nezaznamenali výrazné odchýlky od štandardne meraných hodnôt dávkových príkonov gama žiarenia. Informoval o tom odbor radiačnej ochrany Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR na webe.

Úrady verejného zdravotníctva čelia generačnej výmene. Dlhoroční pracovníci odchádzajú do dôchodku, zatiaľ čo mladí ľudia nemajú o prácu pre jej náročnosť až taký záujem. Upozornil na to hlavný hygienik SR Ján Mikas.

Slovenská lekárska komora (SLK) chce byť súčasťou Komisie pre tvorbu siete. Tá má od roku 2024 prevziať kategorizáciu nemocníc. Do jej vytvorenia chce SLK participovať na prebiehajúcich procesoch reformy. TASR o tom informovala manažérka pre komunikáciu a médiá komory Nancy Závodská.

Zmenu zdravotnej poisťovne od nového roka treba oznámiť svojmu zamestnávateľovi najneskôr do ôsmich dní od zmeny, teda do 8. januára. Ak má poistenec viacerých zamestnávateľov, je potrebné túto zmenu oznámiť všetkým, pripomína Všeobecná zdravotná poisťovňa.

Rada prokurátorov navrhuje zaviesť verejné hlasovanie členov výberovej komisie pri výbere vedúcich prokurátorov. V súvislosti so skvalitnením procesu výberových konaní sa na decembrovom mimoriadnom zasadnutí uzniesla na viacerých návrhoch, ktoré plánuje predložiť Generálnej prokuratúre (GP) SR. Pre TASR to uviedol predseda Rady prokurátorov Stanislav Jakubčík.

Ústavný súd (ÚS) SR si bude v novom roku pripomínať 30. výročie začatia svojej činnosti. "Ak bol rok 2022 rokom Ústavy Slovenskej republiky, rok 2023 možno označiť za rok Ústavného súdu Slovenskej republiky," uviedol pre TASR predseda súdu Ivan Fiačan. V súvislosti s cieľmi v nadchádzajúcom období poukázal na to, že sudcovia ÚS v dôsledku vysokého počtu návrhov podávaných súdu pracujú vo vysokom tempe a v plnom nasadení.