Austrália: Zaoceánska loď uviazla pre biologické znečistenie na mori
02 | 01 | 2023 I Ivan Mihale/tasr

Stovky pasažierov nemohli takmer týždeň opustiť palubu luxusnej lode Viking Orion, lebo na trupe plavidla bolo objavené biologické znečistenie spôsobené nadmerným nahromadením živých organizmov. Austrálske úrady lodi nechceli dať povolenie na zakotvenie, pretože sa obávali, že tieto organizmy by mohli poškodiť miestne ekosystémy.

Na palube zaoceánskej lode, ktorá 23. decembra vyplávala z Adelaide, bolo asi 800 dovolenkárov. Zakotviť nemohla od 26.decembra, keď vyrazila z novozélandského Wellingtonu.

Úrady nariadili, aby bol trup lode, na ktorom sa zachytili mikroorganizmy, rastliny, riasy či menšie živočíchy, vyčistený. Stalo sa tak vo vzdialenosti približne 12 námorných míľ (22 kilometrov) od prístavu v meste Adelaide v medzinárodných vodách.

Austrálske ministerstvo poľnohospodárstva, rybárstva a lesníctva uviedlo, že už 28. decembra bolo na plavidle spozorované biologické znečistenie menšieho rozsahu, nariadilo preto lodi, aby sa podrobila štandardným bezpečnostným procedúram. Do odstraňovania nahromadených organizmov boli zapojení i profesionálni potápači.

Loď napokon zakotvila v pondelok večer miestneho času v prístave mesta Melbourne, uvádza webstránka VesselFinder.com sledujúca pohyb lodí. Spoločnosť Viking, ktorej loď patrí, uviedla, že cestujúcim poskytne odškodné. (tasr)

GALÉRIA: Vo Vatikáne sa začala rozlúčka verejnosti so zosnulým Benediktom XVI.
Vo vatikánskej Bazilike sv. Petra vystavili v pondelok na tri dni telo zosnulého emeritného pápeža Benedikta XVI. Rady veriacich, ktorí sa s ním prišli rozlúčiť a vzdať mu úctu, sa vo Vatikáne tvorili už pred svitaním. Dvere baziliky sa pre... Čítať ďalej
02 | 01 | 2023 | Ivan Mihale/tasr

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik

Potrebujeme vašu podporu, ktorú nám môžete prejaviť ZDIEĽANÍM našich článkov. Myslite na to a po prečítaní článku kliknite na ZDIEĽAŤ. ĎAKUJEME!