Rusi tvrdo udreli
30 | 12 | 2022 I Milan Laca

Ruské ministerstvo obrany: masívny úder 29. decembra zastavil presun záloh Ozbrojených síl Ukrajiny.

Ciele masívneho úderu, ktorý 29. decembra zasadili ruské ozbrojené sily na infraštruktúru a vojenské zariadenia Ukrajiny, boli dosiahnuté, vyhlásilo ruské  ministerstvo obrany.

Zasiahli rakety

Operáciu vykonanali pomocou vysoko presných leteckých a námorných zbraní s dlhým doletom. Ruské jednotky zasiahli vojenské veliteľské a energetické zariadenia, ktoré pracovali pre ukrajinské podniky vojensko-priemyselného komplexu. To pomohlo zablokovať zbrane, dodávané západnými krajinami v tyle, pretože rakety narušili prepravu po železnici. Okrem toho zastavili presun záložných jednotiek zo západu Ukrajiny, zastavili výrobu a opravy vojenskej techniky a munície.

Stoltenberg vyzýva spojencov pokračovať v dodávkach zbraní Ukrajine
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg vyzval členské krajiny Severoatlantickej aliancie, aby pokračovali v dodávkach zbraní Ukrajine. Uviedol to v rozhovore pre tlačovú agentúru DPA. "Môže to znieť paradoxne, no vojenská podpora Ukrajiny je... Čítať ďalej
30 | 12 | 2022 | Ivan Mihale/tasr

Opäť poplach

Na celej Ukrajine vyhlásili letecký poplach, zneli  výbuchy. Objekty infraštruktúry boli poškodené v Charkove, niekoľko úderov smerovalo na Kyjev. Ukrajinské letectvo vyhlásilo, že útok bol vykonaný z rôznych smerov, pomocou riadených striel z lietadiel a lodí.

Kyjev sa vracia k plánu stabilizácie výpadkov elektriny  

Situácia s dodávkami elektriny v Kyjeve sa stabilizovala. Hlavné mesto sa vracia k harmonogramom stabilizácie výpadkov elektriny, píše Ukrajinská pravda. " Spoločným úsilím energetického priemyslu sa nám podarilo vykonať technické práce, ktoré nám umožnili stabilizovať situáciu v Kyjeve". Elektrárenská spoločnosť tvrdí, že harmonogramy bude možné splniť, ak nedôjde k novým útokom.

Situácia v hlavnom meste

Teraz je v Kyjeve 3,6 milióna ľudí,  len o 200 tisíc menej ako pred začiatkom ruskej špeciálnej operácie. Medzi nimi je 300 000 utečencov z celej krajiny, vhlásil  starosta Vitalij Kličko, v rozhovore pre magazín Der Spiegel. "Pred vojnou tu bolo 3,8 milióna ľudí, v marci - menej ako milión, v júli - 2 alebo 2,5 milióna, teraz je to  3,6 milióna ľudí. Z nich 300 tisíc sú registrovaní utečenci z iných regiónov krajiny. Mesto je plné,“ povedal Kličko. Starosta Kyjeva vysvetlil, že úrady zisťujú, koľko ľudí je v meste, podľa počtu funkčných mobilných telefónov. Dodal, že teraz má v meste vodu a kúrenie "takmer každý byt". "Nedostatok dodávok elektriny je 50 %. Niekedy vypneme elektrinu v jednej oblasti, aby sme ju zapli v inej a naopak," povedal Kličko s tým, že situácia je "ťažká, ale pod kontrolou.

Kadyrov opäť na scéne
Kadyrov ohlásil tvrdšiu fázu operácie "Odplata" na Ukrajine. Vodca Čečenskej republiky Ramzan Kadyrov hovorí o príprave na druhú etapu operácie Odplata, ktorá sa uskutočňuje v rámci "špeciálnej operácie" na Ukrajine. Bola to len... Čítať ďalej
30 | 12 | 2022 | Milan Laca

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik

Potrebujeme vašu podporu, ktorú nám môžete prejaviť ZDIEĽANÍM našich článkov. Myslite na to a po prečítaní článku kliknite na ZDIEĽAŤ. ĎAKUJEME!