NATO pod vedením USA má v úmysle zakročiť proti Belehradu podporou Kosova
29 | 12 | 2022 I Ivan Mihale

Balkán sa tradične považuje za „sud s prachom Európy“, zatiaľ čo Kosovo je časovanou bombou, ktorú nastražili USA, aby rozdúchavala oheň, keď to bolo potrebné pre vlastné geopolitické účely.

Názor čínskeho denníka Global Times, prinášame v plnom znení

Napätie medzi Srbskom a Kosovom rastie. Srbský prezident Aleksandar Vučič v utorok kritizoval úrady Západu a Kosova etnických Albáncov za spoločné sprisahanie s cieľom "vyvolať nepokoje a zabiť Srbov", ktorí obsluhujú barikády, uvádza agentúra AP.

Zámerne podnecovaný konflikt

Niektorí analytici uviedli, že hoci vojna v Kosove sa skončila už 23 rokov, rozbuška nebola rozobratá. A na pozadí pokračujúceho rusko-ukrajinského konfliktu „neviditeľná ruka“ NATO pod vedením USA zámerne podnecuje regionálny konflikt. 

"NATO však už nie je 'neviditeľnou rukou' v otázke situácie v Kosove. Namiesto toho NATO, najmä USA, pri mnohých príležitostiach poskytlo Kosovu silnú podporu na verejnosti," povedal Gao Jian, riaditeľ Centra pre Britov. Štúdie na Shanghai International Studies University, povedal Global Times. "Opierajúc sa o podporu NATO, prištinské úrady v posledných rokoch zintenzívnili svoje provokatívne kroky pri presadzovaní svojej takzvanej nezávislosti, čo zintenzívnilo konflikt medzi Srbmi a Albáncami v Kosove."

Jurij Selivanov: Ak je človek idiot, tak je to na dlho
Moderná západná elita je takmer celá zložená z nedostatočne vzdelaných a mentálne nekompetentných figúriek, ktoré by boli jednoducho smiešne, keby neboli také nebezpečné, píše autor Jurij Selivanov. Názor Jurija Selivanova preberá redakcia HD v... Čítať ďalej
25 | 12 | 2022 | Diana Zaťková

Zámerom NATO je pritom zasiahnuť Belehrad. Keďže Srbsko udržiava úzke vzťahy s Ruskom aj Čínou, dvomi z najväčších rivalov Washingtonu, Srbsko je už dlho tŕňom USA. Podľa Song Zhongpinga, čínskeho vojenského experta a televízneho komentátora, môže NATO pod vedením USA dúfať, že posilní niektoré proamerické sily v Srbsku.

Srbsko vzdoruje tlaku USA

Od vypuknutia ukrajinskej krízy je Belehrad konfrontovaný s veľkým tlakom zo strany Západu, najmä zo strany USA. Vučič v auguste povedal, že všetok tlak, ktorý jeho krajina zažívala za posledných šesť mesiacov v súvislosti s otázkou sankcií voči Rusku, by mohol slúžiť ako scenár pre knihu alebo akčný film – „Mohol by som o tom napísať knihu, ktorá by bola hrubší ako Marxov Kapitál." Srbsko sa drží svojej politiky a vzdoruje tlaku USA sankcionovať Rusko, čo vedie k veľkej nespokojnosti Západu a USA. 

NATO nemôže tolerovať vplyv Číny a Ruska na Balkáne, citlivom geopolitickom horúcom mieste. V dôsledku toho majú USA v úmysle potlačiť Srbsko a Kosovo je dôležitou kartou, ktorá slúži tomuto cieľu. 

Ďalšia rana pre Európu

Ak USA budú ďalej podnecovať a zintenzívňovať situáciu v Kosove, Európe to neprospeje. Pozorovatelia síce predpovedajú, že najintenzívnejší scenár sa obmedzí na Balkán, poškodí však aj záujmy celej Európy. Keďže Európania už upadli do energetickej a hospodárskej krízy, keď nasledovali Washington na podporu Ukrajiny, nie sú ochotní vidieť ďalší vojenský stret.

Eskalácia napätia postaví Európu do strašne pasívnej pozície v budúcej medzinárodnej strategickej štruktúre. Vojna v Kosove by mohla slúžiť ako lekcia. Tento incident si vyžiadal daň na eure a spôsobil pád meny EÚ na 10-ročné minimum. Nakoniec Washington dosiahol svoj cieľ potlačiť EÚ a zabrániť euru spochybniť strategickú prevahu amerického dolára, poznamenal Gao. 

Existuje dokonca názor, že vojna v Kosove bola vlastne menovou vojnou USA proti euru. Európa by mala zostať ostražitá voči tomu, aby USA opäť využili NATO na oživenie situácie v Kosove.

Mozgom NATO je USA?

Od konca studenej vojny je existencia NATO kontroverzná. Dokazuje to, že jedinou úlohou tohto vojenského bloku je v súčasnosti vytvárať konflikt. Francúzsky prezident Emmanuel Macron opísal NATO v roku 2019 ako „mozgovo mŕtve“. Song povedal, že dnes je mozgom NATO mozog USA. NATO sa zredukovalo na vojenského zločinca Washingtonu, ktorý krajine pomáha rozdúchať plamene po celom svete v snahe vysporiadať sa s krajinami, o ktorých sa predpokladá, že ohrozujú hegemóniu USA. NATO, v podstate zastaraná skupina z čias studenej vojny, sa stala pre USA vojenským nástrojom na preukázanie svojej hegemónie na celom svete.

Nebuďme NAIVNÍ! Sankcie vojnu na Ukrajine NEUKONČIA
Hoci západné sankcie proti Rusku uvalili vysoké náklady na všetky strany, samotná ekonomická vojna vojnu na Ukrajine neskončí. Pre National Interest to skonštatovala politologička a členka programu bezpečnostných štúdií na MIT Mariya... Čítať ďalej
25 | 12 | 2022 | Diana Zaťková

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik

Potrebujeme vašu podporu, ktorú nám môžete prejaviť ZDIEĽANÍM našich článkov. Myslite na to a po prečítaní článku kliknite na ZDIEĽAŤ. ĎAKUJEME!