Krajská prokuratúra v Prešove sa dôrazne ohradzuje voči tendenčným informáciám uvádzaným v denníku Sme!
29 | 12 | 2022 I Gabriela Fedičová/TASR

Krajská prokuratúra v Prešove sa dôrazne ohradzuje voči tendenčným informáciám uvádzaným v denníku Sme v článku redaktora Petra Kováča uverejnenom 27. 12. 2022 pod názvom „Dva roky po Lučanského samovražde. Prokuratúra má stále problém vysvetľovať“.

Autor článku súc zrejme vedený snahou kritizovať tých, ktorí spochybňujú závery vyšetrovania v trestnej veci poškodeného M. L., sa paradoxne sám zaradil do kategórie spochybňovačov zákonnosti rozhodnutia. Tendenčnými vyjadreniami vytvára negatívny obraz o prístupe orgánov činných v trestnom konaní k vyšetrovaniu a informovaniu o výsledkoch vyšetrovania.

Dôrazne sa ohradzujeme voči vyjadreniu, že prokuratúra má problém vysvetľovať rozhodnutia vydané v trestnej veci, ktorá vzbudila mimoriadny celospoločenský ohlas. Opak je pravdou.

O výsledkoch vyšetrovania, o zastavení trestného stíhania vyšetrovateľom úradu inšpekčnej služby a o zamietnutí sťažnosti splnomocnencov poškodených proti takémuto uzneseniu vyšetrovateľa prokurátorom Krajskej prokuratúry Prešov prokuratúra korektne a podrobne informovala formou brífingu 25.11. 2022.

V súlade s vyjadreniami krajského prokurátora na brífingu dňa 25. 11. 2022 boli prijaté opatrenia na zverejnenie samotného rozhodnutia prokuratúry vydaného v predmetnej trestnej veci.

Pozostalí sa rozlúčili s lekárom a vedcom Vladimírom Krčmérym
Verejnosť a príbuzní sa vo štvrtok v bratislavskom Kostole sv. Vincenta de Paul rozlúčili so zosnulým lekárom a vedcom Vladimírom Krčmérym. "Pomáhal najchudobnejším. Išiel na miesta, kde by sme povedali, že svet na nich zabudol. Tam, kde sa... Čítať ďalej
29 | 12 | 2022 | Ivan Mihale/tasr

Zverejneniu rozhodnutia musí nutne predchádzať proces ich dôslednej úpravy tak, aby obsahovali len anonymizované informácie. Rozsiahle uznesenie obsahujúce veľmi podrobnú skutkovú a právnu analýzu zhromaždených dôkazov a záverov je po vykonaní anonymizácie v čase primeranom rozsahu rozhodnutia zverejnené na webovom sídle Generálnej prokuratúry Slovenskej republiky.

Dôrazne žiadame o korektný prístup k informovaniu verejnosti o celospoločensky citlivých trestných veciach bez prvkov bulvarizácie témy a tendečných názvov článkov podsúvajúcich verejnosti názor o existencii systémových chýb v rezorte prokuratúry.

Spôsob a rozsah informovania verejnosti o rozhodnutí v trestnej veci poškodeného M. L. v plnom rozsahu zodpovedá pravidlám informovania verejnosti v demokratickom a právnom štáte."

Anonymizované uznesenie Krajskej prokuratúry Prešov je prístupné na https://www.genpro.gov.sk/spravy-2ed7.html?id=3045.

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik

Potrebujeme vašu podporu, ktorú nám môžete prejaviť ZDIEĽANÍM našich článkov. Myslite na to a po prečítaní článku kliknite na ZDIEĽAŤ. ĎAKUJEME!