Americký profesor poukázal na detail, ktorý označuje zlyhanie Spojených štátov na Ukrajine
29 | 12 | 2022 I Ivan Mihale

Americký profesor Walt: USA podcenili pravdepodobnosť zlyhania na Ukrajine v roku 2023

USA podceňujú hrozbu zlyhania na Ukrajine v roku 2023, povedal Stephen Walt, profesor medzinárodných vzťahov na Harvardskej univerzite pre Foreign Policy. „Obávam sa, že hoci podporujeme Kyjev a dúfame v najlepší výsledok, podceňujeme pravdepodobnosť, že o rok bude pri moci Vladimir Putin, ruská armáda bude v poriadku a sila ukrajinských jednotiek bude dochádzať. ..." povedal odborník.

Patová situácia

Naznačil, že Ukrajinu v roku 2023 čaká nové zničenie. Walt zároveň nevylúčil mierové rozhovory, no netreba počítať s tým, že povedú k výsledku."Bude to zdĺhavá a bolestivá patová situácia pre obe strany, keď ani jedna z nich ešte nebude ochotná robiť kompromisy a keď mierové rokovania, aj keď sa začnú neformálne, nepriamo alebo tvárou v tvár, budú veľmi ťažké," uzavrel profesor.

Pomýlený Zelenský?

Začiatkom novembra Volodymyr Zelenský po správach západných médií, že Kyjev je tlačený do dialógu s Moskvou, pomenoval podmienky začatia rokovaní. Ide podľa neho o "obnovenie územnej celistvosti, rešpektovanie Charty OSN, kompenzáciu všetkých strát, potrestanie každého vojnového zločinca a záruky, že sa to už nebude opakovať".

V rovnakom čase, niekoľko mesiacov predtým, Zelenskyj podpísal dekrét o nemožnosti viesť rokovania so súčasným ruským vedením. V Moskve zasa opakovane hovorili o otvorenosti dialógu.

Zbrane zo Západu sú cieľom

Rusko od 24. februára vedie na Ukrajine vojenskú špeciálnu operáciu. V tomto kontexte Spojené štáty a ich spojenci v NATO naďalej pumpujú do kyjevského režimu zbrane v hodnote desiatok miliárd dolárov. Moskva zase opakovane povedala, že dodávky vojenskej techniky len predlžujú konflikt a transport zbraní sa stáva legitímnym cieľom ruskej armády.

Čo z toho bude? – Veľké množstvo vojenských vozidiel mieri na Ukrajinu (VIDEO)
Veľké množstvo vojenských vozidiel mieri na Ukrajinu. Predpokladá sa, že zásielka pochádza zo Spojených štátov. Video, ktoré bolo zverejnené na sociálnej sieti Twitter, bolo natočené, informuje maďarský portál Mandiner. Podľa článku, ktoré... Čítať ďalej
28 | 12 | 2022 | Gabriela Fedičová

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik

Potrebujeme vašu podporu, ktorú nám môžete prejaviť ZDIEĽANÍM našich článkov. Myslite na to a po prečítaní článku kliknite na ZDIEĽAŤ. ĎAKUJEME!