USA pomáhajú Ukrajine proti dronom
29 | 12 | 2022 I Milan Laca

Americká strana pomáha ozbrojeným silám Ukrajiny zamerať sa na miesta odpaľovania dronov, ktoré používa ruská armáda.

Noviny The New York Times, s odvolaním sa na svoje  zdroje napísali, že Spojené štáty sa tiež snažia zabrániť výrobe bojových dronov v Iráne, odkiaľ, podľa amerických úradov dodávajú zbrane do Ruska.

Problém

Podľa novín je pre ukrajinskú armádu ťažké zamerať sa na miesta, z ktorých drony štartujú, pretože ruská armáda ich neustále mení. Noviny s odvolaním sa na vysokopostaveného vojenského predstaviteľa z nemenovanej západnej krajiny tiež píšu, že partnerské vzťahy medzi Ruskom a Iránom sa prehĺbil po tom, čo iránska strana „pomohla Putinovi“ a dodala Rusku  drony na použitie na Ukrajine. Predstavitelia Ruska aj Iránu však odmietajú  informácie o dodávkach bojových dronov počas vojenskej operácie.

TVRDÉ VYHLÁSENIE Viktora Orbána! Ukrajina sa do neho okamžite pustila!
Premiér Maďarska, Viktor Orbán vo veľkom rozhovore pre maďarský portál Magyar Nemzet varoval! Vojna sa podľa neho môže pretiahnuť na desaťročia a Ukrajina môže bojovať len tak dlho, kým ju Spojené štáty podporujú zbraňami a peniazmi. "Ak si... Čítať ďalej
28 | 12 | 2022 | Gabriela Fedičová

Ukrajina žiada

Poradca vedúceho kancelárie prezidenta Ukrajiny Mihajlo Podoljak 24. decembra vyzval na vyzval na likvidáciu iránskych tovární na drony a zatknutie tamojších dodávateľov dronov. „Irán, ktorý plánuje zvýšiť dodávky rakiet a bezpilotných lietadiel do Ruska, nehorázne ponižuje inštitút medzinárodných sankcií... Je dôležité opustiť nefungujúce sankcie, neplatnú koncepciu rezolúcií OSN a prejsť k deštruktívnejším nástrojom - likvidácii tovární a zatknutie dodávateľov,“ napísal Podoljak na Twitteri.

EÚ zasahuje

Európska únia uvalila sankcie na 24 jednotlivcov a 5 právnických osôb z Iránu kvôli obvineniam z dodávok bezpilotných lietadiel do Ruska a porušovania ľudských práv počas represií proti protestom. Príslušný dokument ( .pdf ) je zverejnený v Úradnom vestníku EÚ. „V súlade so záväzkom únie, riešiť všetky problémy týkajúce sa Iránu, vrátane situácie v oblasti ľudských práv, by malo byť 20 jednotlivcov a jedna právnická osoba zaradených do zoznamu organizácií a osôb, na ktoré sa vzťahujú reštriktívne opatrenia,“ uvádza sa v texte dokumentu.

Ruské rakety zasiahli energetické a vojenské zariadenia na východe Ukrajiny
Od rána 28. decembra platí letecká výstraha v stredných a východných oblastiach Ukrajiny, vrátane Kyjeva a Kyjevskej oblasti. V meste Charkov boli hlásené výbuchy. Zástupca vedúceho kancelárie ukrajinského prezidenta Kirill Tymošenková potvrdil,... Čítať ďalej
28 | 12 | 2022 | Ivan Mihale

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik

Potrebujeme vašu podporu, ktorú nám môžete prejaviť ZDIEĽANÍM našich článkov. Myslite na to a po prečítaní článku kliknite na ZDIEĽAŤ. ĎAKUJEME!