Ďalšia obrovská pomoc občanom. Nie však na Slovensku
28 | 12 | 2022 I Ivan Mihale/tasr

Kríza v Európe vrcholí a jednotlivé štáty pomáhajú občanom ako vedia, nie však na Slovensku. Španielsko ohlásilo ďalší balík opatrení na zmiernenie vplyvov vysokej inflácie v hodnote 10 miliárd eur. V poradí tretí.

Je to už tretí veľký balík pomoci v tomto roku, ktorý zvýši celkovú hodnotu španielskych protiinflačných opatrení prijatých od začiatku roka na 45 miliárd eur.

Španielsko podobne ako ostatné európske krajiny zápasí s krízou životných nákladov, ktorú ešte prehĺbil vplyv vojny na Ukrajine na ceny energií.

Súčasťou nového balíka opatrení je aj jednorazový príspevok vo výške 200 eur pre približne 4,2 milióna domácností s ročným príjmom pod 27.000 eur rovnako ako predĺženie daňových úľav na energie do prvej polovice budúceho roka, povedal premiér Pedro Sánchez novinárom.

Madrid prijal podobné protiinflačné balíky v marci a júni, ktorých súčasťou bola priama pomoc, zníženie daní a ďalšie opatrenia. Tieto opatrenia spoločne s dohodou EÚ týkajúcou sa zastropovania cien plynu na výrobu elektriny mali čiastočný úspech. Španielska medziročná inflácia sa v novembri spomalila na 6,7 % a bola najnižšia v EÚ.

K spomaleniu inflácie prispel prudký pokles cien energií, ktoré sa v novembri medziročne znížili o 22,4 %. Ceny potravín však pokračovali v raste, keď počas októbra a novembra medziročne stúpli o 15 %.

Vláda tiež uviedla, že zníži DPH na základné potraviny, ako sú chlieb, syr, mlieko, ovocie a zelenina na 0 % zo 4 %. DPH na cestoviny či kuchynské oleje klesne o polovicu na 5 %.

Sánchez takisto ohlásil predĺženie podpory na vlakovú dopravu rovnako ako limity na nárast nájomného o 12 mesiacov. Končí však príspevky na motorové palivá.  (tasr)

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik

Potrebujeme vašu podporu, ktorú nám môžete prejaviť ZDIEĽANÍM našich článkov. Myslite na to a po prečítaní článku kliknite na ZDIEĽAŤ. ĎAKUJEME!

Politologička: Heger bol slabý premiér, podriadený Matovičovi
Dočasne poverený premiér Eduard Heger (OĽANO) bol slabým predsedom vlády. Stranícky bol podriadený lídrovi OĽANO Igorovi Matovičovi. Musel rešpektovať jeho rozhodnutia. Hegerovo pôsobenie bolo zneisťované aj predsedom Sme rodina a parlamentu... Čítať ďalej
28 | 12 | 2022 | Ivan Mihale/tasr