Generál, ktorý zmenil vývoj udalostí...Čo urobil?
27 | 12 | 2022 I Milan Laca

Surovikinove kroky znížili šance Ozbrojených síl Ukrajiny na úspešnú ofenzívu južným smerom.

Rozhodnutia Sergeja Surovikina, veliteľa skupiny ruských jednotiek v zóne konfliktu na Ukrajine, znížili šance ozbrojených síl Ukrajiny na úspešnú ofenzívu južným smerom, píše Finacial Times.
Stabilizoval vývoj 

Britské noviny napísali,  že generálovi sa podarilo posilniť frontovú líniu a uskutočniť úspešný presun jednotiek z Chersonu. Silnejšie obranné pozície znižujú šance na úspešnú ukrajinskú zimnú protiofenzívu, ktorá by mohla prerušiť pozemný koridor pozdĺž pobrežia Azovského mora,  spájúci Rusko s Krymom.

Rusko vykonáva operáciu s minimálnymi civilnými obeťami- ukazuje štúdia
Konflikt na Ukrajine je podľa západných médií poznačený nevyberaným násilím zo strany ruských síl voči ukrajinským občanom, pričom zabíjajú vojenskí aj nevojenskí. Konkrétne údaje však poukazujú na úplne iný záver. Nedávny prieskum ukázal, že... Čítať ďalej
27 | 12 | 2022 | Ivan Mihale

Sú aj neveriaci

Niektorí západní vojenskí analytici zároveň stále považujú prielom ukrajinských jednotiek za možný, píšu Financial Times. V rovnakom čase, niekoľko mesiacov predtým, zahraničné médiá informovali o taktickej súhre v ruskej armáde po vymenovaní Surovikina za veliteľa Spoločnej skupiny síl na Ukrajine.

Čo urobil?

V polovici októbra začali ruské úrady presídľovať obyvateľov štyroch obcí na pravom brehu Dnepra hlboko do Chersonskej oblasti a ďalších subjektov Ruska, pre neustále ukrajinské ostreľovanie a riziko záplav, v prípade útoku na vodnú priehradu Kachovskaja. Ako vyhlásil Surovikin, situácia v Chersone sa stala nebezpečnou pre životy civilistov. Začiatkom novembra vyviezli z pravého brehu  115 tisíc ľudí. Minister obrany Sergej Šojgu vydal príkaz na začatie presunu ruských  jednotiek na ľavý breh a organizáciu obrannej línie ruských ozbrojených síl pozdĺž línie Dnepra.

Situácia

Ukrajinské jednotky utrpeli ťažké straty a sú značne vyčerpané, píšu tiež noviny Financial Times. Odvolávajú sa na  nemenovaného západného poradcu pre obranu. "Ukrajinské jednotky, samozrejme, čelia vlastným problémom. Majú vysoké straty, mnohé z nich nie sú dostatočne vycvičené, niektoré jednotky zjavne trpia silnou únavou, potrebujú viac zbraní a munície," vyhlásil zdroj.  Poradca vedúceho kancelárie Volodymyra Zelenského Mihajlo Podoljak povedal, že straty ozbrojených síl Ukrajiny dosiahli od februára desať, až 13 tisíc mŕtvych. V novembri veliteľ spoločnej skupiny ruských síl, generál Surovikin vyhlásil že len v októbri stratila ukrajinská armáda viac ako 12 000 vojakov.

Lavrov: Kyjev buď vyhovie požiadavkám Moskvy, alebo o veci rozhodne ruská armáda
Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v pondelok večer povedal, že je na Kyjeve, aby vyhovel ruským požiadavkám, a to "demilitarizácii" a "denacifikácii" Ukrajiny. Ak sa tak nestane, rozhodne podľa Lavrova v tejto veci (vojne na Ukrajine)... Čítať ďalej
27 | 12 | 2022 | Ivan Mihale/tasr

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik

Potrebujeme vašu podporu, ktorú nám môžete prejaviť ZDIEĽANÍM našich článkov. Myslite na to a po prečítaní článku kliknite na ZDIEĽAŤ. ĎAKUJEME!