Nezvyčajné tvrdé vyhlásenie Rumunov k Ukrajincom!
26 | 12 | 2022 I Gabriela Fedičová

V súvislosti s novým ukrajinským menšinovým zákonom vydalo ministerstvo zahraničných vecí v Bukurešti nezvyčajne tvrdé vyhlásenie.

V súvislosti s novým ukrajinským menšinovým zákonom, ktorý minulý týždeň prijali v Kyjeve a ktorý podľa maďarských organizácií na Ukrajine neprináša žiadne zlepšenie a ktorí kritizovali aj rumunskí analytici, vydalo ministerstvo zahraničných vecí v Bukurešti nezvyčajne tvrdé vyhlásenie, o ktorom informoval portál Főtér.

Z oznámenia rumunského ministerstva zahraničných vecí vyplýva, že považujú za poľutovaniahodné, že ukrajinský parlament prijal nový zákon o národnostných menšinách bez konzultácie s Benátskou komisiou, pretože podľa ich názoru by to prispelo k vytvoreniu jasného textu týkajúceho sa európskych právnych noriem.

Ministerstvo zahraničných vecí tiež považuje za poľutovaniahodné, že pred prijatím legislatívy nekonzultovali s predstaviteľmi rumunskej komunity na Ukrajine, ako to požadovala rumunská strana.

Rumunu vyzvali ukrajinské orgány, aby aspoň v tejto fáze konzultovali ukrajinský menšinový zákon s Benátskou komisiou a plne implementovali jej odporúčania.

Okrem nich si Rumuni berú za zlé aj to, že nenapravili predchádzajúce zákonné obmedzenia, ktoré Benátska komisia a rumunská strana namietali v školskom a jazykovom zákone.

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik

Potrebujeme vašu podporu, ktorú nám môžete prejaviť ZDIEĽANÍM našich článkov. Myslite na to a po prečítaní článku kliknite na ZDIEĽAŤ. ĎAKUJEME!