Úmrtia, ktoré nás v roku 2022 zasiahli (FOTO)
25 | 12 | 2022 I Eka Balaskova

Bol to ťažký rok, na tom sa zhodujú všetci, ktorí uplynulých 12 mesiacov hodnotili. Prišla vojna na Ukrajine, pokračuje energetická kríza, ktorá sa začala prejavovať aj rastom cien, a na poslednej ceste životom sme odprevadili niekoľko slávnych a významných osobností. 

Nechýbali medzi nimi kráľovské "hlavy pomazané", ale ani herečky, herci, či politici. Jedni nás ovplyvnili viac, iní menej, v každom prípade ich smrť zaujala či už svetovú, alebo slovenskú verejnú mienku.

David Maria Sassoli, predseda Európskeho parlamentu

Správa o jeho úmrtí sa rozniesla svetom 11. januára 2022. Narodil sa vo Florencii 30. mája 1956. V 70. rokoch vyštudoval politológiu a medzi oficiálnych novinárov bol zapísaný do registra oficiálnych novinárov. Do politiky vstúpil v roku 2009 cez Demokratickú stranu a za poslanca EP bol zvolený v roku 2014. Predsedom EP sa stal v júli 2019.

Vianočný stôl našich predkov: Čo na ňom nesmelo chýbať
V ostatných dňoch "chrámy konzumu" praskali vo švíkoch a predbiehali sa v ponuke toho, čo na našom vianočnom stole nesmie chýbať. Čo nechýbalo na štedrovečernom stole našich predkov? To, čo sa nachádzalo na štedrovečernom stole pred pár... Čítať ďalej
24 | 12 | 2022 | Eka Balaskova

Eduard Kukan, bývalý politik

Slovensko si ho navždy bude pamätať, ako človeka, ktorý spoločne s Mikulášom Dzurindom otvoril vzdušný priestor pre sily NATO, ktoré v roku 1999 bombardovali Srbsko. Narodil sa 26. decembra 1939 v Trnovci nad Váhom. V roku 1964 absolvoval štúdiá v Moskve na tamojšom štátnom inštitúte politických vied. Ministrom zahraničných vecí bol dvakrát, okrem Dzurindovej, tak aj v Moravčíkovej vláde. Zomrel 9. februára 2022.

Karol Divín, olympionik

22. februára 1936 sa v Budapešti narodil Karol Finster, známy ako Kraol Emil Divín. Okrem ďalších športových úspechov získal striebornú medajlu na zimnej olympiáde (ZOH) v roku 1960. Bol jedenásťnásobným majstrom Česko-Slovenska v krasokorčuľovaní a po skončení aktívnej športovej kariéry pôsobil ako tréner. Zomrel 6. apríla 2022.

Karol Divín
Facebook | Krasokorčuliar Karol Divín zomrel 6. apríla 2022

Jozef Kardinál Tomko, arcibiskup

Narodil sa 11. marca 1924 v obci Udavské. Cca rok bol najstarší kardinál na svete. Bol jedným z tých, ktorí sa v roku 1959 zaslúžili o vznik Slovenského inštitútu sv. Cyrila a Metoda v Ríme, kde v roku 1979 prijal aj biskupskú vysviacku. Zomrel 8. augusta 2022 vo Vatikáne.

Kráľovná Alžbeta II.

Elizabeth Alexandra Mary Windsor sa narodila 21. apríla 1926. Alžbeta a Filip sa vzali 20. novembra 1947, z ich manželstva vzišli traja potomkovia. Za anglickú kráľovnú bola korunovaná 2. júna 1953. Zomrela 8. septembra v Balmoral.

Stanislav Kropilák, športovec, politik

Narodil sa 10. júna 1955 v Kremnici. Ako basketbalista sa zúčastnil niekoľkých majstrovstiev Európy. Získal titul basketbalistu 20. storočia. Po skončení športovej kariéry sa angažoval v politickej strane ANO Pavla Ruska, za ktorú bol aj zvolený do parlamentu. Zomrel 14. októbra 2022 v Bratislave.

Obrovská TRAGÉDIA pri Rudňanoch! Zomreli dve deti
Dopravná nehoda, ku ktorej došlo v nedeľu predpoludním pri obci Rudňany v okrese Spišská Nová Ves, si vyžiadala dve obete. Na miesto bol privolaný aj záchranársky vrtuľník z Popradu. TASR o tom informovala hovorkyňa Vrtuľníkovej záchrannej... Čítať ďalej
25 | 12 | 2022 | Diana Zaťková/TASR

Ivan Čarnogurský, politik

Narodil sa 27. mája 1933 v Bratislave. Ako poslanec pôsobil ešte aj vo Federálnom zhromaždení, neskôr v NR SR za stranu Kresťansko demokratické hnutie (KDH), ktoré v r. 1989 spoluzakladal. Neskôr pôsobil ako riaditeľ Hydrostavu, a predsedal Čínsko-slovenskej spoločnosti. Tento svet opustil 9. novembra 2022.

ivan Čarnogurský
FOTO TASR - Henrich Mišovič | Na snímke spoluzakladateľ KDH Ivan Čarnogurský reční na sneme KDH v Nitre, ktorý sa koná pri príležitosti 25. výročia založenia tohto politického hnutia, 21. februára 2015.

Mária Kráľovičová, herečka

Narodila sa na Záhorí, v obci Čáry 7. júna 1927. Počas svojho dlhého života stvárnila stovky hereckých úloh. Zažiarila v dramatických rolách, ale nezľakla sa ani komických postáv. Poznali ju ako milovníci divadla, tak aj televízni diváci, či rozhlasoví poslucháči a jej hlas nebol neznámy ani v dabingu. Hoci ju umelecký svet poznal, ako Kráľovičovú, bola vydatá za Miroslava Procházku Tento svet opustila 5. decembra 2022.

Soňa Valentová, herečka

Narodila sa 3. júna 1946 v Trnave. Jej charakteristický hlas poznali divadelní nadšenci, účinkovala však aj v desiatkach televíznych inscenáciách, hlavne pod režisérskou taktovkou manžela, Pavla Haspru, s ktorým má  aj dcéru Katarínu (tiež sa venuje spevu a divadlu). Zomrela 10. decembra 2022.

Jurij Selivanov: Ak je človek idiot, tak je to na dlho
Moderná západná elita je takmer celá zložená z nedostatočne vzdelaných a mentálne nekompetentných figúriek, ktoré by boli jednoducho smiešne, keby neboli také nebezpečné, píše autor Jurij Selivanov. Názor Jurija Selivanova preberá redakcia HD v... Čítať ďalej
25 | 12 | 2022 | Diana Zaťková

Vladimír Krčméry, pedagóg a lekár

Narodil sa 23. júla 1960 v Bratislave. Počas svojho života sa venoval hlavne tropickej medicíne, ako odborník v tejto oblasti sa zúčastnil niekoľkých misií ako v juhovýchodnej Ázií, Afrike, ale aj po veľkom zemetrasení na Haiti. V ostatných troch rokoch bol známejší skôr ako infektológ a člen krízového štábu, ktorý riadil protipandemické opatrenia. Zomrel 20. decembra.

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik

Potrebujeme vašu podporu, ktorú nám môžete prejaviť zdieľaním našich článkov. Myslite na to a po prečítaní článku kliknite na zdieľať. ĎAKUJEME!