Ukrajinci menia dátum VIANOC!
25 | 12 | 2022 I Diana Zaťková

Ukrajinci zvyčajne oslavujú Vianoce 7. januára, rovnako ako Rusi. Ale nie tento rok, alebo aspoň nie všetci. Niektorí pravoslávni Ukrajinci sa rozhodli sláviť Vianoce 25. decembra, ako mnohí kresťania po celom svete. Áno, súvisí to s vojnou a áno, majú požehnanie miestnej ukrajinskej cirkvi, píše Breitbart.

Myšlienka pripomenutia si narodenia Ježiša v decembri bola na Ukrajine donedávna považovaná za radikálnu, no ruská invázia zmenila mnohé srdcia a mysle.

V októbri sa vedenie Ukrajinskej pravoslávnej cirkvi, ktorá nie je v súlade s ruskou cirkvou a jednou z dvoch vetiev pravoslávneho kresťanstva v krajine, dohodlo, že umožní veriacim sláviť 25. decembra.

Výber dátumov má jasný politický a náboženský podtext v krajine s konkurenčnými pravoslávnymi cirkvami a kde drobné úpravy rituálov môžu mať silný význam v kultúrnej vojne, ktorá prebieha paralelne s vojnou na fronte. Pre niektorých ľudí zmena dátumu predstavuje oddelenie od Ruska, jeho kultúry a náboženstva. 

"To, čo sa začalo 24. februára, totálna invázia, je prebudenie a pochopenie, že už nemôžeme byť súčasťou ruského sveta," povedala Olena Paliyová, 33-ročná obyvateľka Bobryce.

LUSKÁČIK by sa mal oslavovať a NIE RUŠIŤ! (FOTO+VIDEO)
Začiatkom tohto mesiaca ukrajinský minister kultúry Oleksandr Tkačenko vyzval Západ , aby zastavil a bojkotoval predstavenia ruskej hudby, ruského baletu a iných foriem ruskej kultúry ako odvetu za inváziu Vladimíra Putina do krajiny. Tkačenko... Čítať ďalej
25 | 12 | 2022 | Diana Zaťková

Ruská pravoslávna cirkev, ktorá si nárokuje suverenitu nad pravoslávím na Ukrajine, a niektoré ďalšie východné pravoslávne cirkvi naďalej používajú starý juliánsky kalendár. Vianoce pripadajú v tomto kalendári o 13 dní neskôr, čiže na 7. januára, ako v gregoriánskom kalendári používanom väčšinou cirkevných a svetských skupín.

Katolícka cirkev prvýkrát prijala moderný, astronomicky presnejší gregoriánsky kalendár v 16. storočí a protestanti a niektoré pravoslávne cirkvi odvtedy zosúladili svoje vlastné kalendáre na účely výpočtu Vianoc.

Synoda Ukrajinskej pravoslávnej cirkvi v októbri rozhodla, že miestni rektori cirkvi si môžu vybrať dátum spolu so svojimi komunitami, pričom uviedla, že rozhodnutie nasledovalo po rokoch diskusií, ale vyplynulo aj z okolností vojny.

V Bobryci niektorí členovia viery presadzovali zmenu v rámci miestnej cirkvi, ktorá sa nedávno stala súčasťou ukrajinskej pravoslávnej cirkvi, ktorá nemá žiadne väzby na Rusko. Keď sa minulý týždeň hlasovalo, 200 z 204 ľudí povedalo áno prijatiu 25. decembra ako nového dňa na oslavu Vianoc.

Kresťania dnes slávia jeden z najväčších sviatkov
Kresťania na celom svete si dnes pripomínajú narodenie Ježiša Krista Nazaretského, ktorý sa narodil približne v roku 4 pred Kristom v meste Betlehem, osem kilometrov východne od Jeruzalema, v štáte Izrael. Veriaci si počas dňa pripomínajú... Čítať ďalej
25 | 12 | 2022 | Diana Zaťková

„Je to veľký krok, pretože nikdy v našej histórii sme nemali rovnaké dátumy osláv Vianoc na Ukrajine s celým kresťanským svetom. Celý čas sme boli oddelení,“ povedal Roman Ivanenko, miestny predstaviteľ v Bobryci a jeden z podporovateľov zmeny. Podľa neho týmto „prerušujú spojenie“ s Rusmi.

„Cirkev je ukrajinská a sviatky sú ukrajinské,“ povedal Oleg Shkula, člen dobrovoľníckych jednotiek územnej obrany v okrese, ktorý zahŕňa dedinu. Jeho cirkev pre neho nemusí byť spojená s „tmou a šerom a s antikristom, ktorým je dnes Rusko“.

V roku 2019 ekumenický patriarcha Bartolomej, duchovný vodca východnej pravoslávnej cirkvi, udelil ukrajinskej pravoslávnej cirkvi úplnú nezávislosť alebo autokefáliu. Ukrajinci, ktorí uprednostňovali uznanie národnej cirkvi spolu s politickou nezávislosťou Ukrajiny od bývalého Sovietskeho zväzu, sa o takýto súhlas dlho usilovali.

Ruská pravoslávna cirkev a jej vodca patriarcha Kirill proti tomuto kroku ostro protestovali a tvrdili, že Ukrajina nespadá pod jurisdikciu Bartolomeja.

Ďalšia veľká vetva pravoslávie v krajine, Ukrajinská pravoslávna cirkev, zostala verná Moskve až do vypuknutia vojny. Nezávislosť vyhlásila v máji, hoci zostáva pod kontrolou vlády. Tá cirkev tradične slávila Vianoce 7. januára.

Eduard Chmelár: Zelenského DIKTÁT, nie mierový plán
Dňa 25. decembra 1914, uprostred krutých bojov prvej svetovej vojny, sa neďaleko belgického mesta Ypry odohral malý vianočný zázrak. Nemeckí vojaci v zákopoch začali spievať vianočné koledy a vyzvali britských vojakov, aby sa k nim pripojili.... Čítať ďalej
25 | 12 | 2022 | Diana Zaťková

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik

Potrebujeme vašu podporu, ktorú nám môžete prejaviť ZDIEĽANÍM našich článkov. Myslite na to a po prečítaní článku kliknite na ZDIEĽAŤ. ĎAKUJEME!