OSN a humanitárne organizácie budú reagovať na zákaz práce žien v Afganistane
25 | 12 | 2022 I Diana Zaťková/TASR

Desiatky mimovládnych organizácií (MVO) a najvyšší predstavitelia OSN pôsobiaci v Afganistane budú v nedeľu v Kábule hľadať riešenie zákazu zamestnávania žien v MVO. TASR informuje podľa správy agentúry AFP.

"Stretnutie Humanitárneho tímu krajiny (HCT) je naplánované (na dnešné poobedie), aby sa konzultovalo a prediskutovalo, ako tento problém riešiť," povedal Tapiwa Gomo z Úradu OSN pre koordináciu humanitárnych záležitostí. HCT tvoria predstavitelia OSN a zástupcovia desiatok MVO.

"Zatiaľ čo celý svet oslavuje príchod nového roka, Afganistan sa stáva pre ženy peklom," povedala jedna z pracovníčok MVO pre AFP.

Vládne fundamentalistické hnutie Taliban vydalo v sobotu nariadenie o zákaze práce žien v MVO pre "vážne sťažnosti" na nedodržiavanie pravidiel obliekania. Nariadenie má platiť až do odvolania. Od nástupu k moci v auguste 2021 ženy systematicky diskriminuje.

OSN uviedla, že bude žiadať vysvetlenie od Talibanu, pretože vylúčenie žien "systematicky zo všetkých aspektov verejného a politického života posúva krajinu späť a ohrozuje snahy o akýkoľvek zmysluplný mier alebo stabilitu v krajine".

Bez práce MVO sa kritická situácia v krajine ešte viac zhorší, pretože ich pomoc miliónom ľudí zabezpečuje aspoň minimálny životný štandard, zdravotnícku starostlivosť a distribúciu základných materiálnych potrieb po celej krajine. Pre mnohé ženy a ich rodiny to je zároveň jediný zdroj obživy.

EÚ a Spojené štáty v sobotu odsúdili najnovšie reštrikcie Talibanu a vyhodnocujú ich vplyv na humanitárne služby v krajine. Podľa šéfa americkej diplomacie minister zahraničných vecí Antonyho Blinkena to môže byť pre Afganistan "zničujúce".

Ukrajinci menia dátum VIANOC!
Ukrajinci zvyčajne oslavujú Vianoce 7. januára, rovnako ako Rusi. Ale nie tento rok, alebo aspoň nie všetci. Niektorí pravoslávni Ukrajinci sa rozhodli sláviť Vianoce 25. decembra, ako mnohí kresťania po celom svete. Áno, súvisí to s vojnou a áno,... Čítať ďalej
25 | 12 | 2022 | Diana Zaťková

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik

Potrebujeme vašu podporu, ktorú nám môžete prejaviť ZDIEĽANÍM našich článkov. Myslite na to a po prečítaní článku kliknite na ZDIEĽAŤ. ĎAKUJEME!