ODSÚDILA ruská invázia na Ukrajinu DOLÁR do záhuby?
25 | 12 | 2022 I Diana Zaťková

Ukrajinská kríza viac-menej posilnila takmer globálny názor, že svetu lepšie slúži multipolarita a multilateralizmus. Skonštatoval to pre National Interest Robert G. Rabil profesorom politológie na Florida Atlantic University.

Ruská invázia na Ukrajinu nepochybne ukončila éru po studenej vojne. Hoci mnohé krajiny odsúdili ruskú inváziu, väčšina z nich Rusko nesankcionovala. Na rozdiel od západného zobrazenia ukrajinskej krízy ako konfrontácie medzi demokraciou a autoritárstvom, tieto krajiny veria, že kríza ďaleko presahuje binárnu sústavu demokracia-autoritárstvo, čo môže potenciálne ovplyvniť ich národnú bezpečnosť, ako aj globálnu udržateľnosť a mier. 

Potravinová neistota, vnútorné vysídlenie a utečenci, hrozba preliatia vojny a používanie nekonvenčných zbraní ohrozujú najzraniteľnejšie z týchto krajín. Kríza však pretvorila medzinárodný poriadok a globálne preskupenia tým, že štátom ponúkla možnosť presadzovať svoje vlastné záujmy bez toho, aby sa spájali s politickým táborom.

Tieto „neutrálne“ krajiny pôsobia ako politické premenné, ktoré sa riadia ich vlastným záujmom. Mnohí z nich sú priateľmi alebo spojencami Spojených štátov. Nie sú však ani nepriateľmi, ani protivníkmi Ruska a Číny kvôli ukrajinskej kríze alebo ich autoritárskym politickým systémom. Uvedomujú si realitu, že v čase globálnej konkurencie o vzácne zdroje nemôžu ani sankcionovať, ani ísť proti Rusku, najväčšej krajine na svete s najväčším množstvom zdrojov, a Číne, krajine s druhou najväčšou ekonomikou a najväčším držiteľom zahraničných rezerv na svete. 

Rovnako však nemôžu poškodiť ich vzťah so Spojenými štátmi, najmocnejšou krajinou s najväčšou ekonomikou na svete. v dôsledku toho ich politiku diktuje ich vlastný záujem bez ideologickej binárky studenej vojny. Inými slovami, ich politika sa nemusí a nebude nevyhnutne prekrývať s politikou Spojených štátov. Čo ešte vysvetľuje odmietnutie Saudskej Arábie, Spojených arabských emirátov, Egypta, Indie, Brazílie, Južnej Afriky, Argentíny a Indonézie, okrem iných štátov, stiahnuť americkú líniu a sankcionovať Rusko?

Eduard Chmelár: Zelenského DIKTÁT, nie mierový plán
Dňa 25. decembra 1914, uprostred krutých bojov prvej svetovej vojny, sa neďaleko belgického mesta Ypry odohral malý vianočný zázrak. Nemeckí vojaci v zákopoch začali spievať vianočné koledy a vyzvali britských vojakov, aby sa k nim pripojili.... Čítať ďalej
25 | 12 | 2022 | Diana Zaťková

Je príznačné, že mnohé z týchto krajín boli svedkami konca éry po studenej vojne, ktorá ohlásila nové obdobie charakterizované multipolaritou a multilateralizmom. Boli znepokojení americkou unipolárnou mocou od jej jednostrannej invázie do Iraku v roku 2003.
 
Ukrajinská kríza a jej následné dôsledky na rozdelenie sveta spolu s virtuálnym všeobecným vnímaním, že americká moc po debakloch v Iraku a Afganistane upadá. zosilnil odhodlanie týchto krajín pokúsiť sa obmedziť americkú globálnu moc podporou multipolarity a multilateralizmu. 
 
V tomto ohľade Čína vedie cestu tým, že podporuje medzinárodné organizácie, ako je Shanghai Cooperation Organization – najväčšia regionálna politická, ekonomická a bezpečnostná organizácia na svete.—a BRICS ako protiváha západnej ekonomickej, politickej a bezpečnostnej moci.
 

Zatiaľ čo SCO sa snaží presadzovať nový „demokratický, spravodlivý a racionálny medzinárodný politický a ekonomický poriadok“, BRICS – skratka pre päť popredných rozvíjajúcich sa ekonomík: Brazília, Rusko, India, Čína a Južná Afrika – podporuje prechod k multipolárny svet. Snažia sa poskytnúť alternatívy k Medzinárodnému menovému fondu a Svetovej banke ovládanému Západom prostredníctvom inštitúcií, ako je Nová rozvojová banka. Vplyv týchto organizácií sa výrazne zvyšuje prijatím nových krajín; Napríklad Alžírsko, Egypt, Turecko, Saudská Arábia, Argentína a Irán buď predložili formálne žiadosti, alebo vyjadrili ochotu pripojiť sa k BRICS .

Ústredným bodom tohto vývoja je pokus o oslabenie amerického dolára ako predohra k oslabeniu celkovej globálnej pozície Spojených štátov. V podstate je dolár podpásovkou Spojených štátov. Skúmaním ekonomických vzorov a trendov je jasné, že mnohé krajiny, z ktorých niektoré sú vedené alebo podporované Čínou (a Ruskom), prehodnocujú používanie dolára ako svojej hlavnej obchodnej meny.

Dnes je dolár hlavnou svetovou obchodnou menou. Jej globálna hegemónia sa datuje od brettonwoodskej konferencie v roku 1944, keď sa štyridsaťštyri spojeneckých krajín dohodlo na vytvorení nového medzinárodného menového systému, ktorý naviazal svoje meny na dolár. Odvtedy je väčšina finančných transakcií, medzinárodných dlhov a globálnych obchodných faktúr denominovaná v dolároch a väčšina globálnych devízových rezerv je držaná v dolároch.
 
Mike Whitney: Prečo Putinova zimná ofenzíva prinúti USA k vstupu do vojny?
Vojna na Ukrajine nie je fantáziou z hry Call of Duty. Je to rozšírenie ľudskej tragédie, ktorú vytvorila expanzia NATO na východ. Obete nežijú v Severnej Amerike. Žijú v regióne, ktorý väčšina Američanov nedokáže nájsť na mape. Washington vyzval... Čítať ďalej
25 | 12 | 2022 | Diana Zaťková
 

Od roku 2000 sa však Čína snaží internacionalizovať používanie svojej meny jüan. Toto úsilie nedávno nabralo na sile, keď sa krajiny NATO zhromaždili okolo Ukrajiny, uvalili bezprecedentné sankcie proti Rusku a prejavili verejnú solidaritu s Taiwanom. Napätie vo vzťahoch medzi USA a Čínou sa dramaticky zvýšilo po návšteve predsedníčky Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiovej na Taiwane , čím sa prakticky vymazala akákoľvek dobrá vôľa alebo dôvera, ktorá existovala medzi týmito dvoma mocnosťami. Medzitým, zdieľajúc názory Číny, že dnešný svet prechádza obdobím turbulencií a transformácií, mnohé krajiny skúmali spôsoby, ako znížiť svoju závislosť od amerického dolára ako hlavnej globálnej obchodnej a zahraničnej rezervnej meny.

V júni 2022 na 14. samite BRICS medzinárodné zoskupenie skúmalo vývoj novej medzinárodnej rezervnej meny. V marci 2022 Euroázijská hospodárska únia (pozostávajúca z Ruska, Arménska, Kazachstanu, Kirgizska a Bieloruska) dosiahla dohodu o potrebe vyvinúť novú medzinárodnú menu. Rusko už urobilo z čínskeho jüanu svoju de facto rezervnú menu . V auguste Irán vyhlásil, že na obchodovanie s Ruskom začal používať svoju menu rial a ruské ruble . SAE, ktoré vydávali dlhopisy v amerických dolároch, začali vydávať dlhopisy vo svojej vlastnej mene , dirham. 
 
V auguste to oznámil Egyptplánuje vydať dlhopisy v hodnote viac ako 500 miliónov dolárov denominovaných v čínskych jüanoch. Okrem toho Egypt vykonáva bilaterálne menové swapy s Čínou. V apríli 2022 Banka Izraela pridala do svojich držieb štyri nové meny (kanadský dolár, austrálsky dolár, japonský jen a čínsky jüan). Izraelské devízové ​​rezervy, ktoré presahujú 200 miliárd dolárov, sa tradične skladajú z dolárov, eur a britských libier.
 

Najdôležitejšie je, že Čína strategicky zaviedla futures na ropu denominované v jüane a platby za dovážanú ropu vo vlastnej mene, a nie v americkom dolári. V skutočnosti Čína a Saudská Arábia aktívne vedú rozhovory o tom, že Rijád stanoví cenu niektorých svojich predajov ropy do Pekingu v jüanoch . Toto bolo hlavným cieľom nedávnej návštevy prezidenta Si Ťin-pchinga v Rijáde v druhom decembrovom týždni. Si Ťin- pching, privítaný lupeňmi ruží a červenými kobercami zarovnanými s monumentálnymi kvetmi, získal žiariace mediálne pokrytie a úctivé a vrelé privítanie od arabskej monarchie. Zúčastnil sa troch samitov: prvého samitu čínsko-arabských štátov, samitu Rady pre spoluprácu Číny a Perzského zálivu a samitu Číny a Saudskej Arábie.

LUSKÁČIK by sa mal oslavovať a NIE RUŠIŤ! (FOTO+VIDEO)
Začiatkom tohto mesiaca ukrajinský minister kultúry Oleksandr Tkačenko vyzval Západ , aby zastavil a bojkotoval predstavenia ruskej hudby, ruského baletu a iných foriem ruskej kultúry ako odvetu za inváziu Vladimíra Putina do krajiny. Tkačenko... Čítať ďalej
25 | 12 | 2022 | Diana Zaťková

Xiho odkaz bol jasný. Ukrajinská kríza odhalila svet zmietaný turbulenciami a prechádzajúci radikálnou transformáciou. Ako taká pripadá na Čínu, arabské štáty a mnohé ďalšie krajiny, aby formovali novú éru. Jeho úvodné vyhlásenie k Arabom zdôraznilo dôležitosť presadzovania čínsko-arabských vzťahov založených na solidarite a vzájomnej pomoci, rovnosti a vzájomnom prospechu, inkluzívnosti a vzájomnom učení a na spoločnom budovaní čínsko-arabského spoločenstva so spoločnou budúcnosťou v novej ére. .

Základným odkazom pre Saudov a ostatných Arabov bolo, že Čína, na rozdiel od Spojených štátov, nebude diktovať, ovplyvňovať ani ohrozovať arabskú politiku a prosperitu. Čína a arabské štáty budú rozvíjať svoj vzťah na základe rešpektu, rovnosti, solidarity a vzájomného nezasahovania do vnútorných záležitostí. Desiatky dohôd v hodnote miliárd dolárovboli podpísané pokrývajúce širokú škálu sektorov, vrátane „oblastí zelenej energie, zeleného vodíka, fotovoltaickej energie, informačných technológií, cloudových služieb, dopravy, logistiky, medicínskeho priemyslu, bytových a stavebných tovární“. Jedným z cieľov dohôd bola spoločná podpora plánu Vízia 2030 Saudskej Arábie na diverzifikáciu hospodárstva kráľovstva prostredníctvom čínskej iniciatívy Belt and Road, ktorá investuje v mnohých krajinách v globálnom meradle ako prostriedok na podporu vedúceho postavenia Pekingu v globálnych záležitostiach.

Zložená v duchu a litere dohôd a verejne vytlačená bola Xiho výzva adresovaná vodcom Arabského zálivu, aby predávali ropu a plyn z Číny výmenou za jüan, čím by sa jüan stal hlavnou medzinárodnou menou, a preto by sa oslabila kontrola amerického dolára. svetový obchod. Nie je žiadnym tajomstvom, že korunný princ Mohammad bin Salmán sa prikláňa k tejto novej dohode s Čínou. Pre bystré oko malo veľkolepé prijatie Si Ťin-pchinga zo strany Saudov všetky znaky vítania osloboditeľa Arabského zálivu spod okov amerického diktátu!

Ak by Saudská Arábia začala obchodovať s ropou v juanoch, nepochybne by tým utrpela dominancia amerického dolára na globálnom trhu s ropou. Odkedy Nixonova administratíva uvoľnila dolár pozastavením jeho konvertibility zlata, petrodoláre boli pilierom sily dolára. Zároveň nemožno odmietnuť opakované pokusy mnohých krajín prehodnotiť používanie dolára. Na individuálnom základe môžu tieto pokusy vyzerať neškodne, ale spolu predstavujú zlé znamenie pre americký dolár a v konečnom dôsledku aj pre americkú ekonomiku.

Iste, príťažlivosť používania amerického dolára na medzinárodnej úrovni čiastočne spočíva v sile americkej geopolitiky, ekonomickej sile a životaschopnosti. Ale táto príťažlivosť stráca časť svojho lesku. Zo zámorského hľadiska presiahol štátny dlh USA závratných 31 biliónov dolárov a americká globálna moc klesá. Nie je náhoda, že niektorí naši spojenci alebo priatelia uvažujú o použití alebo držaní rôznych mien vo svojich obchodných a zahraničných rezervách.

Historicky bol svet svedkom niekoľkých prechodov hlavných mien. Portugalsko dominovalo svetovým rezervám až do roku 1530, kedy sa Španielsko stalo silnejšou svetovou mocnosťou. Holandská a francúzska mena dominovala svetovému obchodu po väčšinu 17. a 18. storočia až do vzniku Britského impéria, po ktorom sa libra šterlingov stala menou zlatého štandardu vo svete. Potom sa objavil americký dolár, keď americká politická a ekonomická moc kraľovala vo svete.

Analýza National Interest: Desať najväčších globálnych rizík roku 2023
Americký portál National Interest identifikoval najväčšie globálne riziká v roku 2023 z amerického a globálneho hľadiska. Spraoval ich v rozsiahlej analýze. Na základe našich dlhoročných skúseností s predpovedaním globálnych rizík a trendov v... Čítať ďalej
22 | 12 | 2022 | Ivan Mihale

Dnes Washington vykonáva svoju zahraničnú politiku prakticky s klapkami na očiach, zámerne ignorujúc znaky, ktoré ukazujú, že jeho globálna moc pomaly, ale stále klesá. Ukrajinská kríza, ktorá prichádza po vojnách v Iraku a Afganistane, viac-menej posilnila takmer globálny názor, že svetu lepšie slúži multipolarita a multilateralizmus. Rozdelením sveta na tri široké tábory ukrajinská kríza, ako ju stíhalo NATO, posunula „neutrálny tábor“ o kúsok bližšie k Číne a Rusku. 

Zatiaľ čo Washington považoval podporu Ukrajiny proti ruskej agresii za základnú zahraničnopolitickú prioritu, mnohé neutrálne krajiny a Čína videli svet z očí do očí. Videli, ako rastúce náklady vojny na všetkých sociálno-ekonomických, politických, vojenských, energetických a ľudových úrovniach stúpajú ku globálnej implózii. Zatiaľ čo vedenie Západu hľadá spravodlivosť proti Putinovi a Rusku, bez ohľadu na všeobecný názor, vedenie nezápadného sveta hľadá mier. Problém je, že spravodlivosť sa nikdy nedá dosiahnuť na úkor mieru. To je zdanlivo lekcia, ktorú sa Washington od Iraku a Afganistanu nikdy nenaučil: plány na potrestanie boli na prvom mieste; plán na nasledujúci deň prišiel neskôr, ak vôbec prišiel. V dôsledku toho bol mier prchavý.

Najdôležitejšie je, že Washington tým, že vedie tábor hľadania spravodlivosti bez ohľadu na následky, dláždi cestu pre svoj vlastný úpadok podporovaním multipolarity. V tomto ohľade je pravdepodobné, že sa juan stane alternatívou k americkému doláru v „multipolárnom“ svete v priebehu niekoľkých rokov, nie desaťročí alebo storočí. Americkej ekonomike a globálnej pozícii to spôsobí vážnu ranu, z ktorej sa Washington už nemusí dostať.

Jurij Selivanov: Ak je človek idiot, tak je to na dlho
Moderná západná elita je takmer celá zložená z nedostatočne vzdelaných a mentálne nekompetentných figúriek, ktoré by boli jednoducho smiešne, keby neboli také nebezpečné, píše autor Jurij Selivanov. Názor Jurija Selivanova preberá redakcia HD v... Čítať ďalej
25 | 12 | 2022 | Diana Zaťková

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik

Potrebujeme vašu podporu, ktorú nám môžete prejaviť ZDIEĽANÍM našich článkov. Myslite na to a po prečítaní článku kliknite na ZDIEĽAŤ. ĎAKUJEME!