LUSKÁČIK by sa mal oslavovať a NIE RUŠIŤ! (FOTO+VIDEO)
25 | 12 | 2022 I Diana Zaťková

Začiatkom tohto mesiaca ukrajinský minister kultúry Oleksandr Tkačenko vyzval Západ , aby zastavil a bojkotoval predstavenia ruskej hudby, ruského baletu a iných foriem ruskej kultúry ako odvetu za inváziu Vladimíra Putina do krajiny. Tkačenko konkrétne uviedol známeho ruského skladateľa Piotra Iľjiča Čajkovského, ktorého hudba z nadčasového baletu  Luskáčik  každoročne rozjasňuje vianočné obdobie, píše portál Breitbart.

"Nehovoríme o zrušení Čajkovského, ale skôr o pozastavení uvádzania jeho diel, kým Rusko neukončí svoju krvavú inváziu," povedal Tkačenko.

To, že Tkačenko vyzval na prestávku pri Čajkovskom práve v ročnom období, keď sa jeho hudba stáva bežnou takmer v každom kúte západného sveta, vyvoláva úvahy o tom, prečo sa toto vzácne umelecké dielo stalo takmer nepostrádateľným klenotom západnej kultúry.

Zo všetkých ľudových rozprávok, legiend a bájok, ktoré sprevádzajú vianočné obdobie, len máloktoré dosiahli úroveň nesmrteľnosti  Luskáčika, od poviedky E.T.A. Hoffmanna až po jej prepracovanie v Čajkovského balete.


Tanečníci s Doneckou operou vystupujú 18. januára 2012 v Luhansku na Ukrajine v balete „Luskáčik“. (Igor Golovnov/SOPA Images/LightRocket cez Getty Images)

Snímka z prvej inscenácie Čajkovského „Luskáčika“ uvedená v roku 1892 v Mariinskom divadle v Petrohrade v Rusku s Antoinettou Dell'Erou ako Cukrovou slivkovou vílou a Pavlom Gerdtom ako princom Coqueluche. (Bojan Brecelj/Corbis cez Getty Images)

Kresba pôvodného scénického návrhu baletu „Luskáčik“ z roku 1892, ktorý sa nachádza v zbierke Štátneho múzea divadelného a hudobného umenia v Petrohrade v Rusku. (Fine Art Images/Heritage Images/Getty Images)

Tanečníci Ruského národného baletu vystupujú 20. decembra 2021 v divadle Lope de Vega v Madride v Španielsku „Luskáčik“. (Atilano Garcia/SOPA Images/LightRocket cez Getty Images)

Podobne ako Dickensovu  Vianočnú koledu  alebo It's a Wonderful Life od Franka Capru,  aj Luskáčika poznáme takmer naspamäť: zvedavé dievča na Štedrý večer, začarovaný Luskáčik, ktorý ožije a bojuje so zlým Myším kráľom, rozmarná krajina marcipánových zámkov a vianočné lesy. Poznáme ten príbeh, ale pýtali sme sa niekedy, prečo to vieme? Preto sa musíme pustiť do jeho pôvodu.

Keď pruský autor E.T.A .Hoffmann  v roku 1816  vymyslel Luskáčika a myšieho kráľa  , predstavoval si svoj príbeh  ako protipól k prevládajúcej dogme osvietenstva, ktorá trvala na racionalizme a rozume nad predstavivosťou. Podľa profesora Jacka Zipesa z Minnesotskej univerzity Hoffmann, produkt nemeckého romantizmu, „pevne veril, že na predstavivosť útočí vzostup racionalizmu“  , a preto  sa zasvätil „inému spôsobu pohľadu na svet a kultivácii prírody - získavanie späť nevinnosti, získavanie späť autentického spôsobu života."

Iohna Loots ako Clara a Ricardo Cervera ako Luskáčik v inscenácii Kráľovského baletu „Luskáčik“ v Royal Opera House Covent Garden v Londýne 1. decembra 2011. (Robbie Jack/Corbis cez Getty Images)

V najjednoduchšom zhrnutí boli nemeckí romantici nostalgici, z  ktorých väčšina rešpektovala  stredoveké základy, na ktorých bola postavená západná civilizácia. Namiesto toho, aby sa odlúčili od minulosti – ako to tak  násilne demonštrovali Robespierreanskí Francúzi  – romantici využili minulosť ako zdroj inšpirácie na lepšie zjednotenie čoraz atomizovanejšej kultúry v postreformačnej spoločnosti. Trvali na príbehoch o láske, triumfe Humanität (skutočnej ľudskosti), potvrdzovaní vášne a víťazstve cnosti nad neresťou.

Pre romantikov sa umenie nedalo „odložiť na poličku a mučiť pre jeho tajomstvá“, ako to tvrdil renesančný filozof  Francis Bacon. Romantici videli umenie ako pokojnú záležitosť,  božsky inšpirovaný proces  , v ktorom Boh nasmeruje umelca ako nádobu pre nevyslovené pravdy. Od romantikov dostal Západ niektoré zo svojich najcennejších diel post-osvietenského umenia: antológie rozprávok Grimmovcov, Beethovenovu  Symfóniu č. 5 a ikonický  Tulák nad morom hmly od Caspara Davida Friedricha .

To, že Hoffmannov  Luskáčik  prežije viac ako 200 rokov, vrátane dvoch svetových vojen a vzostupu komunizmu, aby sa stal synonymom Vianoc, hovorí o jeho jedinečnej sile romantického diela fantázie. Väčšina kultúrnych kritikov a historikov by rýchlo pripísala Čajkovskému za tento počin nesmrteľnosť, a hoci to zostáva nesporné, nesmieme zabúdať, že Hoffmannov príbeh splodil dedičstvo takej sily, že zaujal nie jedného, ​​ale dvoch umeleckých titánov: Francúzsky autor Alexandre Dumasa a ruského skladateľa Pjotra ​​Iľjiča Čajkovského.

Eduard Chmelár: Zelenského DIKTÁT, nie mierový plán
Dňa 25. decembra 1914, uprostred krutých bojov prvej svetovej vojny, sa neďaleko belgického mesta Ypry odohral malý vianočný zázrak. Nemeckí vojaci v zákopoch začali spievať vianočné koledy a vyzvali britských vojakov, aby sa k nim pripojili.... Čítať ďalej
25 | 12 | 2022 | Diana Zaťková

Takmer tri desaťročia po vydaní Dumas prepracoval Hoffmannovu rozprávku na svoj obraz –  Rozprávku o luskáčikovi  (1844) – pričom si zachoval Hoffmannov základný dej len s niekoľkými drobnými rozdielmi. Čajkovskij neskôr použil Dumasovu verziu ako základ pre svoje baletné libreto, čím sa príbeh zredukoval na niečo viac ako sen mladého dievčaťa.

Nepochybne, bez Čajkovského hudby by Hoffmannov príbeh o zázraku bol pre nemeckých literárnych vedcov skôr kuriozitou než kultúrnou veľmocou, ako ju chápeme dnes. Aj keď sa to môže zdať zvláštne, Hoffmannovi by sa pravdepodobne páčilo, že hudba sa stala prameňom, z ktorého jeho dielo dostalo večný život. Hoffmann totiž vo svojej slávnej recenzii na Beethovenovu Piatu symfóniu  vyhlásil, že  hudba „odhaľuje ľudstvu neznáme kráľovstvo: svet, ktorý nemá nič spoločné s vonkajším, materiálnym svetom, ktorý ho obklopuje, a v ktorom zanechávame všetky vopred určené koncepčné pocity v aby sme sa odovzdali nevysloviteľnému."

Ako výrečne poznamenal kritik Robert Kilborn, „Hoffmannova novela zachytáva podivnejší a temnejší svet než adaptácia Alexandra Dumasa,  père , z ktorej je balet odvodený. To, čo je v príbehu veľmi reálnou premenou a oslobodením, sa v balete stáva veselým snom. Ale hudba nesie posolstvo nedotknuté.“

Inscenácia Anglického národného baletu „Luskáčik“ v londýnskom Koloseu 13. decembra 2016. (Robbie Jack/Corbis cez Getty Images)

Preto si musíme položiť otázku: čo stálo v srdci Hoffmannovej práce, ktorá splodila túto pokračujúcu ságu fascinácie, ktorá rezonuje dodnes? Máme podozrenie, že to pramení zo spojenia Hoffmannovho zúrivo vzdorovitého romantizmu s obdobím Vianoc, vytvárajúc étos vyžarujúci v jeho metafyzickej DNA, ktorý uchvacuje naše podvedomie.

Kresťania dnes slávia jeden z najväčších sviatkov
Kresťania na celom svete si dnes pripomínajú narodenie Ježiša Krista Nazaretského, ktorý sa narodil približne v roku 4 pred Kristom v meste Betlehem, osem kilometrov východne od Jeruzalema, v štáte Izrael. Veriaci si počas dňa pripomínajú... Čítať ďalej
25 | 12 | 2022 | Diana Zaťková

Lebo čo sú Vianoce, ak nie posledný pozostatok kolektívneho voľna v západnej civilizácii – jedno obdobie, v ktorom odložíme bokom všetky pojmy štruktúry a užitočnosti, aby sme sa mohli zúčastniť na očakávaní a oslave Kristovho narodenia, a ako pri všetkých oslavách, aj tu sa majú konať návštevy, ponúkať darčeky, hrať hry, rozprávať rozprávky, spievať piesne a pestovať priateľstvá. 

Prehliadka zbytočných zákaziek, ktoré sa dajú vyčísliť len ich ekonomickou zdatnosťou. Rozsvietime svetlá nie pre ich svetlo, ale tak, aby bola tma žiarivá. Sviatky si dopriavame nie pre ich výživu, ale tak budú vyživené naše srdcia. Tradícia vládne nad trendom, pravda nad skutočnosťou, kvalita nad kvantitou.

Pôvodná ilustrácia drevorezu z roku 1853

Zamyslime sa napríklad nad tým, ako sa to odráža v oblúku Hoffmannovej protagonistky Marie Stahlbahmovej (Clara, ako ju v balete poznajú). Na Štedrý večer jej otec zverí Luskáčika. „Keďže, drahá Marie, tak veľmi miluješ priateľa Luskáčika, musíš ho chrániť,“ hovorí jej. 

Marie si to vezme k srdcu, zaobchádza s Luskáčikom nežne a rozlúskne v ňom len tie „najmenšie oriešky“ zo strachu, že zlomí jeho krehkú čeľusť. Z nevysvetliteľných dôvodov cíti blízkosť k Luskáčikovi a vidí v ňom skrytú hodnotu, ktorá presahuje jej chápanie. Na druhej strane jej brat Fritz vidí Luskáčika len ako nástroj, ktorý má používať pre svoje vlastné pobavenie, strkajúc „najväčšie a najtvrdšie“ orechy do úst hračky, až kým sa mu „celá spodná čeľusť neuvoľnila a nekývala“.“

"Ach, môj úbohý Luskáčik!" Marie pri pohľade na svojho priateľa vykríkne.

Teraz si všimnite, čo povedal Fritz: „Je to hlúpy, jednoducho zmýšľajúci chlap! Chce byť Luskáčik, ale nemá slušné zuby. Asi nerozumie vlastnej práci. Daj mi ho, Marie! Musí mi žuť oriešky, aj keď príde o zvyšné zuby – dokonca aj o celú čeľusť.“

Iohna Loots ako Clara v predstavení Royal Ballet „Luskáčik“ v Royal Opera House Covent Garden v Londýne 5. decembra 2005. (JOHN D MCHUGH/AFP cez Getty Images)

Pôvodná ilustrácia drevorezu z roku 1853

Marie predstavuje romantika, zatiaľ čo Fritz predstavuje utilitaristu, materialistu, ktorý sa nestará o vnútornú hodnotu čohokoľvek a ani mu nerozumie. Je to továrnik, ktorý nechá prepracovať svojich zamestnancov až do špiku kostí, generál, ktorý nechá napochodovať svojich vojakov do masakru, kráľ, ktorý zdaní svojich roľníkov až na pokraj chudoby.

Tieto dva svetonázory, vždy prítomné v Hoffmannovej mysli, sa stretávajú v celom príbehu, keď sa Marie snaží uvedomiť si, že Luskáčik môže byť skutočne nažive. Vidí ho vykonávať úžasné činy, veliť armáde a viesť vojnu proti sedemhlavému myšiemu kráľovi. Dozvedá sa o jeho žalostnom pôvode. Uteká do jeho magického kráľovstva rozľahlých maškŕt a vianočných lesov. 

Boli to skutočné zážitky alebo len horúčkovitý sen? Zápasí v tomto rébuse, jej rodina na každom kroku spochybňuje jej zdravý rozum a prosí, aby videla Luskáčika pre jeho neživú jednoduchosť. Odoláva a až keď sa rozhodne milovať Luskáčika pre jeho vnútornú hodnotu, spozná pravdu o jeho existencii a získa svoju večnú odmenu ako kráľovná jeho magického kráľovstva.

Hoffmann svoj príbeh uzatvára výstižnou líniou: „Marie je údajne stále kráľovnou krajiny, kde všade môžete vidieť trblietavé vianočné lesy, ako aj priesvitné marcipánové zámky – skrátka tie najúžasnejšie a najúžasnejšie veci, ktoré vidíte, len ak máte správne otvorené oči.

Pôvodná ilustrácia drevorezu z roku 1853

Tanečníci Anglického národného baletu vystúpia 14. decembra 2022 v Londýne v Anglicku v Koloseu „Luskáčik“. (Ian Gavan/Getty Images)

Ako skutočný romantik, Hoffmann nás pozýva, aby sme videli svet očami Márie, objavili skrytý svet zmyslu za fasádami a machináciami, svet plný „najskvelejších a najúžasnejších vecí“.

Bojujeme s tým každé Vianoce a prežívame toto obdobie v dvoch realitách: vo fyzickej, živej realite našej svetskej existencie a vo fantazijnej, majestátnej realite našej fantázie – dekadentnom, neskazenom svete snov svetla, zázrakov a tepla, nedotknutých banalitou času. 

Predstavujeme si Vianoce poznačené vzácnymi chvíľami a zázračnými udalosťami, len aby sme zažili Vianoce pevne zakotvené v praktických požiadavkách každodenného života. Za každú cukrovinku a striebornú uličku, ktorá svieti, dostávame zľadovatené cesty, vybité bankové účty, preplnené parkoviská a koncoročné fiškálne termíny. Snívame o Vianociach, žijeme v ich prísľube, očakávame, čo prinesú, túžime to všetko zažiť znova a zároveň premýšľame, či sme to všetko niekedy zažili.

Vianoce skutočne ožijú len vtedy, keď sa rozhodneme veriť v realitu snov.

Kňaz pripomína: Podstata Vianoc je v narodení Božieho syna
Podstata Vianoc je v narodení Božieho syna - Pána Ježiša Krista. Darčeky vianočné obdobie len skrášľujú. Pri príležitosti prvého sviatku vianočného, ktorý pripadá na 25. decembra, to uviedol generálny vikár Žilinskej diecézy Martin Kramara. Podľa... Čítať ďalej
25 | 12 | 2022 | Diana Zaťková/TASR

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik

Potrebujeme vašu podporu, ktorú nám môžete prejaviť ZDIEĽANÍM našich článkov. Myslite na to a po prečítaní článku kliknite na ZDIEĽAŤ. ĎAKUJEME!