Kresťania dnes slávia jeden z najväčších sviatkov
25 | 12 | 2022 I Diana Zaťková

 

Kresťania na celom svete si dnes pripomínajú narodenie Ježiša Krista Nazaretského, ktorý sa narodil približne v roku 4 pred Kristom v meste Betlehem, osem kilometrov východne od Jeruzalema, v štáte Izrael.

Veriaci si počas dňa pripomínajú udalosti v Betleheme (po hebrejsky Dom chleba). Sem prišli pre sčítanie ľudu Jozef z Nazaretu so svojou snúbenicou Máriou. A tu, v jaskyni za mestom, sa podľa tradície narodil Ježiš. Veriaci kresťania sa v tento sviatok zúčastňujú na slávnostných bohoslužbách, tešia sa z radostnej spomienky na príchod Vykupiteľa na svet, modlia sa za porozumenie a pokoj vo svete. V katolíckych kostoloch sa okrem slávnostných omší na viacerých miestach konajú pri scénke betlehema v chrámoch aj jasličkové pobožnosti pre deti alebo betlehemské hry, pripomína TASR.

V gréckokatolíckych chrámoch sa počas sviatku koná slávnostná svätá liturgia. Dôraz sa kladie na skutočnosť, že Boh sa stal človekom, prijal ľudskú prirodzenosť, aby skrze svoje poníženie, smrť a vzkriesenie človek mohol prijať účasť na Božom živote.

Evanjelici sa schádzajú predpoludním alebo popoludní na slávnostných službách Božích s Večerou pánovou.

Pravoslávne cirkvi, ktoré sa riadia podľa juliánskeho kalendára, vrátane pravoslávnych veriacich na Slovensku a v Čechách, budú sláviť sviatok Narodenia Pána až 6. a 7. januára 2023.

Prezidentka navštívila železničiarov, hasičov a vodárenských pracovníkov
Prezidentka SR Zuzana Čaputová navštívila počas Štedrého dňa železničiarov, hasičov a vodárenských pracovníkov. Všetkým poďakovala za celoročnú službu a rovnako aj za to, že netrávia Vianoce doma, ale v práci. Hlava štátu o tom informovala na... Čítať ďalej
24 | 12 | 2022 | Ivan Mihale

Narodenie Pána nemalo spočiatku svoj vlastný sviatok, ale pripomínal sa v deň Zjavenia Pána - Troch kráľov, teda 6. januára. Osobitná spomienka na Božie narodenie sa začala objavovať na Západe asi v polovici 4. storočia. Prvý záznam pochádza z Ríma z roku 336. Sviatok sa podľa týchto prameňov slávil 25. decembra. Keďže 25. marca sa všeobecne pripomína sviatok Zvestovania Pána, keď archanjel Gabriel zvestoval Márii, že bude Kristovou matkou, tak o deväť mesiacov podľa tejto tradície je symbolický deň Narodenia Pána práve 25. december.

Ďalšia hypotéza hovorí o christianizácii a novej kresťanskej interpretácii rímskeho sviatku narodenia Slnka (Natalis Solis Invicti). Rímski kresťania tento pohanský sviatok začali sláviť ako vlastný sviatok Narodenia Krista - ako Slnka - na základe biblických citátov, napríklad Kristus ako Slnko spravodlivosti (Sol Iustitiae) alebo Kristus - Svetlo sveta. Tento dátum - 25. december - ako sviatok Narodenia Pána bol všeobecne prijatý a rýchlo sa ujal.

Igor Matovič: Dnes sa začína najväčšia narodeninová párty. Oslavujeme narodenie týpka!
Bývalý minister financií a premiér Igor Matovič na Štedrý deň zverejnil status, ktorý nepotrebuje komentár. „Dnes sa opäť začína najväčšia narodeninová párty … oslavujeme, niektorí vedome a iní ani nie, narodenie týpka, ktorý bezhranične miloval,“... Čítať ďalej
24 | 12 | 2022 | Ivan Mihale

Štyri evanjeliá v Biblii poskytujú veľa podrobností o narodení Ježiša, vrátane príbehov o mimoriadnych a nadprirodzených udalostiach spojených so všeobecne známymi historickými podrobnosťami, píše Breitbart.

Jednou z nich je návšteva mágov – alebo „mudrcov“ – v mesiacoch nasledujúcich po Ježišovom narodení. Tradícia hovorí, že boli traja, ale v skutočnosti Biblia neuvádza ich mená ani počet, ani to, z ktorej krajiny na východ od Izraela pochádzali.

Z Evanjelia podľa Matúša:

Keď sa Ježiš narodil v judejskom Betleheme za dní kráľa Herodesa, hľa, mudrci z východu prišli do Jeruzalema a hovorili: Kde je ten narodený kráľ židovský? Lebo sme videli jeho hviezdu, keď vychádzala, a prišli sme sa mu pokloniť." Keď to počul kráľ Herodes, znepokojil sa a s ním celý Jeruzalem. A zhromaždiac všetkých veľkňazov a zákonníkov ľudu a spýtal sa ich, kde sa má narodiť Kristus. 

Držia ho v judejskom Betleheme, lebo tak píše prorok: "A ty, Betlehem, v judskej krajine nie si vôbec najmenší medzi judskými kniežatami, lebo z teba vyjde knieža, ktorý bude pásť môj ľud, Izrael."

Potom Herodes tajne zavolal mudrcov a zistil od nich, kedy sa hviezda objavila. Poslal ich do Betlehema s odkazom: Choďte a usilovne hľadajte dieťa, a keď ho nájdete, oznámte mi, aby som sa mu aj ja prišiel pokloniť. Po vypočutí kráľa sa vydali na cestu. A hľa, hviezda, ktorú videli, keď vychádzala, išla pred nimi, až sa zastavila nad miestom, kde bolo dieťa. Keď uvideli hviezdu, veľmi sa zaradovali veľkou radosťou. A keď vošli do domu, uvideli dieťa s Máriou, jeho matkou, padli na zem a klaňali sa mu. Potom otvorili svoje poklady a ponúkli mu dary, zlato, kadidlo a myrhu. A keď ich vo sne varovali, aby sa nevracali do Herolda, odišli do svojej krajiny inou cestou.

A keď odišli, hľa, anjel Pánov sa zjavil Jozefovi vo sne a povedal: „Vstaň, vezmi dieťa a jeho matku, uteč do Egypta a zostaň tam, kým ti nepoviem, lebo Herodes sa chystá hľadajte dieťa, aby ste ho zničili." A on vstal, vzal v noci dieťa a jeho matku a odišiel do Egypta a zostal tam až do Herodesovej smrti. Toto malo splniť to, čo Pán povedal prostredníctvom proroka: „Z Egypta som ma nazval synom.

Matúš 2:1–15.

Vianoce u politikov: zašitý Fico a Kollár na polnočnej (FOTO)
V tomto čase u vás doma vonia kapustnica, vybrali ste z rúry do krásy upečený štedrák, inde na panvici ryba škvrčaním dáva na vedomie, že čas štedrej večere sa blíži. Nie je to inak ani v príbytkoch našich vrcholových politikov. Lebo či ich máme... Čítať ďalej
24 | 12 | 2022 | Eka Balaskova

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik

Potrebujeme vašu podporu, ktorú nám môžete prejaviť ZDIEĽANÍM našich článkov. Myslite na to a po prečítaní článku kliknite na ZDIEĽAŤ. ĎAKUJEME!