Eduard Chmelár: Zelenského DIKTÁT, nie mierový plán
25 | 12 | 2022 I Diana Zaťková

Dňa 25. decembra 1914, uprostred krutých bojov prvej svetovej vojny, sa neďaleko belgického mesta Ypry odohral malý vianočný zázrak. Nemeckí vojaci v zákopoch začali spievať vianočné koledy a vyzvali britských vojakov, aby sa k nim pripojili. Čoskoro vyšli zo zákopov a začali si medzi sebou vymieňať drobné darčeky. Tomuto neoficiálnemu vianočnému prímeriu predchádzalo úsilie pápeža Benedikta XV. zo 7. decembra 1914 o uzavretie dohody o zastavení bojov počas Vianoc, ktorú však bojujúce strany odmietli. Zdá sa, že ani dnes sa v tomto smere nemožno spoľahnúť na štátnikov, skonštatoval vo svojom príspevku na sociálnej sieti historik a politológ Eduard Chmelár.

Názor Eduarda Chmelára prináša redakcia HD v plnom znení.

Vojna na Ukrajine naďalej eskaluje

Je desivé, že k výzve Medzinárodného mierového úradu na vianočné prímerie sa nepridal nijaký politik. Naopak, vojna na Ukrajine naďalej eskaluje. Prezident USA Joe Biden počas návštevy Volodymyra Zelenského v Bielom dome vyhlásil, že Ukrajina dostane všetko, čo potrebuje.

V podobnom duchu vystúpil aj ruský prezident Vladimír Putin, ktorý povedal, že ruská armáda dostane všetko, o čo požiada. Nikto by už nemal pochybovať o tom, že konflikt na Ukrajine je zástupnou vojnou medzi USA a Ruskom a že v oboch krajinách prevzali žezlo tábory jastrabov. Vojna bude ešte nemilosrdnejšia a krvavejšia ako doteraz.

Ovácie, aké sa dostali ukrajinskému prezidentovi v Kongrese USA, pripomínajú skôr vojnové tamtamy sprevádzané masívnou demagogickou propagandou ako oslavu slobody. Aký Churchill, aký prelom v bitke pri Ardenách, prosím vás... Sám Zelenskyj a jeho vojenskí velitelia pochybujú, že ruské vojská môžu byť v dohľadnom čase porazené. Rusko má zdrojov oveľa viac ako pripúšťajú naše médiá.

Vianoce ako produkt šľachtických dvorov
Vianoce, dnes pre nás tak samozrejmé obdobie plné konzumu, svetielok a sentimentu; teda osláv, ktoré často zakrývajú pravý zmysel týchto sviatkov. Tým zmyslom je samozrejme pre kresťanov príchod najdokonalejšieho Svetla a duchovného konzumu pre... Čítať ďalej
24 | 12 | 2022 | Ivan Mihale

Opakujem, že vojensky sa tento konflikt vyhrať nedá

V tejto vojne nejde ani o slobodu, ani o Ukrajinu. Ide o geopolitický vplyv a preskupenie globálnej dominancie, ktoré čoraz viac pripomína súperenie veľmocí pred prvou svetovou vojnou. Kým mediálna pozornosť sa sústreďuje na Ukrajinu, v pozadí prebieha oveľa dôležitejší mocenský zápas medzi USA a Čínou. A kým reflektory svietia na oslavovaného Zelenského, ten je iba pomocným režisérom tejto strategickej hry.

Všetci iste poznáte biblickú legendu o kráľovi Šalamúnovi, ktorý múdro rozsúdil spor dvoch žien o dieťa. Keď nariadil, aby bábätko rozsekli na dve časti, pravá matka vykríkla, že radšej sa ho vzdá, ako by ho mali zabiť. Súčasná ukrajinská vláda je ako tá nepravá matka, ktorá nechá Ukrajinu radšej roztrhať a zničiť, ako by sa mala zasadiť za mierové riešenie a zachrániť životy svojich obyvateľov.

Pamätáte sa, ako sa Zelenskyj minulý týždeň dobýjal s prejavom na finálový zápas majstrovstiev sveta? Keď ho FIFA (našťastie) odmietla, urazene jej odkázal, že chcel svetu predniesť „mierový plán“. Nuž, na tlačovej konferencii v Bielom dome všetkým objasnil, čo má pod ním na mysli: „Pre mňa ako ukrajinského prezidenta znamená mier toto: žiadne kompromisy ohľadom našej územnej celistvosti a nezávislosti a nahradenie všetkých škôd vyvolaných ruskou agresiou.“

Zdroj: FB/ECh

Ale takto mier nevyzerá

Toto je diktát, nie mierový plán. Keď už tu ľudia bez patričného vzdelania hádžu historické prívlastky, poviem vám, kto si mier v Európe predstavoval ako stav po jeho víťazstve: ten chlapík sa nevolal Winston Churchill, ale Adolf Hitler. A uvažoval presne takto. V jeho prejavoch i v jeho zlovestnej knihe Mein Kampf nájdete nespočetné množstvo zmienok o spravodlivom mieri, ktorý nastane po víťaznom boji. Ale toto nie je a nikdy nebola podstata kultúry mieru.

Vianočné sviatky sú oslavou narodenia Ježiša Nazaretského, ktorý učil milovať blížneho svojho a neodplácať zlé zlým. Čo s tým však majú spoločné všetky tie šovinistické a militariatické reči „kresťanských“ politikov? Navyše, ak v tieni ukrajinskej vojny prebiehajú konflikty v Jemene, Sýrii a inde bez akejkoľvek mediálnej pozornosti?

Pomáhajme trpiacemu ukrajinskému ľudu. Pomáhajme mu prichýlením núdznych, humanitárnymi zásielkami a najmä podniknutím všetkých diplomatických krokov k zastaveniu krviprelievania. Ale nepomáhajme im zabíjať sa navzájom k potešeniu zbrojárskych koncernov a globálnych politických elít. Lebo na každom živote záleží – aj na živote tých žien a detí, ktoré umierajú v dôsledku ostreľovania Donbasu ukrajinskou armádou, no v západných médiách ich nemá kto oplakať. Nezabudnite: Pokoj ľuďom dobrej vôle! O tom sú Vianoce. O mieri na Zemi a v ľudských dušiach.

Mike Whitney: Prečo Putinova zimná ofenzíva prinúti USA k vstupu do vojny?
Vojna na Ukrajine nie je fantáziou z hry Call of Duty. Je to rozšírenie ľudskej tragédie, ktorú vytvorila expanzia NATO na východ. Obete nežijú v Severnej Amerike. Žijú v regióne, ktorý väčšina Američanov nedokáže nájsť na mape. Washington vyzval... Čítať ďalej
25 | 12 | 2022 | Diana Zaťková

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik

Potrebujeme vašu podporu, ktorú nám môžete prejaviť ZDIEĽANÍM našich článkov. Myslite na to a po prečítaní článku kliknite na ZDIEĽAŤ. ĎAKUJEME!