Huspenia, studenô, kočoňa...
Je to najväčšia prírodná zásobáreň kolagénu, aj chuťovka na sviatočný stôl. Možno máte na ňu z detstva nedobré spomienky. Ale to najdôležitejšie je, chutne ju pripraviť a naservírovať, aby vyzerala lákavo. Tak, ako iné aspikové jedlá.
Možno sa vám toto jedlo na prvý pohľad nezdá ako zdravé, ale v skutočnosti je pre náš organizmus veľmi prospešné. Z kože sa uvoľňuje kolagén, ktorý zostáva vo vývare. Ten je veľmi dôležitou súčasťou nášho tela, ktoré ho vo vyššom veku nedokáže samo produkovať a obnovovať. Huspenina teda pomáha pri bolestiach kĺbov, posilňuje chrupavky, je prospešná pri artróze a zároveň tiež pomáha udržať pleť pevnejšiu.
Musíte mať dosť mäsa, ale hlavne koží. Huspenina je vývar z bravčových produktov. Varí sa veľmi pomaly, celé hodiny. Vďaka tomu môže voda po vychladnutí rôsolovatieť.
Pripravujte sa z paprčiek, chvosta, predného, či zadného kolena a koží. Lepšou voľbou je zadné, ktoré má viac mäsa a huspenina bude chutnejšia. Kedysi sa varievala takmer bez mäsa. Na huspeninu sa používali tzv. "zvyšky" z prasaťa, paprčky, chvost a kože. Dôležitou súčasťou tohoto receptu sú údené paprčky (ako náhrada môžu byť aj kosti). Tie pridajú huspenine zlatistú farbu a chuť.
Koleno a paprčky dôkladne očistiť. Paprčky je dobré po dĺžke preseknúť. Koleno, paprčky a kožu vložiť do studenej vody a pomaly priviesť do varu. Keď začne vrieť, stiahneme teplotu na minimum a zberáme penu. Dôkladne a do čista. Potom pridáme ostatné prísady, Cibuľu aj so šupou, kvôli farbe. Varíme 5-6 hodín na čo najmiernejšom plameni.
Po uvarení zlejeme vývar cez gázu do iného hrnca. Necháme vychladnúť a z hladiny zozberáme mastnú vrstvu. Mäso z kolena, ale aj paprčky a kože z kolena rozdelíme do misiek. Tu sa riadime podľa toho, čo nám chutí. Môžeme použiť aj zeleninu, nakrájanú na kúsky. Komu čo chutí. Zalejeme vychladnutým nálevom, ktorý ešte raz cedíme cez gázu, aby na huspenine nevznikla vrstva masti. Vložíme do chladničky, alebo studenej komory. Podávame s nakrájanou cibuľou, zaliatou nálevom z octu a vody, v pomere asi 1 : 2 (tiež podľa vlastnej chuti). Dobrú chuť!
Ja, ako kolegyňa nášho redaktora - šéfkuchára iba doplním jedno: Milé dámy, ak chcete mať nádhernú pleť bez vrások, zabudnite na tie kolagény za desiatky eur od Z. P. a J. A. - našich božských "influencierok", ktoré na reklame zarábajú, a aj tak si musia sadať každý štvrťrok pod skalpel! Dajte si fakt perfektnú huspeninu.
Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik
Potrebujeme vašu podporu, ktorú nám môžete prejaviť zdieľaním našich článkov. Myslite na to a po prečítaní článku kliknite na zdieľať. ĎAKUJEME!