Plačková a Alagič ZBLEDNÚ ZÁVISŤOU! Máme dokonalý recept na NEBÍČKO V PAPUĽKE aj na skvelú pleť!
23 | 12 | 2022 I Milan Laca

Huspenia, studenô, kočoňa...

Je to  najväčšia prírodná zásobáreň kolagénu, aj chuťovka na sviatočný stôl. Možno máte na ňu z detstva nedobré spomienky. Ale to najdôležitejšie je, chutne ju pripraviť a naservírovať, aby vyzerala lákavo. Tak, ako iné aspikové jedlá.

Prečo huspenina?

Možno sa vám toto jedlo na prvý pohľad nezdá ako zdravé, ale v skutočnosti je pre náš organizmus veľmi prospešné. Z kože sa uvoľňuje kolagén, ktorý zostáva vo vývare. Ten je veľmi dôležitou súčasťou nášho tela, ktoré ho vo vyššom veku nedokáže samo produkovať a obnovovať. Huspenina teda pomáha pri bolestiach kĺbov, posilňuje chrupavky, je prospešná pri artróze a zároveň tiež pomáha udržať pleť pevnejšiu. 

Etnologička: Význam Vianoc dnes spočíva v potvrdzovaní súdržnosti rodín či komunít
Význam Vianoc dnes spočíva predovšetkým v potvrdzovaní súdržnosti rodín či komunít. Napriek tomu sú tieto sviatky produktom kresťanskej kultúry. Pre TASR to priblížila etnologička zo Slovenskej akadémie vied (SAV) Zuzana Beňušková. "Na ich podobe... Čítať ďalej
20 | 12 | 2022 | Ivan Mihale/tasr

Čo je hlavné

Musíte mať dosť mäsa, ale hlavne koží. Huspenina je vývar z bravčových  produktov. Varí sa veľmi pomaly, celé hodiny. Vďaka tomu môže voda po vychladnutí rôsolovatieť.

Čo základné potrebujeme 

Pripravujte sa z paprčiek, chvosta, predného, či zadného kolena a koží. Lepšou voľbou je zadné, ktoré má viac mäsa a huspenina bude chutnejšia. Kedysi sa varievala takmer bez mäsa. Na huspeninu sa používali tzv. "zvyšky" z prasaťa, paprčky, chvost a kože. Dôležitou súčasťou tohoto receptu sú údené paprčky (ako náhrada môžu byť aj kosti). Tie pridajú huspenine zlatistú farbu a chuť.

Suroviny 
  • 1 zadné koleno,
  • 2 čerstvé paprčky,
  • 2 údené paprčky
  • bravčová koža, asi 15x30cm
  • 2 cibule (so šupou)
  • cesnak, asi 10 strúčikov
  • malá mrkva,
  • malý petržlen
  • soľ - podľa chuti
  • celé čierne korenie, asi čajová lyžička
  • 2 - 3 bobkové listy
  • 5 litrov vody
Ako na to...

Koleno a paprčky dôkladne očistiť. Paprčky je dobré po dĺžke preseknúť. Koleno, paprčky a kožu vložiť do studenej vody a pomaly priviesť do varu. Keď začne vrieť, stiahneme teplotu na minimum a zberáme penu. Dôkladne a do čista. Potom pridáme ostatné prísady, Cibuľu aj so šupou, kvôli farbe. Varíme 5-6 hodín na čo najmiernejšom plameni.

Porcovanie

Po uvarení zlejeme vývar cez gázu do iného hrnca. Necháme vychladnúť a z hladiny zozberáme mastnú vrstvu. Mäso z kolena, ale aj paprčky a kože z kolena rozdelíme do misiek. Tu sa riadime podľa toho, čo nám chutí. Môžeme použiť aj zeleninu, nakrájanú na kúsky. Komu čo chutí. Zalejeme vychladnutým nálevom, ktorý ešte raz cedíme cez gázu, aby na huspenine nevznikla vrstva masti. Vložíme do chladničky, alebo studenej komory. Podávame s nakrájanou cibuľou, zaliatou nálevom z octu a vody, v pomere asi 1 : 2 (tiež podľa vlastnej chuti). Dobrú chuť!

Naši predkovia sa v tomto období temných síl báli najviac
Hoci kresťanstvo na našom území máme už viac, ako tisícročie, zvyky z pohanských - predkresťanských čias v tradíciách našich predkov pretrvávali ešte aj začiatkom minulého storočia. Naši pra-prarodičia si veľa prírodných javov nevedeli vysvetliť a... Čítať ďalej
13 | 12 | 2022 | Eka Balaskova

Ja, ako kolegyňa nášho redaktora - šéfkuchára iba doplním jedno: Milé dámy, ak chcete mať nádhernú pleť bez vrások, zabudnite na tie kolagény za desiatky eur od Z. P. a J. A. - našich božských "influencierok", ktoré na reklame zarábajú, a aj tak si musia sadať každý štvrťrok pod skalpel! Dajte si fakt perfektnú huspeninu.

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik

Potrebujeme vašu podporu, ktorú nám môžete prejaviť zdieľaním našich článkov. Myslite na to a po prečítaní článku kliknite na zdieľať. ĎAKUJEME!