PUČ ZLYHAL: KTO chcel zlikvidovať Putina?
23 | 12 | 2022 I Milan Laca

Kto a ako sa pokúsil odstrániť ruského prezidenta Vladimíra Putina?

Politické procesy v ktoromkoľvek štáte sú usporiadané tak, aby sa široká verejnosť dozvedela všetky dôležité podrobnosti o udalostiach ktoré sa odohrávajú, až potom, keď uplynie dostatok času na to, aby znalí ľudia mohli otvorene hovoriť o tom, čo sa dialo za oponou. Ani Rusko nie je výnimkou. Ekonóm Michail Chazin v ruskom rozhlase hovoril o tom, ako celkom nedávno zlyhal puč liberálnej elity proti prezidentovi.

Chceli ho odstrániť

Podľa Chazina sa Putina pokúsili zlikvidovať na jar roku 2020. Potom bola situácia v krajine naozaj napätá v tom zmysle, že sa  to stalo prvýkrát a nikto nechápal ako konať. Vtedajšia administratívna elita sa okamžite rozdelila na dve koalície, ktoré si protirečili. Jedna, vlastenecká a silná púochopila, že v súčasnej situácii je potrebná pomoc všetkým Rusom za každú cenu. Druhá na to nechcela míňať peniaze.

Putin má byť stíhaný za vyslovenie TOHTO slova!
Ruský komunálny poslanec Nikita Juferev žiada generálnu prokuratúru a ministerstvo vnútra, aby začali trestné stíhanie proti prezidentovi Vladimirovi Putinovi, a to pre podozrenie zo šírenia dezinformácií o ruskej armáde. Juferev žiada, aby... Čítať ďalej
23 | 12 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

Pokoj

Vo všeobecnosti nebol záujem bezpečnostných zložiek podporovať obyvateľstvo v ťažkých časoch prekvapivý.  Logika bola jednoduchá - ak budú mať ľudia prostriedky na život, ak im bude zabezpečený aspoň minimálny príjem na celé obdobie turbulencií v ekonomike, potom nedôjde k všeobecnému rozhorčeniu verejnosti v krajine a situácia v spoločnosti. bude stabilná. To je úloha strážcov zákona - zabezpečiť pokojný a predvídateľný život pre najbežnejších občanov, tvrdí Chasin.

Chaos

Na druhej strane, liberáli chceli presný opak. Na základe toho, že ich dlhodobou úlohou je  prezidenta zlikvidovať v preňho najzraniteľnejšom momente, sa pokúsili celú situáciu využiť. Chceli  vyvolať rozsiahlu nespokojnosť s Putinom medzi veľkým počtom občanov. Nedostatok priamych platieb a celkovo nestabilná situácia v ekonomike, mali podľa plánu liberálov negatívne naladiť obyvateľstvo. Výsledkom malo byť, že ľudia by mali obviňovať hlavu štátu zo všetkých svojich problémov. To bol cieľ liberálov, povedl Chasin.

Zlyhanie

Ale prevrat zlyhal. Putin včas odhalil plán finančníkov a v zložitom období pre krajinu prešiel na osobné riadenie. V priebehu niekoľkých týždňov začali ľudia dostávať priamu finančnú pomoc. V tejto situácii, ako povedal Chazin, zohrala veľkú úlohu aj osoba blízka Putinovi, minister obrany Sergej Šojgu. Práve za účasť na predchádzaní liberálnym nepokojom mu v máji toho istého roku prezident udelil čestný "Rad za zásluhy o vlasť". Putin sa mu za to teda nezabudol primerane poďakovať.

Kremeľ tvrdí, že Biden a Zelenskyj odmietajú počúvať "obavy" Ruska
Kremeľ vo štvrtok vyhlásil, že Washington a Kyjev sú hluchí k obavám Ruska. Reagoval tak na stredajšiu návštevu ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského v Spojených štátoch. Zelenskému sa počas bleskovej návštevy Washingtonu okrem iného... Čítať ďalej
22 | 12 | 2022 | Ivan Mihale/tasr

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik

Potrebujeme vašu podporu, ktorú nám môžete prejaviť zdieľaním našich článkov. Myslite na to a po prečítaní článku kliknite na zdieľať. ĎAKUJEME!