Šokujúce zistenia o smrti Krčméryho
22 | 12 | 2022 I Ivan Mihale

Päťkrát prekonal maláriu, odumrela mu polovica mozgu a viackrát sa mu vyhrážali smrťou. V utorok 20. decembra, vo veku 62 rokov zomrel profesor Štefan Krčméry. Čo mohlo byť príčinou náhleho úmrtia?

Slovensko prišlo z pohľadu verejnosti o kontroverznú osobnosť. Mnohými ospevovaný, charizmatický a uznávaný človek Štefan Krčméry náhle zomrel. Pre iných to bola osobnosť so zvláštnym spôsobom získavania finančnej podpory svojich projektov. Za sebou mal aj kauzu čudného udeľovania titulov na svojej univerzite, ale aj renomé plné rôznych politických „známostí“. Najviac však polarizoval spoločnosť pri spolupodieľaní sa na riadení pandemických opatrení.

Ako prvý Slovák

Práve počas pandémie sa profesor dostal do povedomia širokej verejnosti ako popredný epidemiológ a infektológ, ktorý bol prvým zaočkovaným Slovákom proti koronavírusu. Podieľal sa na celoplošnom testovaní, pomáhal pri vakcinácii a bol členom krízového štábu. Vakcináciu proti ochoreniu COVID-19 absolvoval až štyrikrát.

Smúti Mikas aj prezidentka

„Profesora Krčméryho si budeme pamätať ako odvážneho, obetavého, múdreho a vždy pokorného muža s veľkým srdcom, ktorý najsilnejších usmerňoval s gráciou, a biednym bezhranične slúžil. V boji proti covidu zohral nezastupiteľnú úlohu. Neváhal nezištne ponúknuť neoceniteľné odborné skúsenosti pri riešení problémov. Dokázal dávať ľuďom nádej, ktorú v ťažkých časoch potrebovali počuť,“ povedal hlavný hygienik Ján Mikas.

Jeho celoživotný prínos pre Slovensko vyzdvihla aj prezidentka Zuzana Čaputová. „Bol mužom viery a svojimi postojmi inšpiroval mnohých k lekárskej službe v chudobných krajinách či k pomoci najslabším. Počas pandémie koronavírusu to bol práve on, kto výrazne prispel svojimi skúsenosťami a autoritou k tomu, že sme dokázali tento boj zvládnuť,“ uviedla.

Čo mohlo byť príčinou náhleho úmrtia?

Prvotné správy tvrdili, že mal obojstranný zápal pľúc. Podľa informácii denníka Pluska však bol ešte v utorok ráno v poriadku, komunikoval s rodinou a plánoval si pracovný program po Vianociach. Niektoré správy preto naznačujú, že nemuselo ísť o zápal pľúc, ale príčinou mohlo byť zlyhanie srdca.

Nikdy sa nesťažoval

Profesor Krčméry ešte v roku 2021 povedal, že aj do dôchodku, aj na druhý svet sa chystá s radosťou. Na poslednej misii  v Kambodži dostal piatykrát maláriu, ktorá na ňom zanechala trvalé vážne následky. „Keď som dostal cerebrálnu maláriu, mimo Európu som už necestoval. Polovica mozgu mi odumrela. Idem len na polovičný výkon mozgu, štvrtinový výkon pamäti a polovičný výkon zraku. Malária zanechala stopy, no ja sa nesťažujem. Dokonca si myslím, že už som mal byť na druhom svete." Napísala Pluska.

Vo veku 62 rokov zomrel profesor Vladimír Krčméry
Vo veku 62 rokov zomrel v utorok, 20. decembra, večer slovenský lekár profesor Vladimír Krčméry. Informujú o tom noviny.sk. Vladimír Krčméry bol epidemiológ a infektológ. Patril medzi hlavné tváre očkovacej kampane proti vírusu COVID-19. Podľa... Čítať ďalej
20 | 12 | 2022 | Ivan Mihale

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik

Potrebujeme vašu podporu, ktorú nám môžete prejaviť zdieľaním našich článkov. Myslite na to a po prečítaní článku kliknite na zdieľať. ĎAKUJEME!