Rusi mátali Zelenského aj nad morom...
23 | 12 | 2022 I Milan Laca

BBC: Prevoz Zelenského do USA skomplikovali ruské ponorky.

Ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, ktorý bol na oficiálnej návšteve Washingtonu, sprevádzalo prieskumné lietadlo. Informuje o tom  BBC.

Obavy

Ukrajinský vodca letel v lietadle amerického letectva, ktoré bolo súčasťou leteckej skupiny, pozostávajúcej zo stíhačky F-15 a prieskumného lietadla NATO. Vo  vodnej ploche, ponad ktorú trasa viedla, podľa BBC hliadkujú ruské ponorky. Prieskumné lietadlo vopred oskenovalo oblasť, aby zaistilo bezpečnosť cesty, píše BBC.

ŠOKUJÚCE PRIZNANIE! Americkí občania sú NESPOKOJNÍ s návštevou Zelenského vo Washingtone
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenský pricestoval do Washingtonu 21. decembra a uskutočnil svoju prvú osobnú cestu od začiatku ruskej špeciálnej vojenskej operácie vo februári. Stretnutie lídra Ukrajiny s jeho hlavným sponzorom sa zameralo na... Čítať ďalej
22 | 12 | 2022 | Ivan Mihale

Komplikovaná cesta

Po návšteve frontovej línie na východnej Ukrajine, sa cesta Zelenského do Washingtonu začala nočnou cestou vlakom do Poľska . Potom nastúpil do lietadla amerického letectva, údajne podporovaného špionážnym lietadlom NATO a stíhačkou F-15. Pred cestou nezverejnili žiadne oficiálne informácie. Bezpečnosť je pri prezidentských návštevách prísna aj počas mieru, no pre vodcu z čias vojny sú riziká ešte väčšie, uvádza BBC.

V utajení

Pre hrozbu ruských rakiet, pre ktorú je letecká doprava nad Ukrajinou príliš riskantná, absolvoval Zelenskyj tajnú cestu vlakom cez Ukrajinu do Poľska. Tam ho videli skoro ráno na železničnej stanici, v pohraničnom meste Przemysl. Zábery  poľskej televízie ukazovali sprievod, vrátane Zelenského, kráčajúceho po nástupišti s modro-žltým ukrajinským vlakom v pozadí. Skupina potom prešla ku kolóne čakajúcich áut. Medzi nimi  bol aj čierny Chevrolet Suburbans – obľúbený model americkej vlády. Krátko potom  letové údaje ukázali, že Boeing C-40B amerického letectva,  o ktorom sa predpokladá, že prepravoval Zelenského, vzlieta z letiska Rzeszow. Lietadlo zamierilo na severozápad, smerom k Spojenému kráľovstvu, ale predtým, ako vstúpilo do vzdušného priestoru nad Severným morom, špionážne lietadlo NATO skenovalo oblasť. Je známe, že v mori hliadkujú ruské ponorky. A americká stíhačka F-15, ktorá vzlietla zo základne v Anglicku, sprevádzala  Zelenského na časti jeho cesty.

Spiatočná cesta... 

Vo Washingtone sa, v súvislosti s „hrozbou ruských rakiet“, obávali aj Zelenského návratu na Ukrajinu. "Ruský prezident Vladimir Putin a Kremeľ vedia, že sa musí vrátiť domov," povedal americký predstaviteľ, ktorého citovala BBC. V článku  sa uvádza, že americké bezpečnostné sily sa upokoja, až keď sa prezident Ukrajiny vráti do Kyjeva.

Dostal, čo čakal

Ukrajinská delegácia pricestovala na návštevu Washingtonu 21. decembra. Zelenskyj sa stretol s americkým prezidentom Joeom Bidenom , ktorý sľúbil, že bude pokračovať v budovaní vojenskej podpory pre Ukrajinu, vrátane dodávok systémov protivzdušnej obrany.

Kremeľ tvrdí, že Biden a Zelenskyj odmietajú počúvať "obavy" Ruska
Kremeľ vo štvrtok vyhlásil, že Washington a Kyjev sú hluchí k obavám Ruska. Reagoval tak na stredajšiu návštevu ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského v Spojených štátoch. Zelenskému sa počas bleskovej návštevy Washingtonu okrem iného... Čítať ďalej
22 | 12 | 2022 | Ivan Mihale/tasr

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik

Potrebujeme vašu podporu, ktorú nám môžete prejaviť zdieľaním našich článkov. Myslite na to a po prečítaní článku kliknite na zdieľať. ĎAKUJEME!