Róbert Merva: Ako vniesť viac Svetla do nášho sveta
23 | 12 | 2022 I Eka Balaskova

Vianoce. Nad etymológiou tohto slova, ako aj významom svetla v živote našich predkov uvažuje vydavateľ a riaditeľ knižného vydavateľstva Róbert Merva.

Jeho slová sú vlastne oslavou Svetla, Slnka, ktoré tma nikdy nedokáže premôcť, pretože tma je vlastne len málo svetla. Jeho slová, ktoré vám prinášame bez redakčných úprav sú návodom na to, ako dostať viac Svetla do nášho sveta.

Máme za sebou najkratší deň v roku, zvaný tiež Kračún, lebo je taký krátky. No a v ďalší veľký deň prídu Vianoce, lebo už nebude Viac Noci a my môžeme tme smelo zamávať s pozdravom Via Noc - Choď od nás tmavá noc.

Ale noc sa začne skutočne krátiť až po 6. januári a preto sú ozajstné Vianoce až v tento deň. Má to na svedomí ekliptika dráhy Zeme okolo slnka. "Na Nový rok už o slepačí krok", ale až "na Tri krále o krok dále". Teda až po tomto dátume skutočne odchádza tma a prichádza viac svetla. Dni začnú byť naozaj dlhšie a noci kratšie.

Niekedy sa verilo, že počas týchto dní, od Kračúna po Vianoce, prebieha na nebesiach boj svetla s tmou a naši predkovia chodili kričať na Slnko, aby sa vrátilo, aby svetlo neprehralo boj s tmou. Lenže tma v podstate neexistuje, lebo tma je v podstate len absencia svetla. Tmu nedokážete zapnúť, nedokážete ju šíriť. Je to len málo svetla, ktoré zhasína a vtedy tma naberá na svojej sile.
Aj preto slávime Vianoce veľkým množstvom svetla, ktoré bude ešte dlho do noci svietiť v každej rodine, v každom príbytku a keďže je to aj sviatok lásky, pokoja a odpustenia, bude toto svetlo každým dňom svietiť viac a viac najmä v našich srdciach.

Viac Svetla do Nášho Sveta...

Etnologička: Význam Vianoc dnes spočíva v potvrdzovaní súdržnosti rodín či komunít
Význam Vianoc dnes spočíva predovšetkým v potvrdzovaní súdržnosti rodín či komunít. Napriek tomu sú tieto sviatky produktom kresťanskej kultúry. Pre TASR to priblížila etnologička zo Slovenskej akadémie vied (SAV) Zuzana Beňušková. "Na ich podobe... Čítať ďalej
20 | 12 | 2022 | Ivan Mihale/tasr

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik

Potrebujeme vašu podporu, ktorú nám môžete prejaviť zdieľaním našich článkov. Myslite na to a po prečítaní článku kliknite na zdieľať. ĎAKUJEME!