Obchodníci v Česku zaznamenávajú tento jav
22 | 12 | 2022 I Eka Balaskova

Dvojciferná inflácia a rastúce ceny všetkých tovarov prinášajú do českých obchodov zvýšený počet krádeží potravín. Kým v minulosti sa kradol skôr "lepší" alkohol, či drahá kozmetika, dnes sa ľudia uchyľujú ku krádežiam potravín, ako maslo, či saláma. Je to začiatok anarchie, ktorej sa obáva aj RNDr Ján Baránek? 

Obchodníci však musia straty minimalizovať. V niektorých lokalitách Česka pristúpili k rôznym opatreniam, ktoré by mali drobným krádežiam zabrániť. Pritom krádeže nie sú v našich obchodoch úplnou novinkou.

Zúfalí ľudia robia zúfalé veci

Kedysi sa v obchodoch kradlo tiež, no nie až v takej miere, ako to prezentujú české reťazce v niektorých lokalitách krajiny. Kým voľakedy sa medzi kradnutý tovar rátali čokolády, drahý alkohol, či luxusná kozmetika, dnes sa podľa portálu koktejl.azet.sk čoraz viac ľudí uchyľuje ku krádežiam masla, salámy, či zubných pást.

„Kedykoľvek nastane ťažšia ekonomická situácia, dochádza prakticky vo všetkých krajinách k nárastu drobnej kriminality. Drobných krádeží potravín napríklad,“ upozorňuje ekonóm Lukáš Kovanda.

Obchody reagujú

Predajcovia však situáciu riešia rôznymi formami čipov, či čiarových kódov. Tie sa deaktivujú, keď tovar štandardnou cestou prejde pokladňou. Ak ňou prejde nezaplatený, zaznamená zo snímač, ktorý personál upozorní na zlodeja. 

Zákazníkov v tejto súvislosti zaujíma, či takéto opatrenia plánujú obchody zavádzať celoplošne.

"Ide o opatrenie v jednotlivých predajniach, kde v minulosti došlo ku krádeži, nie je to celoplošné opatrenie," priblížil hovorca obchodného reťazca Penny Tomáš Kubík. 

Ďalší Hegerov nesplnený sľub! Na lacnú elektrinu zrejme ZABUDNITE!
Akcionári Slovenských elektrární v piatok neodobrili zmluvu o dodávke zlacnenej elektriny pre domácnosti. Čo teraz? Tento týždeň budú akcionári – taliansky Enel, česká skupina EPH, ktorú spoluvlastnia český miliardár Daniel Křetínský a slovenský... Čítať ďalej
20 | 12 | 2022 | Ivan Mihale

Na Slovensku zatiaľ "pokoj". Dokedy?

Pred vyše mesiacom sa v Košiciach konalo zhromaždenie s podtitulom "Slovenská energia za slovenské ceny", ktoré organizoval RNDr. Ján Baránek. Ten na prípade cien chleba upozornil na horibilné ceny, ktoré nás zrejme čakajú. Analýzy pekárov totiž hovoria, že chlieb bude stáť do ôsmich eur. Ak sa však tieto analýzy naplnia, Baránek tvrdí, že ten chlieb kupovať nebudeme. 

"Má to byť jedno z varovaní pre vládu, aby sa v sociálnej oblasti niečo udialo, aby anarchia nenastala," vysvetľuje Baránek prečo vlastne zhromaždenie organizuje.

Ján Baránek: Slovensko na 1. mieste
Apolitické zhromaždenie, ktoré pripravuje politológ Ján Baránek, bude mať zrejme veľký presah aj na politiku. Projekt Slovensko na 1. mieste je oddnes realitou. Prečo chodí do Prahy Veľa ľudí sa pýta, prečo politológ Ján Baránek chodí do Prahy a... Čítať ďalej
30 | 09 | 2022 | Eka Balaskova

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik

Potrebujeme vašu podporu, ktorú nám môžete prejaviť zdieľaním našich článkov. Myslite na to a po prečítaní článku kliknite na zdieľať. ĎAKUJEME!