Nárast výskytu psychických ochorení u detí za ostatné mesiace prudko stúpa. Prečo?
23 | 12 | 2022 I Eka Balaskova

Dištančné vzdelávanie je už snáď za nami, jeho dopady na psychiku detí sú však nedozierne. Upozorňujú na to psychológovia, pedagógovia, ale aj rodičia. Nárast výskytu psychických ochorení u detí za ostatné mesiace prudko stúpa.

Že to má na svedomí izolácia počas covidu však veľa ľudí zatiaľ neprizná. Hovorí sa však o "zvýšených nárokoch kladených školským systémom na deti". A tak aj čoraz mladšie deti užívajú antidepresíva, no téma psychického zdravia je na mnohých školách stále tabuizovaná. Ako môžeme svojim deťom pomôcť a ako odsledovať možnú duševnú poruchu?

Prečo?

Počas dvoch náročných rokov aj deti, či mládež čelia pandémii, vojne na Ukrajine, deti sa navyše stretávajú s témami, ako environmentálne a energetické krízy, silnou polarizáciou spoločnosti a to sa výrazne podpisuje na zhoršení duševného stavu u ľudí do 20 rokov. 

"Práve tieto náročné a tragické udalosti sú výsledkom eskalácie dlhodobo neriešených ťažkostí a problémov, ktoré sa počas dvoch rokov nabaľovali a zintenzívnili," upozorňuje psychológ Marek Madro z poradne IPčko.

Pedagogička a bývalá štátna tajomníčka ministerstva školstva Oľga Nachtmannová však už pred rokom varovala pred negatívnym vplyvom izolácie na zdravý psychický vývoj detí. 

"Túto generáciu to veľmi zasiahne. Práca, či vzdelávanie doma nie sú novinkou. Už v 90. rokoch to predsa bolo popísané. Zo začiatku v samých superlatívoch, ale po čase ľudia upadali do ťažkých depresii," upozorňovala pred časom Nachtmannová. Dnes sa jej slová v plnej miere potvrdzujú.

Školstvo na Slovensku je v troskách, potápa sa!
Ministerstvo školstva v roku 2022 nechalo školstvo fungovať voľným spádom. Nové vedenie ministerstva na jeseň nastúpilo do potápajúcej sa lode. Vzhľadom na dlhodobý vývoj situácie v školstve na Slovensku tento rok nebol ničím iný, prekvapujúci ani... Čítať ďalej
21 | 12 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

Desivé čísla

Od začiatku tohto roka psychológovia zaznamenali 115-percentný nárast v témach pocitoch osamelosti a až takmer 53-percentný nárast samovražedných myšlienok. Duševné ťažkosti stúpli o 190 percent a stres súvisiaci so zvýšeným tlakom stúpol o 176 percent. 

"Mladí ľudia, dokonca deti často hovoria o strachu, frustrácii, úzkostiach a strate motivácie do života a činností, ktoré ich zaujímali alebo súviseli so vzdelávaním," šokuje Madro.

Antidepresíva nestačia

Madro vysvetľuje, že hoci užívanie antidepresív vie hlavne v počiatkoch veľmi pomôcť, je nutná psychoterapia, spolupráca s psychológom. Za celou vecou však vidí aj niečo pozitívne - ľudia sa stále viac snažia tieto služby vyhľadať. "Chodiť k psychológovi" už neznamená niečo nenormálne, mali by sme to brať tak, ako keď ideme k zubárovi s boľavým zubom.

Stále tabuizovaná téma

"Máme školy, kde sa o témach otvorene hovorí, potom sú také, kde sú aspoň informácie o možnostiach pomoci, na niektorých školách táto téma neexistuje. Od pandémie vidíme malé kroky smerujúce k otvorenosti a destigmatizácii, ale stále máme na čom pracovať. Určite by veľmi pomohlo, keby sme mali na školách školských psychológov, aby to nebola profesia výnimočná, ale štandardná," hovorí Madro a upozorňuje, že na stredných školách pôsobí ani nie stovka školských psychológov. Pritom puberta je vek, kedy mladý človek potrebuje pomoc asi najviac.

Samotní študenti by radi privítali pomoc, no nemajú odvahu vyhľadať ju, pretože je nutná spolupráca s rodičom či právnym zástupcom. Madro preto tvrdí, že pomoc by mala byť anonymná. Zároveň by mala prebiehať formou diskusie, nie akejsi prednášky, kde je psychológ "nad" študentom.

Ficove vážne obvinenie na Lipšica a Matoviča. VYDIERAJÚ Sulíka?
Líder SaS Richard Sulík nebude o návrhu štátneho rozpočtu v Národnej rade (NR) SR hlasovať slobodne, je politicky vydieraný. Vyhlásil to predseda opozičného Smeru-SD Robert Fico na štvrtkovej tlačovej konferencii. Argumentuje zadržaním a obvinením... Čítať ďalej
22 | 12 | 2022 | Ivan Mihale/tasr

Využívajte komunikačné možnosti

Psychológ hovorí, že nie je nutné priamo si "sedieť tvárou v tvár". Mladým ľuďom a ich rodičom, či najbližším radí, aby využili každú možnosť, ktorá sa im núka - napísať list, nahrať zvukovú správu. Dieťa zároveň musí cítiť, že ten, ku komu "hovorí" mu chce a môže byť skutočnou oporou. 

Zároveň k dieťaťu ako jeho "dôverník" potrebujete byť otvorený. Ak vám je nepríjemné o niektorej téme hovoriť, povedzte to. Dieťa to vycíti a môže si to vysvetliť úplne inak, ako to vnímate vy.

Čo si treba všímať

"Moja dcéra sa začala obliekať do čierneho, ako dievča prestala o seba dbať. Predtým používala aspoň mejkap, mihalnice si namaľovala, vlasy, občas mastné, si dávala len do copu. U mňa ako u mamy vždy videla, že žena potrebuje vyzerať, ona na to už nedbala," hovorí mamička dievčiny, ktorá si siahla na život. Psychológ Madro ju dopĺňa:

"Ak si na našom blízkom všimneme akúkoľvek zmenu v správaní, vo zvyklostiach, v prejavoch či reakciách detí a mladých ľudí, nebuďme nevšímaví a pomôžme im v tom sa otvoriť. Možno naozaj prežívajú niečo ťažké a hľadajú slová či spôsoby, ktorými nám o tom chcú povedať. Vykročme im oproti a povedzme im úprimne, že sme si všimli, že sa v ich živote niečo deje, že nám na nich záleží, že tomu chceme porozumieť a byť im ľudsky blízko."

Šikana na školách - ide doslova o boj o život dieťaťa a zničené rodiny
Odpovede respondentky sú veľavravné. Čítať ďalej
01 | 10 | 2021 | Eka Balašková

Rodičovský zámok nie je nezmysel

Do 10-teho roku veku dieťaťa je slovo rodiča preň "Písmo sväté" - bezvýhradne veria tomu, čo rodič povie. Preto je veľmi dôležité hovoriť s nimi otvorene a úprimne. Keď totiž neskôr zistia, že rodičia im nie vždy hovorili, ako sa veci majú, rodičia strácajú na "dôveryhodnosti". Marek Madro radí, aby deti v rozumnej miere využívali aj moderné technológie, no rodičia by mali vedieť o obsahu, s ktorým sa ich dieťa stretáva. Preto by mal využívať tzv. "rodičovský zámok", ktoré ich deti uchráni pred tým, čo by ich mohlo ohroziť a pre ne nevhodnými témami.

Buďte fanúšikom svojho tinedžera

Veľa rád "ako na to" v tinedžerskom veku zlyháva, či dokonca pôsobia kontraproduktívne. Dieťa dá skôr na názory a rady kamarátov, či spolužiakov. 

"Ak prevezmete rolu toho, kto vaše deti vždy počúva so záujmom, kladie mu otázky, ktoré nemajú na pozadí hodnotenie či poučovanie, pravdepodobne vášho tínedžera či tínedžerku vyhráte. V tomto veku rodičovské zámky a limity už nebudú fungovať. Ak ale skutočne vie, že rozhovory s vami sú bez hodnotenia, posudzovania a porovnávania, bude za vami chodiť a bude sa chcieť rozprávať. Je dobré, aby ste citlivé témy otvárali aj vy. Ak máte strach, alebo sa bojíte, že niektoré témy ani vy sami neviete vysvetliť dostatočne, skúste si nájsť knihy, seriály, filmy či dokumenty, ktoré si môžete pozrieť spolu. Ak rozhovory na priamo nefungujú, pokojne si posielajte maily, alebo píšte odkazy na lístočky, ktoré si necháte na dohodnutom mieste. Nie je ochrana odstrihnúť deti od internetu, dôležité je, aby vedeli, že sa staráte o ich bezpečie a chcete byť ich bezpečím."uzatvára Marek Madro.

Peter Weiss: Vrchnosť nám nahovára, že ľudia sú sprostí
"Eduard Heger s Michalom Šipošom arogantne kádrujú politické strany a ich voličov na demokratických a nedemokratických, pričom sektu zvanú OĽaNO vydávajú za apoštola slovenskej demokracie. Igor Matovič miesto sebareflexie ponúka preafektované... Čítať ďalej
21 | 12 | 2022 | Gabriela Fedičová

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik

Potrebujeme vašu podporu, ktorú nám môžete prejaviť zdieľaním našich článkov. Myslite na to a po prečítaní článku kliknite na zdieľať. ĎAKUJEME!