Chorí v dôsledku znečistenia ovzdušia nemôžu žiadať odškodné od štátu
22 | 12 | 2022 I Ivan Mihale/tasr

Ak niekto ochorel v dôsledku znečisteného ovzdušia, od štátu nemôže žiadať odškodnenie. Rozhodol o tom vo štvrtok Súdny dvor Európskej únie (SDEÚ). Európske smernice o kvalite ovzdušia podľa neho nedávajú jednotlivcom práva, ktoré by mohli viesť k náhrade škody. Občania však musia mať možnosť dosiahnuť, aby vnútroštátne orgány prijali opatrenia pre čistejší vzduch

Súd rozhodoval v prípade žaloby obyvateľa Paríža. Požaduje od francúzskeho štátu odškodné 21 miliónov eur, pretože jeho zdravie poškodilo zhoršujúce sa znečistenie ovzdušia v parížskej aglomerácii. Podľa žalobcu musí štát niesť zodpovednosť, keďže nezaistil dodržanie celoeurópskych limitov škodlivých látok.

Generálna advokátka SDEÚ vo svojom stanovisku pred niekoľkými mesiacmi s týmto názorom súhlasila. Pripomenula, že súd EÚ v minulosti pokarhal Francúzsko i Nemecko za to, že prekročili hraničné hodnoty oxidu dusičitého.

Súdny dvor EÚ sa však s názorom generálnej advokátky nestotožnil a požiadavku na náhradu škody zamietol. Smernice o kvalite ovzdušia síce zaväzujú členské štáty Únie starať sa o čistotu vzduchu, tieto povinnosti však slúžia všeobecnému cieľu ochrany ľudského zdravia a životného prostredia ako celku.

Jednotlivým občanom na základe týchto smerníc nevznikajú práva, preto štát nemusí svojich občanov odškodňovať. Krajiny EÚ by na druhej strane mohli niesť zodpovednosť na základe vnútroštátnych právnych predpisov. SDEÚ tiež pripomenul, že jednotlivci musia mať právo požadovať od úradov opatrenia, ako napríklad plán prevencie znečistenia. (tasr)

Šokujúce zistenia o smrti Krčméryho
Päťkrát prekonal maláriu, odumrela mu polovica mozgu a viackrát sa mu vyhrážali smrťou. V utorok 20. decembra, vo veku 62 rokov zomrel profesor Štefan Krčméry. Čo mohlo byť príčinou náhleho úmrtia? Slovensko prišlo z pohľadu verejnosti o... Čítať ďalej
22 | 12 | 2022 | Ivan Mihale

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik

Potrebujeme vašu podporu, ktorú nám môžete prejaviť zdieľaním našich článkov. Myslite na to a po prečítaní článku kliknite na zdieľať. ĎAKUJEME!