Chmelár: "Hegerova vláda si nezaslúži druhú šancu"
22 | 12 | 2022 I Ivan Mihale

Zatiaľ čo opozičné strany Hlas-SD a Smer-SD bojujú za predčasné voľby, SaS a OĽANO opäť našli spoločnú reč a chcú zozbierať 76 hlasov pre rekonštrukciu vlády. Politológ a historik Eduard Chmelár s i preto kladie otázku, načo to všetko bolo dobré, keď je výsledkom vyslovenia nedôvery vláde takéto divadlo. Hegerova vláda si totiž nezaslúži druhú šancu! 

Väčšina ľudí si dnes kladie oprávnenú otázku, načo to všetko bolo dobré, keď je výsledkom vyslovenia nedôvery vláde takáto fraška. Paralelu k nej možno nájsť len v normalizačnom režime, v ktorom vláda formálne podávala demisiu iba preto, aby bez riadnych demokratických volieb prezident vymenoval tú istú s obmenou jedného súdruha, ktorý bol už taký starý, že neudržal ani moč, nieto moc, a preto odišiel do dôchodku.

Uverí tejto hre prezidentka?

Ak prezidentka pristúpi na túto trápnu hru, stratí načisto tvár a posledné zvyšky dôvery, ktoré k nej časť spoločnosti ešte prechováva. Jej ultimátum totiž neznelo, že buď budú predčasné voľby alebo pokračovanie Hegerovej vlády. Jej ultimátum znelo, že buď parlament do konca januára prijme ústavný zákon, ktorý umožní predčasné voľby alebo vymenuje úradnícku vládu. Prezidentka nemusí prijať dohodu Eduarda Hegera s Richardom Sulíkom. Teraz má skutočnú moc. Ak na ňu rezignuje, znamená to, že pokračovanie tejto vlády si želá jedna ambasáda, ktorej meno sa nevyslovuje. Tragikomicky spasiteľské vyhlásenie Rastislava Káčera, ktorý sa dopredu prihlásil, že ak bude záujem o jeho služby, je pripravený opäť pomôcť, mnohé naznačuje.

Káčer sa vyfarbil

Tento arogantný demagóg sa nikdy nemal stať členom slovenskej vlády, hoci ako vykonávateľ záujmov USA to v nej má poistené. Jeho rozhovor s Monikou Tódovou pre Denník N je plný obludného zavádzania, klamstiev a poplašných správ, z ktorých miestami zastáva rozum. Káčer napríklad tvrdí, že žiaden progresívec či liberál nikdy neprevzal moc násilím. Takúto hlúposť by ste čakali možno od nevzdelaného primitíva, ale nie od šéfa diplomacie. Takmer všetky novodobé krvavé revolúcie od roku 1789 až po prevraty po roku 1989, ktoré dostali názov "farebné revolúcie", viedli liberáli. O čom ten človek tára? Keď straší verejnosť, že po návrate Roberta Fica bude Slovensko opäť "čiernou dierou Európy", treba sa ho spýtať, prečo sa na tej "čiernej diere" tak dlho priživoval.

Veď to bol Robert Fico, ktorý ho urobil veľvyslancom v Maďarsku a tento skôr diplomatický kariérista ako kariérny diplomat na neho vtedy spieval ódy, ako sa mu s ním dobre spolupracuje. Nuž, Robert Fico mal až príliš často zlý odhad na ľudí, až príliš často si hrial na prsiach hadov (Korčok, Káčer, Taraba...) a naopak autentických ľavičiarov nepovažoval za spojencov, ale za konkurentov. Ale to nič nemení na tom, že dnes máme spoločných nepriateľov: ľudí, ktorí neslúžia Slovensku, ale cudzej mocnosti.

Po novom roku to začne

Načerpajte počas sviatkov veľa síl, lebo po novom roku sa začne ten najdramatickejší zápas nielen o moc, ale o podstatu verejného života vôbec. Najnovší preferenčný pád SaS na hranicu zvoliteľnosti (5,6% podľa agentúry Focus) naznačuje, že spoločnosť túto prekombinovanú hru neprijíma. No ak jej dá posvätenie hlava štátu, nadlho to demoralizuje celú politickú scénu s ďalekosiahlymi následkami, ktoré väčšina aktérov nevie ani len domyslieť.

Politológ Lenč: Čas ubieha. Občan stojí za dverami. Krízy sa prehlbujú
"Parlament namiesto riešenia dosahov inflácie, hľadania spôsobov ako prekonať energetickú krízu a schváliť rozpočet na rok 2023, vedie zvadu o tom, kto je väčší zradca, fašista či demokrat. Čas ubieha. Občan stojí za dverami. Krízy sa prehlbujú."... Čítať ďalej
22 | 12 | 2022 | Ivan Mihale

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik

Potrebujeme vašu podporu, ktorú nám môžete prejaviť zdieľaním našich článkov. Myslite na to a po prečítaní článku kliknite na zdieľať. ĎAKUJEME!