Zelenskyj cestuje do USA, bude mať prejav!
21 | 12 | 2022 I Gabriela Fedičová/TASR

Biely dom potvrdil, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v stredu (21. 12.) pricestuje na návštevu Washingtonu. Bude to jeho prvá cesta do zahraničia od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu z 24. februára.

Samotný Zelenskyj v stredu ráno na Twitteri oznámil, že cestuje do USA.

"Cestujem do USA s cieľom posilniť odolnosť a obranyschopnosť Ukrajiny. Konkrétne budem diskutovať o spolupráci medzi Ukrajinou a USA. Budem mať prejav v Kongrese a viacero bilaterálnych stretnutí," napísal Zelenskyj.

"(Zelenského) návšteva zdôrazní neochvejný záväzok Spojených štátov podporovať Ukrajinu prostredníctvom poskytovania ekonomickej, humanitárnej a vojenskej pomoci tak dlho, ako to bude potrebné," uviedla v utorok večer miestneho času hovorkyňa Bieleho domu Karine Jean-Pierrová, ktorú citovala agentúra AP.

Zelenskyj sa v Bielom dome stretne s americkým prezidentom Joeom Bidenom a pri tejto príležitosti bude oznámený "významný nový balík bezpečnostnej pomoci", avizovala hovorkyňa.

Nemenovaný predstaviteľ americkej administratívy podľa AFP v tejto súvislosti potvrdil, že súčasťou balíka bude aj protivzdušný raketový systém Patriot.

Hovorkyňa Bieleho domu vyzdvihla aj Zelenského plánovaný prejav v americkom Kongrese, ktorý bude podľa nej znakom "silnej, nadstraníckej podpory pre Ukrajinu".

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik

Potrebujeme vašu podporu, ktorú nám môžete prejaviť zdieľaním našich článkov. Myslite na to a po prečítaní článku kliknite na zdieľať. ĎAKUJEME!