Marián Greksa VIE, čo je za dohodou na rozpočte
21 | 12 | 2022 I Eka Balaskova

Rokovanie SaS a OĽaNO zaujalo aj speváka a hudobníka Mariána Greksu. Ten je známy aj tým, že roky sám pôsobil v komunálnej politike a "servítku pred ústa" si nedal ani pri tej národnej politike.

Strany sa na rozpočte dohodli a Greksa svojim priaznivcom pripomína jeden zaujímavý paradox, týkajúci sa ministerstva financií.

Heger a Sulík sa dohodli

"Máme dohodu na schválení rozpočtu. Áno, každý z nás musel urobiť nejaký kompromis, ale na záver je dohoda taká, že rozpočet podporia strany OĽaNO, Sme rodina, SaS aj strana Za ľudí," vyhlásil v utorok premiér.

Pripomenul, že neschválenie rozpočtu do konca tohto roka by znamenalo ohrozenie pomoci ľuďom, firmám aj samosprávam s energiami. Ohrozené by bolo tiež zvýšenie miezd učiteľov, lekárov či zdravotníkov.

"Zároveň bude súčasťou rozpočtu presun do kapitoly zdravotníctva, a to 740 miliónov eur plus 80 miliónov eur. Od roku 2024 bude percento za poistenca štátu 4,5 percenta," avizoval Heger s tým, že SaSka do rozpočtu presadila výdavkové limity, s ktorými mala problém aj Európska komisia.

Súčasťou bude tiež mimoriadne zdanenie ruskej ropy, prepravy plynu, vyššie zdanenie liehu a hazardu. Na druhej strane došlo k dohode aj na znížení daňového zaťaženia. Ide napríklad o trvalé zníženie dane z pridanej hodnoty (DPH) na športoviská a gastro sektor, teda aj po 31. marci budúceho roka, ako to bolo pôvodne plánované. Zrušiť sa majú koncesionárske poplatky, zavedený bude eko registračný poplatok na automobily.

Heger so Sulíkom hlásia DOHODU!
Strany OĽANO, Sme rodina, SaS a Za ľudí sa dohodli na podpore schválenia štátneho rozpočtu na budúci rok. Na spoločnej tlačovej konferencii v Národnej rade (NR) SR to oznámili premiér Eduard Heger (OĽANO) a predseda opozičnej SaS Richard Sulík.... Čítať ďalej
20 | 12 | 2022 | Ivan Mihale

Našli kompromis

"SaS rokovala s Oľano o rozpočte. Vyzerá to tak, že sa pomocou kompromisov dokázali dohodnúť a rozpočet v tomto prekopanom stave podporia. Nebudem riešiť, či je ten rozpočet kvalitný, alebo nie. Nie som ekonóm. Poviem vám, prečo sa dokázali dohodnút," sľubuje Greksa.

Nebol tam Matovič

"Neviem, kto bol na rokovaní zo SaS okrem Sulíka, ale zo strany Oľano boli traja. Premiér Heger, minister obrany Naď a predseda klubu Oľano ( Mužnula) Šípoš. Hlavný, kto tam mal byť - minister financií, tam nebol. Pretože ministrom obrany je Matovič. A keby tam bol, tak sa nedohodnú," píše hudobník na sociálnej sieti a svoj status uzatvára otázkou:

"Čiže ministra, ktorého rezort pripravuje rozpočet, museli odstaviť, aby došli k nejakému výsledku. Uvedomujete si ten paradox?"

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik

Potrebujeme vašu podporu, ktorú nám môžete prejaviť zdieľaním našich článkov. Myslite na to a po prečítaní článku kliknite na zdieľať. ĎAKUJEME!