Karol Galek upozorňuje: Ľudia môžu od nového roka čeliť energetickej kríze bez pomoci štátu
21 | 12 | 2022 I Gabriela Fedičová

Lacné energie sú ohrozrené, tvrdí Karol Galek, člen strany Sloboda a Solidarita (SaS). Zdôrazňuje, že výsledkom nezodpovedného správania vlády je, že ľudia môžu od nového roka čeliť energetickej kríze bez pomoci štátu. Karolovi Hirmanovi posiela výzvu aj samotný Galek, ktorý pôsobil ako štátny tajomník na ministerstve hospodárstva.

"Ešte vo februári tohto roka sa Richardovi Sulíkovi podarilo vyrokovať dohodu so Slovenskými elektrárňami, vďaka ktorej by naše domácnosti od budúceho roka neplatili za silovú zložku elektriny ani o cent navyše. Túto dohodu následne podpísal aj sám Igor Matovič, avšak dnes je v dôsledku krokov vlády (ešte pred jej odvolaním) ohrozená," píše na sociálnej sieti Galek.

Vláda totiž podľa Galeka sama porušuje jednotlivé body memoranda so Slovenskými elektrárňami a preto nie je vylúčené, že z cenových stropov na elektrinu nakoniec nič nebude.

A nielen to, zdôrazňuje Galek

Galek tvrdí, že dodávatelia energií minulý týždeň zaslali list ministrovi hospodárstva, v ktorom mu vytýkali, že ani pár dní pred koncom roka stále nie je známe: kto bude znášať rozdiel medzi regulovanými a zastropovanými cenami energií a kedy a ako budú tieto náklady kompenzované.

Výsledkom nezodpovedného správania vlády podľa Galeka je, že ľudia môžu od nového roka čeliť energetickej kríze bez pomoci štátu.

Zelenskyj cestuje do USA, bude mať prejav!
Biely dom potvrdil, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v stredu (21. 12.) pricestuje na návštevu Washingtonu. Bude to jeho prvá cesta do zahraničia od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu z 24. februára. Samotný Zelenskyj v stredu ráno na... Čítať ďalej
21 | 12 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

Výzva ministrovi hospodárstva Hirmanovi

"Vyzývam preto ministra hospodárstva Karla Hirmana, aby v tejto veci urýchlene konal a nenechal ľudí napospas. A nie, výhovorky o neschválenom rozpočte a páde vlády nestačia. Pomoc je možné realizovať aj v rozpočtovom provizóriu, keďže aj s hlasmi SaS bol tohtoročný rozpočet navýšený o 1,5 miliardy €. O tieto zdroje sa preto automaticky navýši aj prípadný provizórny rozpočet. Navyše, ešte za nášho vedenia rezortu sme totiž kolegom zanechali viacero riešení na pomoc ľuďom s energiami, ktoré nemajú dopad na štátny rozpočet," píše Galek.

"Na vine tohto stavu tak nie je nič iné, než chaotický spôsob vládnutia Borisa Kollára a Igora Matoviča, ktorý bol koniec-koncov aj hlavným dôvod toho, že ich vláda stratila dôveru v parlamente. Vláda totiž najskôr ľuďom nasľubovala vzdušné zámky a až potom sa začali zaujímať o to, kde na to vlastne vziať. Celé to pripomína konanie podvodníka, ktorý si objedná luxusné auto v plnej výbave a predajcovi sľúbi, že mu zaň zaplatí hneď ako mu vyžrebujú jeho šťastné čísla v lotérii," dodáva.

"Na zlomené ego Igora Matoviča nemôžu doplatiť občania a táto alarmujúca situácia musí byť vyriešená. Zdôrazňujem, že vláda v demisii má na riešenie vyššie uvedených problémov všetky potrebné kompetencie," konštatuje v závere príspevku Galek.

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik

Potrebujeme vašu podporu, ktorú nám môžete prejaviť zdieľaním našich článkov. Myslite na to a po prečítaní článku kliknite na zdieľať. ĎAKUJEME!