Lavrov, Putin a Šojgu. Včera dorazili ruské špičky do Bieloruska
20 | 12 | 2022 I Ivan Mihale

Ruský prezident Vladimír Putin v pondelok odcestoval do Minsku za svojim bieloruským náprotivkom Alexandrom Lukašenkom. Nečakane ho do Bieloruska odprevadil aj minister zahraničia Sergej Lavrov a hovorí sa aj o tom, že na rokovaní dorazí minister obrany Sergej Šojgu. To všetko podľa ukrajinských pozorovateľov značí, že sa Bielorusko čoskoro môže zapojiť do vojny.

V pondelok sa uskutoční už dlhšie plánovaná jednodňová pracovná návšteva ruského prezidenta Vladimíra Putina v Minsku. Putina do hlavného mesta Bieloruska napriek pôvodným plánom odprevadil aj minister zahraničia Sergej Lavrov,  ako informuje ruská agentúra TASS.

"Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov prišiel na bieloruské ministerstvo zahraničia, kde ho prijal minister zahraničia tejto republiky Sergej Alejnik," uvádza sa v správe zverejnenej v pondelok na kanáli Telegram ruského ministerstva zahraničia.

Ide o prvé stretnutie Lavrova a Alejnika, ktorý bol 13. decembra menovaný na čelo bieloruského ministerstva zahraničia po smrti Vladimíra Makeja. Dňa 14. decembra vraj už prebehol prvý telefonický rozhovor medzi Lavrovom a Alejnikom.

Alejnik a Lavrov podľa informácií tureckej agentúry Anadolu  rokujú o boji proti západným sankciám a bilaterálnej spolupráci na medzinárodnom poli.

Kšeft storočia, ktorý sa oplatil
Bloomberg: Európa stratila 1 bilión dolárov v dôsledku rastúcich cien energií. Európa stratila približne 1 bilión dolárov v dôsledku prudkého nárastu cien energií, v súvislosti vojnou Ruska na Ukrajine, vypočítala agentúra Bloomberg. Pre lepšiu... Čítať ďalej
20 | 12 | 2022 | Milan Laca

„Dotkli sa otázok obchodnej a hospodárskej spolupráce a realizácie spoločných projektov. Ministri sa dohodli na termíne konania spoločného zasadnutia kolégií ministerstiev zahraničných vecí. Je plánované na druhú polovicu januára 2023,“ uvádza bieloruské ministerstvo zahraničia.

Alejnik a Lavrov vraj zdôraznili nutnosť ďalšieho rozvoja bielorusko-ruskej spolupráce „tvárou v tvár bezprecedentnému vonkajšiemu tlaku v záujme zlepšenia blahobytu občanov oboch krajín.“

Po stretnutí oboch ministrov zahraničných vecí nasleduje schôdza prezidentov Vladimíra Putina a Alexandra Lukašenka. Rokovania sa podľa niektorých informácií majú zúčastniť aj ministri obrany, za Bielorusko Viktor Chrenin a za Rusko Sergej Šojgu.

Podľa amerického inštitútu vojny ISW a veliteľa ukrajinských kombinovaných síl Serhija Najeva je schôdza dokladom, že Bielorusko je pripravené zapojiť sa do bojov na Ukrajine. A to aj vzhľadom na informácie, že z 90% percent dokončilo overovanie registračných údajov u mužov povinných vojenskou službou,  čo je posledný krok k vyhláseniu mobilizácie, ako píše server Novinky.cz.

VIDEO: Fico VYHNAL bruselských liberálov zo Slovenska! O Slovensko si ústa NEOBTIERAJTE!
V atmosfére pádu vlády nebol dostatok priestoru venovať sa piatkovej návšteve monitorovacej skupiny EP na Slovensku. Na jej čele bola opäť holandská ultraliberálna europoslankyňa pani in´t Veldová, ktorej som už raz pri podobnej provokatívnej... Čítať ďalej
19 | 12 | 2022 | Ivan Mihale

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik

Potrebujeme vašu podporu, ktorú nám môžete prejaviť zdieľaním našich článkov. Myslite na to a po prečítaní článku kliknite na zdieľať. ĎAKUJEME!