Čaputová podpísala novelu, ktorá má pomôcť Ukrajine s likviditou
20 | 12 | 2022 I Ivan Mihale/tasr

Prezidentka SR Zuzana Čaputová podpísala novelu zákona o mimoriadnych štátnych zárukách. Právna norma má pomôcť Ukrajine pri problémoch s likviditou. Jej účinnosť je navrhnutá dňom vyhlásenia.

Novelu pripravilo Ministerstvo financií (MF) SR z dôvodu prijatia opatrení EÚ v reakcii na hospodársku situáciu v súvislosti s ruskou inváziou na Ukrajinu a následne problémami s likviditou, ktorým Ukrajina čelí v dôsledku tejto invázie.

Vojna na Ukrajine má podľa rezortu financií zásadný negatívny dosah na ekonomiku Ukrajiny. Vzhľadom na susedstvo mnohých členských štátov s Ukrajinou tieto negatívne dosahy ovplyvňujú aj krajiny EÚ vrátane Slovenskej republiky. V reakcii na túto situáciu vydala EÚ 20. septembra rozhodnutie, ktorým sa poskytuje výnimočná makrofinančná pomoc Ukrajine, posilňuje spoločný rezervný fond zárukami členských štátov a osobitnou tvorbou rezerv na niektoré finančné záväzky týkajúce sa Ukrajiny.

Poskytnutie výnimočnej finančnej pomoci Ukrajine umožní podľa MF SR reagovať na hospodársku krízu v súvislosti s ruskou inváziou koordinovane a účinne v duchu solidarity EÚ so susedskými štátmi. Toto opatrenie pomôže pokryť časť likvidnej medzery, ktorej čelí Ukrajina v súvislosti s vojnou, a tak zmierni negatívne finančné a hospodárske dosahy, ktorým by v prípade platobnej neschopnosti Ukrajiny boli vystavené aj členské štáty EÚ, medzi nimi aj SR ako susedský štát.

Najnovší ruský postrach(VIDEO)
Rusko nasadilo Putinovu neporaziteľnú zbraň, systém Avangard. Moskva nasadzuje najnovší bojový systém Avangard, neporaziteľnú zbraň prezidenta Vladimira Putina. Napísal Chaleda Rahman pre americké vydanie Newsweek. Hrozivý systém Avangard sa... Čítať ďalej
20 | 12 | 2022 | Milan Laca

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik

Potrebujeme vašu podporu, ktorú nám môžete prejaviť zdieľaním našich článkov. Myslite na to a po prečítaní článku kliknite na zdieľať. ĎAKUJEME!