Ukrajinská katastrofa
19 | 12 | 2022 I Milan Laca
Autor z portálu Foreign policy označil Zelenského žiadosť utečencom za dôkaz katastrofy na Ukrajine.

Ekonóm pre zahraničnú politiku Adam Tooze napísal, že výzva ukrajinského ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, aby sa utečenci nevracali domov z Európskej únie, poukazuje na ťažkú ​​situáciu ekonomiky a kritickej infraštruktúry krajiny.

Zle je...

"Keď štát doslova žiada svojich občanov, aby zostali v zahraničí, pretože im nemôže poskytnúť základné infraštruktúrne služby doma, je to skutočne určitý druh existenciálneho vyhlásenia," napísal Tooze.

Kissinger: Snaha ponížiť Rusko by viedla k rozpútaniu jadrového chaosu
Blíži sa čas na vyjednanie mieru na Ukrajine, aby sa znížilo riziko vzniku ďalšej zničujúcej svetovej vojny, no sny o ponížení alebo rozpade Ruska by mohli viesť k rozpútaniu jadrového chaosu. Uviedol to bývalý šéf americkej diplomacie Henry... Čítať ďalej
18 | 12 | 2022 | Ivan Mihale/tasr

Kríza

Autor upozornil, že až 50 % energetickej infraštruktúry na Ukrajine bolo vyradených z prevádzky.  Po nových úderoch ruských ozbrojených síl sa situácia na Ukrajine začiatkom budúceho roka stane „extrémne vážnou“. Ekonomika Ukrajiny už teraz zažíva "obrovský stres", najmä strata HDP krajiny z vojenských operácií je 30-35%. Podľa zroja Foreign Policy, asi 60 % ukrajinských občanov v súčasnosti zotrváva vo svojom zamestnaní, 40 % sa stalo buď utečencami, alebo prišlo o prácu.

Utečenci

V marci tohto roka Zelenskyj povedal, že ukrajinskí utečenci sa budú môcť čoskoro vrátiť do svojej vlasti. Video zverejnil na jeho kanáli Telegram.

Nádej

„Dúfam, že čoskoro budeme môcť povedať našim ľuďom: „Vráťte sa! Vráťte sa z Poľska, z Rumunska, Slovenska a všetkých ostatných krajín. Vráťte sa, pretože už nič nehrozí,“ povedal vtedy Zelensky. Podľa neho už Ukrajina „prakticky nemá hranicu s Poľskom“. „Nikto sa nepýta, akej sú utečenci národnosti, akú majú vieru, koľko majú peňazí.  Spolu sme na strane dobra, nemáme teraz hranice,“ povedal Zelenskyj. Ukrajinská vláda,  podľa neho robí všetko pre to, aby zabezpečilo fungovanie dohôd o humanitárnych koridoroch, ku ktorým došlo počas rokovaní medzi Ukrajinou a Ruskom. Opustiť Ukrajinu, ako poznamenal, teraz môže každý. OSN v marci 2022 informovala, že počet utečencov z Ukrajiny dosiahol za týždeň 1 milión.

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik

Potrebujeme vašu podporu, ktorú nám môžete prejaviť zdieľaním našich článkov. Myslite na to a po prečítaní článku kliknite na zdieľať. ĎAKUJEME!