Lekárka Gombitovej po koncerte: Ty jsi zázrak, Mariko! (GALÉRIA)
20 | 12 | 2022 I Eka Balaskova

V nedeľu, 18. decembra sa v NTC aréne uskutočnil niekoľkokrát odložený a fanúšikmi očakávaný koncert prvej dámy slovenského popu. A po ňom vzácne stretnutie po rokoch. Medzi fanúšikmi totiž sedela aj primárka, ktorá v rehabilitačnom centre v Kladrubech, kde sa Marika liečila po autonehode, ktorá jej obrátila život o 180 stupňov.

FB / Rehabilitační ústav v Kladrubech
Marika s MUDr. Štelclovou v r. 1981
Marika s MUDr. Štelclovou v r. 1981
FB / Oficiálny fanklub Mariky Gombitovej
List pani primárky Marike
List pani primárky Marike
FB / Oficiálny fanklub Mariky Gombitovej
MUDr. Miroslava Štelclová
MUDr. Miroslava Štelclová
Reportáž iDnes - screenshot z videa
FB / Oficiálny fanklub Mariky Gombitovej
Marika má stále aktívny fanklub. Niektorí jeho členovia sa stretli aj na nedeľnom koncerte
Marika má stále aktívny fanklub. Niektorí jeho členovia sa stretli aj na nedeľnom koncerte
FB / Oficiálny fanklub Mariky Gombitovej
Marika s MUDr. Štelclovou v r. 1981
List pani primárky Marike
MUDr. Miroslava Štelclová
Marika má stále aktívny fanklub. Niektorí jeho členovia sa stretli aj na nedeľnom koncerte

Na začiatku však bol stále aktívny fanklub Mariky Gombitovej. "Gombitovci", ako si fanklubáci hovoria, kedysi v roku 2008 vyslali "posla" za pani primárkou, MUDr. Mirkou Štelclovou. Dlhý čas sa spájalo veľa síl, aby sa stretnutie dvoch dám - doktorky a jej pacientky nakoniec predsa len uskutočnilo.

Prominentná pacientka

Kladrubskí pacienti boli Štelclovej srdcová záležitosť - v rehabilitačnom centre pôsobila ako primárka-neurologička 17 rokov. Na jej oddelenie prichádzali pacienti s ťažkým poškodením chrbtice a miechy. Jednou z nich bola aj Marika Gombitová, ktorú do Kladrúb previezli po tom, čo sa jej stav po operácii a náročnom období, stabilizoval.

"Túžila po láskavom slove, ale vnútorne bojovala. Bojovala potichu a mala pocit, že všetko musí dokázať," spomína MUDr. Štelclová v reportáži spred dvoch rokov. 

Moderátor Karel Šíp mal ohovárať speváka Nohavicu. Neurobil to a prekvapil!
Jaromír Nohavica nedávno prekvapil svojim trefným textom k udalosti, ktorá sa odohrala v Poľsku. "Ta raketa byla Ukrajince nebo Rusa? Počkáme, co řekne, pan prezident USA..." Táto pieseň a Nohavicov postoj k Rusku ešte dlho rezonovali v... Čítať ďalej
19 | 12 | 2022 | Ivan Mihale

Spolupacienti neverili

Časom Marika pochopila, že chodiť už nebude. Bolo ju treba nejako "zamestnať" a MUDr. Štelclová spomína, že chvíľu hľadali niečo, čo ju bude motivovať. Ako inak, milovaná hudba zabrala.

"Ten spev bol veľmi tichý. - Toto že spieva Marika? To nie je možné, - pýtali sa spolupacienti, ktorí jej začali aplaudovať a kričať - Marika, pridaj! Veď my ťa nepočujeme! To nie si ty! - A Marika skutočne s veľkým odhodlaním na sebe pracovala," spomína primárka na obdobie, v ktorom vznikla aj pieseň Slnečný kalendár. S ňou neskôr Marika "vyrazila dych" publiku na Bratislavskej lýre.

Stretnutie po 40-tich rokoch

MUDr. Štelclová v rozhovore prejavila záujem stretnúť sa s Marikou. Koncert Vyznanie Mariky Gombitovej, kde spevácka legenda a jej priatelia prezentovali jej autorské piesne sa uskutočnil až v treťom plánovanom termíne - prvé dva sa odložili kvôli pandémii covidu a odporúčaniu speváčkiných lekárov.

"Marika, vrátila si sa do života. To je obrovský zázrak,“ povedala jej lekárka, podľa ktorej sa už speváčke nezrkadia na tvári smútok, s ktorým vtedy do Kladrub prišla. Naopak, obom dámam sa v tvárach zračilo obrovské dojatie. 

Simpsonovci: Možno ich neznášate, ale "predpovedali" mnoho vecí (GALÉRIA)
Tvorcom tejto bláznivej americkej rodiny sa dá všeličo vyčítať. Dve veci im však vyšli perfektne - jednou je, že March, Homera a ich deti buď neznášate, alebo milujete. Tou druhou je fakt, že za tridsaťtri rokov existencie tohto seriálu tvorcovia... Čítať ďalej
19 | 12 | 2022 | Eka Balaskova

Vyčítali jej, že sa stiahla

"Po nehode som zvládla natočiť sedem profilových dosiek, odohrala som okolo stopäťdesiat koncertov a zúčastnila sa desiatok televíznych vystúpení. Novinári to niekedy neberú do úvahy a iba napíšu: Po nehode sa uzavrela a nekoncertovala. To ma veľmi mrzí. Aj preto som napísala autobiografickú knihu Úlomky spomienok, aby som niektoré veci uviedla na pravú mieru,“ povedala v roku 2017 o svojej knihe Marika.

Jej zdravotný stav si vyžaduje neustále rehabilitácie, denne musí niekoľko hodín cvičiť, čo je náročné hlavne na ňu samotnú, ale aj na jej najbližšie okolie. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik

Potrebujeme vašu podporu, ktorú nám môžete prejaviť zdieľaním našich článkov. Myslite na to a po prečítaní článku kliknite na zdieľať. ĎAKUJEME!