Brutálny útok ruských dronov na Ukrajinu
19 | 12 | 2022 I Gabriela Fedičová/TASR

Ukrajinské hlavné mesto Kyjev sa v pondelok v skorých ranných hodinách opätovne stalo terčom ruských útokov dronmi, oznámila tamojšia vojenská správa s výzvou pre obyvateľov, aby rešpektovali letecký poplach. 

"Nepriateľ útočí na hlavné mesto," uviedla vojenská správa na platforme Telegram. "V tejto chvíli bolo vo vzdušnom priestore Kyjeva zostrelených deväť bezpilotných lietadiel nepriateľa," dodala. Ruské ozbrojené sily podľa kyjevskej vojenskej správy pália zo šáhidov, Iránom vyrobených dronov, ktoré zasiahli ukrajinskú metropolu aj v uplynulých týždňoch.

Civilná administratíva Kyjeva ohlásila prvé letecké varovanie o 01.56 h (00.56 h SEČ). Trvalo niečo vyše troch hodín. Druhá siréna o 05.24 h (04.24 h SEČ) bola odvolaná do pol hodiny.

Starosta Kyjeva Vitalij Kličko v pondelok potvrdil, že v hlavnom meste došlo k "explóziám".

Ukrajina je počas už desať mesiacov trvajúcej ruskej invázie vystavovaná častým a smrtonosným leteckým útokom. Po sérii výrazných neúspechov na bojisku a stratených území v priebehu leta a jesene Moskva zmenila stratégiu a letecké operácie zintenzívnila. Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že tieto útoky sú zamerané na ukrajinské vojenské a energetické zariadenia, a tiež "prerušujú prevoz zbraní a munície zahraničnej výroby".

S klesajúcimi teplotami však útoky rakiet a dronov uvrhli mestá po celej krajine do tmy a miliónom Ukrajincov prerušili dodávky vody a tepla. Francúzsko a Európska únia uviedli, že ruské útoky na civilnú infraštruktúru sú vojnovými zločinmi, pričom šéf zahraničnej politiky EÚ Josep Borrell označil toto ostreľovanie a bombardovanie za "barbarské".

TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik

Potrebujeme vašu podporu, ktorú nám môžete prejaviť zdieľaním našich článkov. Myslite na to a po prečítaní článku kliknite na zdieľať. ĎAKUJEME!