Chceli zabiť ruského generála!
18 | 12 | 2022 I Milan Laca

USA zabránili Ukrajine zavraždiť ruského náčelníka generálneho štábu Gerasimova.

Spojené štáty zabránili Ukrajine vo vykonaní atentátu na Valerija Gerasimova, náčelníka generálneho štábu ozbrojených  síl. Píše o tom The New York Times.

Pokus

Anonymné zdroje pre noviny uviedli, že pokus o atentát bol naplánovaný, keď generál pišiel do zóny konfliktu. Podľa nich sa Spojené štáty o tejto ceste dozvedeli, no Washington túto informáciu Kyjevu nedal z obavy, že v prípade pokusu o atentát by sa mohla začať vojna medzi USA a Ruskom.

Kyjev vedel tiež

Ukrajinská strana sa tiež dozvedela o Gerasimovovej ceste na frontovú líniu a Kyjev sa rozhodol konať samostatne. Potom Washington po interných diskusiách urobil „mimoriadny krok“ a požiadal Ukrajinu, aby útok zrušila, píšu noviny.

Minister Šojgu navštívil pozície ruskej armády na Ukrajine
Ruský minister obrany Sergej Šojgu navštívil bojové pozície ruskej armády na Ukrajine. "Šéf ruského vojenského úradu odletel zo stanovištia ozbrojených síl a navštívili frontovú líniu a pozície ruských jednotiek v oblasti špeciálnej vojenskej... Čítať ďalej
18 | 12 | 2022 | Ivan Mihale/tasr

Ukrajina pokus  potvrdila 

V článku nie je uvedené, kedy sa popisované udalosti odohrali. Podľa ruského Ministerstva obrany, Gerasimov v júli absolvoval cestu do konfliktnej zóny. Skontroloval ruské zoskupenia vojsk, dostal hlásenia od veliteľov o použití jednotiek pri plnení úloh Severného vojenského okruhu, ako aj od ďalších predstaviteľov o otázkach bojovej podpory akcie ruskej armády v rôznych smeroch.

A predsa sa pokúsili

Poradca úradu prezidenta Ukrajiny Alexij Arestovič potvrdil pokus o atentát na Gerasimova. "Bolo to tak. Gerasimov bol v Izjume a potom Ozbrojené sily Ukrajiny udreli na veliteľstvo (kde bol ruský generál),“ povedal Arestovič. Gerasimov bol však, podľa neho, v tej chvíli už inde. Ruská strana nezverejnila informácie o Gerasimovovej cestu do Izjumu. Neexistujú ani informácie o údajne o „sídle“, na ktoré zaútočili.

Súper si ho váži!

Vrchný veliteľ ozbrojených síl Ukrajiny Valerij Zalužnyj  hodnotil kvality ruských generálov. Priznal, že Gerasimov je neprekonateľný vojenský stratég a vyzdvihol jeho inteligenciu. „Vyrástol som na ruskej vojenskej doktríne. Študoval som u Gerasimova. Čítal som všetko, čo kedy napísal. Je najchytrejší z ľudí, “zdôraznil ukrajinský hlavný veliteľ. Kompletné diela náčelníka ruského generálneho štábu má Zalužnyj vo svojej kancelárii.

Darček od kamošov, srdečná vďaka!
Šéf poľskej polície vyhlásil, že ukrajinci im namiesto použitých granátometov darovali ostré. Hlavný veliteľ poľskej polície Jarosław Szymczyk vo vysielaní rozhlasovej stanice RMF FM uviedol, že vo svojej kancelárii omylom vystrelil z... Čítať ďalej
18 | 12 | 2022 | Milan Laca

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik

Potrebujeme vašu podporu, ktorú nám môžete prejaviť zdieľaním našich článkov. Myslite na to a po prečítaní článku kliknite na zdieľať. ĎAKUJEME!