Je svet pripravený na novú éru odstrašovania?
17 | 12 | 2022 I Ivan Mihale

Existuje najmenej deväť dôležitých prvkov nového metaverza pre odstrašenie protivníka,  ktoré budú významné pre vojenských plánovačov, politikov a teoretikov.

Čo je metaverzum?

O metaverze ste už pravdepodobne počuli. Internet je plný správ o novej ére digitálnej konektivity, virtuálnej reality a elektronického obchodu. A tak s nástupom novej éry začína sa viac skoloňovať čo môže byť rozhodujúce v budúcnosti pri odstrašovaní nepriateľa.

Článok, pôvodne zverejnený na portáli National Interest.

Prvá zložka

Prvou zložkou nového metaverza na odstrašenie je rastúca hrozba pre kybernetickú bezpečnosť štátov a možnosť kybernetickej vojny. Kybernetická vojnamedzi štátnymi a neštátnymi aktérmi je už teraz významnou výzvou pre medzinárodnú bezpečnosť. Kybernetické útoky sa vyskytujú ako samostatné exkurzie alebo ako doplnky kinetického použitia sily. 

Verejný aj súkromný sektor sú zraniteľné voči kybernetickej vojne a možnosť ochromujúceho útoku proti americkej infraštruktúre vrátane vojenských síl a systémov velenia si vyžaduje neustálu ostražitosť a modernizáciu informačných systémov. V prípade jadrového odstrašovania by prvému jadrovému úderu pravdepodobne predchádzali kybernetické útoky proti súperovým systémom včasného varovania, velenia a riadenia a reakcie s cieľom vyvolať zmätok alebo paralýzu, ktorá by mohla oddialiť alebo predísť efektívnu reakciu.

Druhá zložka

Po druhé, vojenské využitie vesmíru a schopnosť odoprieť vesmírnu nadradenosť potenciálnym americkým protivníkom sa stanú hlavnými problémami ministerstva obrany. Partnerstvá medzi vládou USA a špičkovými dodávateľmi v oblasti obrany už skúmajú spôsoby , ako zvýšiť spoľahlivosť a odolnosť vesmírnych a vesmírnych systémov na prieskum a sledovanie, komunikáciu, včasné varovanie, velenie a riadenie a ďalšie funkcie. 

Rusko aj Čína testovali satelitypre operácie stretávania sa a priblíženia (RPO) na rôznych obežných dráhach, zdanlivo na kontrolu a opravu spriatelených satelitov, ale sú tiež schopné dôkladnej kontroly alebo zničenia systémov protivníkov, ak sú tak poverené. Možnosti USA na zvýšenie odolnosti orbitálnych platforiem zahŕňajú šírenie mnohých menších satelitov na kritických obežných dráhach, vybavenie satelitov obrannými opatreniami (vrátane utajenia a manévrovateľnosti) a rozvoj útočných schopností reagovať na vnímané hrozby. 

Právne otázky vznikajú v súvislosti s tým, či sa útok na satelity kritickej misie pre národnú obranu rovná útoku na americkú vlasť alebo iné dôležité vojenské prostriedky.

USA nemôžu akceptovať SILNÚ Európu! Spamätáme sa KONEČNE?
Svet vstúpil do novej fázy veľmocenskej súťaže a prechádza hlbokou transformáciou. Európska únia ako dôležitá súčasť medzinárodného spoločenstva dlhodobo presadzuje vlastnú strategickú a nezávislú zahraničnú politiku. Rusko-ukrajinský konflikt však... Čítať ďalej
16 | 12 | 2022 | Diana Zaťková

Tretia zložka

Treťou zložkou nového metaverza na odstrašenie je umelá inteligencia(AI). Niektorí dokonca prirovnávajú nástup AI k objavu elektriny a vidia v nej okrem iných foriem vojny aj umožnenie nových možností v kognitívnej vojne. Stroje už dokážu vytvárať encyklopédie, písať romány a napodobňovať alebo prekonávať ľudské schopnosti v rôznych kontextoch. 

Inteligentnejšie stroje budúcnosti poskytnú optimálny obraz bojového priestoru v reálnom čase, prepojenie medzi snímačmi a strelec a okamžité vyhodnotenie spôsobeného poškodenia a zničených cieľov po útoku. Na druhej strane, výzva na riadenie „rozhrania“ človek-stroj bude značná. Inteligentné stroje môžu viesť rozhodovanie smerom k vopred naplánovaným možnostiam a vopred stanoveným očakávaniam o výsledkoch napriek zmenám v naliehavých okolnostiach „v teréne“.

USA nemôžu akceptovať SILNÚ Európu! Spamätáme sa KONEČNE?
Svet vstúpil do novej fázy veľmocenskej súťaže a prechádza hlbokou transformáciou. Európska únia ako dôležitá súčasť medzinárodného spoločenstva dlhodobo presadzuje vlastnú strategickú a nezávislú zahraničnú politiku. Rusko-ukrajinský konflikt však... Čítať ďalej
16 | 12 | 2022 | Diana Zaťková

Štvrtá zložka

Po štvrté, vývoj hypersonických zbranívrátane nosných systémov pre jadrové hlavice by mali vyvolať vážne problémy pre plánovačov odstrašovania a obrany. Nevyhnutnou podmienkou úspešného jadrového odstrašovania je spoľahlivá schopnosť druhého úderu – vierohodné hrozby odvetných trestov. 

Hypersonics komprimuje čas dostupný na varovanie a výber vhodnej reakcie na útok. Je možné, že národní vodcovia môžu mať len niekoľko minút od počiatočnej detekcie prvého zásahu nepriateľa do príchodu bojových hlavíc na ich určené ciele. 

Za týchto podmienok by vodcovia, ktorí sa obávajú straty svojho odstrašujúceho prostriedku, mohli byť ochotnejší povoliť preventívne útoky namiesto toho, aby čakali na nesporné potvrdenie, že jadrová vojna skutočne prebieha. Preteky v zbrojení pri nasadzovaní hypersonických zbraní by mohli ovplyvniť aj konvenčné odstrašovanie.

Piata zložka

Piatou súčasťou nového metaverza na odstrašenie je rastúca schopnosť protiraketovej a protivzdušnej obrany. Čo sa týka balistických rakiet, obdobie studenej vojny sa vyznačovalo jednostrannou dominanciou útočných systémov nad obranou. Vylepšené technológie protiraketovej obrany proti raketám krátkeho, stredného a stredného doletu už demonštrovali Spojené štáty americké a ďalšie krajiny. 

Budúca protiraketová obrana založená na nových technológiách alebo platformách vrátane vesmírnych systémov by mohla poskytnúť dodatočnú páku proti útokom balistických rakiet. Sú možné preteky medzi schopnosťami štátov nasadiť hypersonické útočné zbrane v porovnaní s ich schopnosťami zlepšiť protiraketovú obranu. 

V oblasti jadrového odstrašovania, protiraketová obrana bude vždy spochybňovaná skutočnosťou, že aj malé množstvo jadrových zbraní môže spôsobiť historicky bezprecedentné škody. Preto, uprostred možnosti rozsiahlych jadrových útokov proti vlasti hlavných mocností, bude odstrašovanie popieraním menej spoľahlivé ako odstrašovanie dôveryhodnými hrozbami odvetného trestu. 

Na druhej strane, obrana, ktorá je „dosť dobrá“ na to, aby skomplikovala výpočty potenciálnych prvých útočníkov, by mohla osloviť niektorých národných vodcov a obranných plánovačov.

Štyri minúty neriedenej pravdy v mainstreamovej televízii. Najlepšie zhrnutie ukrajinskej vojny
Posledná vec, ktorú by ste kedy očakávali, že budete počuť na hlavnom spravodajskom kanáli, je pravda. Ale – aj keď sa to môže zdať zvláštne – presne to sa stalo v stredu večer v Tucker Carlson Show. Carlson urobil rozhovor so skúseným novinárom... Čítať ďalej
12 | 12 | 2022 | im

Šiesta zložka

Po šieste, ruská vojna proti Ukrajine len zdôraznila rastúci význam bezpilotných lietadiel pre budúce diskusie o odstrašovaní. Schopnosť Ukrajiny zasiahnuť na ruské vojenské ciele stovky kilometrov na území Ruska relatívne primitívnymi dronmi zmenila hru. 

Keď sa drony stanú sofistikovanejšími a inteligentnejšími, ich príťažlivosť pre hlavné mocnosti na odstrašenie a obranu bude len stúpať. Dronové „roje“ môžu byť použité na rozsiahle útoky proti vojenským zariadeniam alebo civilnej infraštruktúre. Na druhej strane sa roja dronymožno použiť aj na protiraketovú alebo protivzdušnú obranu. 

Roje stoviek, tisícov alebo dokonca miliónov dronov už nie sú výtvorom fantázie. Okrem ich potenciálu pre masívne útoky môžu byť drony použité aj na presné útoky proti strategickým cieľom, ako sú základne, veliteľské centrá alebo dokonca jednotliví vojenskí alebo civilní vodcovia. Drony zmenili hru aj s ohľadom na povedomie o bojovom priestore. 

Lacné bezpilotné lietadlá môžu teraz mapovať pohyby nepriateľských pozemných a námorných síl v reálnom čase a zdieľať tieto informácie s veliteľmi, ktorí môžu povoliť rýchle a efektívne reakcie.

Siedma zložka

Siedmym komponentom tohto nového metaverza je rastúca možnosť konvenčnej vojny vedenej v jadrovom kontexte. Keďže čoraz viac štátov získava jadrové zbrane a zdokonaľuje svoje schopnosti štvrtej generácie pre konvenčné vedenie vojny, rastie nebezpečenstvo, že jadrové aj konvenčné vojenské možnosti sa budú považovať za body v jednom kontinuu namiesto jednotlivých balíkov možností. 

Namiesto plánovania „jadrového“ odstrašovania oproti „konvenčnému“ boju proti vojne, velitelia divadla pravdepodobne vyvinú balíčky možností s jadrovými aj konvenčnými zbraňami. Teoreticky by tento obal mohol zvýšiť odstrašenie tým, že by bolo pre protivníkov ťažšie správne odhadnúť, ako by Spojené štáty alebo iné mocnosti mohli reagovať na útok. 

Na druhej strane, balenie jadrových a konvenčných reakcií do rovnakého referenčného rámca pre operačné plánovanie by mohlo podkopať jadrové „tabu“, ktoré platí od bombardovania Nagasaki. Mohlo by to tiež zvýšiť ľahkomyseľnosť vodcov, ako je ruský prezident Vladimir Putin, ktorí sú ochotní opakovaneoháňať sa hrozbami prvého použitia jadrových zbraní uprostred prebiehajúcej konvenčnej vojny.

Máme tu ĎALŠÍ KONFLIKT! Tentoraz medzi EÚ a USA
Zástupcovia Európskej únie sa sťažujú, že Spojené štáty z vojny na Ukrajine bohatnú na úkor Európy. To preto, že predávajú Európe plyn za prehnané ceny, a tým ju ochudobňujú. To je však zámer, USA chcú udržiavať partnerstvo s EÚ, ale nie na... Čítať ďalej
10 | 12 | 2022 | Diana Zaťková

Ôsma zložka

Ôsmym komponentom je zjavné odhodlanie Číny pripojiť sa k USA a Rusku ako jadrová superveľmoc. Správa ministerstva obranypoznamenal, že Čína „pravdepodobne postaví zásobu asi 1 500 hlavíc do svojho časového plánu do roku 2035“ a zlepšuje svoje vojenské schopnosti pre konvenčné vedenie vojny, ako aj pre jadrové odstrašenie vo všetkých oblastiach. 

Nástup Číny ako jadrovej superveľmoci zmení podmienky kontroly jadrových zbraní. Na jednej strane, ak Rusko a Spojené štáty obnovia rokovania o obmedzení strategických zbraní napriek ich nezhodám v súvislosti s ukrajinskou vojnou, zdá sa dôležité, aby pozvali Čínu, aby si sadla za stôl. Na druhej strane, Washington a Moskva majú dlhoročné skúsenosti s vyjednávaním strategických dohôd o kontrole jadrových zbraní, ktoré si vyžadujú veľkú mieru transparentnosti o silách a ich schopnostiach, vrátane rozsiahleho monitorovania a overovania. 

Je otázne, či by Čína považovala tento stupeň rušivého dohľadu zo strany Spojených štátov a Ruska za prijateľný za súčasných podmienok. Ak Čína vybuduje svoje jadrové sily dlhého doletu na úroveň USA a Ruska, možno bude ochotná vstúpiť do rokovaní o kontrole zbrojenia s väčšou dôverou ako tretia strana medzi rovnými. Výzvou však zostáva nielen dimenzovanie čínskeho jadrového arzenálu, ale aj pochopenie myslenia čínskej armády o odstrašovaní, najmä o jadrovom odstrašovaní.

Deviata zložka

Po deviate, výzvy na odstrašenie nevznikajú len za hranicami štátov. Moderné demokracie, vrátane Spojených štátov a ich európskych spojencov, tiež čelia problémom vo svojej domácej politike a spoločnostiach, ktoré sa prinajmenšom nepriamo týkajú ich schopnosti udržať si vojenskú silu na podporu odstrašovania. 

Politický extrémizmus a polarizácia bránia úspešnému fungovaniu politiky budovania konsenzu, ktorá je životne dôležitá pre zdravie demokracie. V Spojených štátoch bývalý prezident spochybnil samotnú platnosť samotnej ústavy. V Nemecku úrady nedávno odhalili a narušili krajne pravicové hnutie plánujúce atentátkancelára a zvrhnúť vládu. 

Demokracia posadnutá neveriacimi v demokratický konštitucionalizmus, najmä medzi jej elitami, bude mať problém zapojiť svojich občanov, aby priniesli potrebné obete na odstrašenie a národnú bezpečnosť. Ako poznamenal generál Colin Powell, žiadna cudzia mocnosť nemôže poraziť Spojené štáty americké – iba Američania.

Porazí zima EURÓPU a aj jej AUTONÓMIU?
Začne Európa, ktorá sa pripravuje na najchladnejšiu zimu všetkých čias, konečne uprednostňovať vlastnú autonómiu pred záujmamy USA? Zatiaľ čo kríza na Ukrajine trvá už takmer 10 mesiacov, európske krajiny sa s blížiacou sa zimou ocitli v pasci... Čítať ďalej
15 | 12 | 2022 | Diana Zaťková

Ak americkí vojenskí plánovači, tvorcovia politík a teoretici neberú tieto zložky do úvahy pri vytváraní strategickej a vojenskej politiky a štruktúry síl, odstrašovanie by mohlo byť nebezpečne oslabené, a to z krátkodobého aj dlhodobého hľadiska.

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik

Potrebujeme vašu podporu, ktorú nám môžete prejaviť zdieľaním našich článkov. Myslite na to a po prečítaní článku kliknite na zdieľať. ĎAKUJEME!