Gyimesi zničil svojho stranického šéfa Matoviča. Svoje dostal aj jeho kolega Pročko
17 | 12 | 2022 I Ivan Mihale

György Gyimesi (OĽaNO) v rozhovore pre Pravdu zničil svojho stranického šéfa. Matovičovu demisu považuje za scestné, naivné a zlé rozhodnutie. „To, čo sme teraz dosiahli s hanbou, sme mohli dosiahnuť ,s gráciou‘. Mohli sme ukazovať na poslancov SaS, aby ľudia vedeli, s kým nás odvolali.“ Svoje dostal aj jeho kolega Pročko, ktorý "toho už vo svojom živote natáral toľko, že sa čudujem, že ho vôbec ešte beriete vážne."

V rozhovore tiež načtrol čo sa dialo v snahe predísť odvolaniu vlády. Matovič ponúkol svoju demisiu a požiadal SaS, aby stiahla návrh na odvolanie vlády a podporila už pripravený štátny rozpočet na budúci rok.

Prečo nedošlo k dohode?

Gyimesi pre Pravdu povedal, že na poslaneckom klube hnutia OĽaNO sa až dvakrát rozhodli, že Igor Matovič nebude podávať žiadnu demisiu a nechajú SaS spolu s ostatnými Hegerovu odvolať vládu.  "Odhlasovali sme si, že takýmto postupom poveríme premiéra Hegera. Avšak desať poslancov z liberálnej platformy a minister životného prostredia Ján Budaj mali iný názor a tlačili na vedenie, aby sa išli dohodnúť s SaS. Ja som to už vtedy považoval za scestné. Vedel som totiž, že sa s nimi dohodnúť nedá, lebo oni sa dohodnúť nechcú. Povedal som im, že si idú po facku, ktorú aj dostali. Toto riešenie sa mi vôbec nepozdávalo a zároveň to bolo v rozpore s rozhodnutím poslaneckého klubu. Toto riešenie sa ukázalo ako naivné a zlé. To, čo sme teraz dosiahli s hanbou, sme mohli dosiahnuť „s gráciou“. Mohli sme ukazovať na poslancov SaS, aby ľudia vedeli, s kým nás odvolali."

Hrabko: Predčasné voľby by mohli byť do leta
Predčasné parlamentné voľby by sa mohli uskutočniť ešte pred letom budúceho roka, podmienkou však je zodpovedajúci legislatívny postup parlamentu. V TASR TV to povedal publicista Juraj Hrabko. Dodal, že zodpovednosť za výkonnú moc preberá... Čítať ďalej
17 | 12 | 2022 | Ivan Mihale/tasr

Scestné Matovičove rozhodnutie

Za scestné považuje Matovičove rozhodnutie že išiel večer podať demisiu-nedemisiu. Podľa Gyimesiho je to absolútná chyba, ktorá sa nemala stať. Matoviča údajne 15 minút presviedčal, aby do Prezidentského paláca ani vôbec nešiel. "Pretože tá demisia nemala žiadny zmysel a nič by na situácii nezmenila. Akurát by sa hlasovanie o dôvere vlády posunulo o jeden mesiac a Matovič by nebol ministrom. Bol som veľmi proti tomu, aby tam vôbec išiel. On sa však rozhodol inak a nakoniec svoju demisiu po podaní ešte stiahol. To už je scestné."

Podľa Gymesiho názoru to bola jasná príležitosť aby tento Matovičov skrat využila Prezidentská kancelária a konkrétne aj Čaputová. "Tento jeho skrat, samozrejme, využila, a to spôsobom, aby ho vedela dehonestovať."

Táraniny Joža Pročka

Nevynechal ani svojho straníckeho kolegu Jozefa Pročka. Ten tento týždeň naznačil, že opozícia za hlas za pád vlády núka až 50 miliónov eur. "K tomu môžem povedať len toľko, že kolega Pročko toho už vo svojom živote natáral toľko, že sa čudujem, že ho vôbec ešte beriete vážne. Ja nemám absolútne žiadne dôkazy, že by si niekto niekoho kúpil. Okolnosti a otočky niektorých poslancov ale majú určité znaky toho, že nemuseli hlasovať podľa svojho presvedčenia."Povedal Gyimesi pre Pravdu.

Za jediné racionálne východisko z marazmu, do ktorého sa Slovensko dostalo, považuje predčasné voľby na jeseň.

Slovenská vláda schválila výnimku a ide na priamo predávať majetok ŽSR. Neuveríte KOMU!
ŽSR rozhodli o nepotrebnosti majetku a súhlasili s jeho prevodom formou priameho predaja. Uskutoční sa na základe priameho prevodu. Ide údajne o prípad hodný osobitného zreteľa s prínosom pre štát. Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) predajú... Čítať ďalej
16 | 12 | 2022 | Ivan Mihale

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik

Potrebujeme vašu podporu, ktorú nám môžete prejaviť zdieľaním našich článkov. Myslite na to a po prečítaní článku kliknite na zdieľať. ĎAKUJEME!