Ústavný právnik: Vláda v demisii nie je správny pojem pre aktuálnu situáciu
16 | 12 | 2022 I Ivan Mihale/tasr

Vláda v demisii nie je správny pojem pre aktuálnu situáciu. Vyplýva to z vyjadrenia ústavného právnika Vincenta Bujňáka z Katedry ústavného práva Právnickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave. Pre TASR vysvetlil, že vláda, ktorá stratila dôveru v Národnej rade (NR) SR, má obmedzené kompetencie oproti kabinetu, ktorý podal demisiu.

"Vláda, ktorá podala demisiu, je následne odvolaná prezidentkou a má plný rozsah právomocí. Jej kompetencie sa nemenia," uviedol Bujňák. Upozornil na rozdiel v situácii, keď vláde vysloví nedôveru parlament. V takomto prípade, aký nastal po štvrtkovom (15. 12.) hlasovaní v NR SR, má vláda obmedzené kompetencie. "Niektoré nemôže vykonávať vôbec a na niektoré potrebuje súhlas hlavy štátu," podotkol.

Upozornil, že aktuálne teda máme vládu, ktorá stratila dôveru a je len dočasne poverená výkonom funkcie s obmedzenými právomocami. Upozornil na nesprávne použitie pojmu "vláda v demisii". Ani ministri tak podľa jeho slov nie sú v demisii.

Vláda, ktorá stratila dôveru v parlamente a po odvolaní je dočasne poverená výkonom funkcie, stratila napríklad právomoc rozhodovať o zásadných opatreniach na zabezpečenie hospodárskej a sociálnej politiky štátu. Bujňák dodal, že rovnako stratila právomoc rozhodovať o zásadných otázkach vnútornej a zahraničnej politiky.

"Niektoré právomoci bude môcť vykonávať len s predchádzajúcim súhlasom hlavy štátu, ktorý bude musieť získať v každom jednotlivom prípade. Príkladom je schvaľovanie zahraničných ciest členov vlády, používanie skráteného legislatívneho konania alebo zmena účelu použitia výdavkov štátneho rozpočtu," dodal.

Heger neústupne: Slovensko sme výrazne POSUNULI DOPREDU!
Šéf parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) chce, aby na budúci týždeň bola schválená zmena ústavy aj rozpočet. Dočasne poverený premiér Eduard Heger (OĽANO) kladie rozpočet na prvé miesto. Predseda Národnej rady SR Boris Kollár (Sme rodina) chce,... Čítať ďalej
16 | 12 | 2022 | Diana Zaťková/TASR

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik

Potrebujeme vašu podporu, ktorú nám môžete prejaviť zdieľaním našich článkov. Myslite na to a po prečítaní článku kliknite na zdieľať. ĎAKUJEME!