Rusko opäť masívne udrelo na Ukrajinu! (VIDEO)
16 | 12 | 2022 I Milan Laca

Na Ukrajine bola znova letecká pohotovosť, prileletelo pol stovky ruských rakiet.

16. decembra ráno sa  začal letecký poplach na celej Ukrajine. Šéf Mykolajivskej oblasti Vitalij Kim informoval o vypálení asi 60 rakiet. "Prilietajú prvé rakety. Očakávame asi 60 rakiet. Na severe sú už nad územím Ukrajiny", oznámil Vitalij Kim. Tamojšie médiá hovoria o "čiernom piatku". 

Poplach    

Sirény začali znieť na východe krajiny o ôsmej ráno, potom po celom území. O 8:10 sa začal poplach v Kyjeve, potom v Žytomyrskej a Vinnyckej oblasti. Od 8:15 húkali sirény v 16 krajoch. O 8:33 vyhlásili  na celej Ukrajine letecký poplach.  Telegramové kanály hlásili odpálenie ruských rakiet X-101.

Poľsko sa chystá na východ!
Poľsko sa pripravuje na „Pochod za oslobodenie“ na Ukrajine. Najdôležitejšie dátumy už poznáme. (Autorka Hanna Kramerová) "V priebehu týždňa neutícha búrka okolo „pozvánok“ od armády. O povolávacích rozkazoch sa začalo hovoriť potom, čo jeden z... Čítať ďalej
16 | 12 | 2022 | Milan Laca

Kam udreli 

Rusi ostreľovali objekty infraštruktúry v Charkove, rakety lietali aj smerom na Dnepropetrovskú oblasť,  v Žitomirskej oblasti a protivzdušná obrana pôsobila v Kyjevskej oblasti. V Charkove dochádzalo tiež k výbuchom. Ostreľovali  zariadenia infraštruktúry. Ľudí tam vyzvali, aby zostali v úkrytoch. Charkov zostal úplne bez prúdu. V Kyjevskej oblasti zasahovala  protivzdušná obrana, ruské rakety sa blížili aj  k vzdušnému priestoru v Žitomirskej oblasti.

Bez elektriny!

Zástupca šéfa Zelenského kancelárie oznámil núdzový núdzový výpadok elektriny na celej Ukrajine. V dôsledku zásahov ruských rakiet do zariadení energetickej infraštruktúry dochádza na celej Ukrajine k núdzovým výpadkom elektriny . Oznámil to v telegrame Kyryl Tymošenko, zástupca vedúceho kancelárie prezidenta  Volodymyra Zelenského.

„V súvislosti so zásahmi do energetických zariadení vo viacerých regiónoch Ukrajiny dochádza v celej krajine k núdzovým výpadkom elektriny. Žiadame vás, aby ste k výpadkom elektriny a dočasným výpadkom dodávok vody a tepla pristupovali s pochopením,“ píše sa v správe.

V Kyjeve došlo k výbuchom v troch okresoch

Primátor hlavného mesta Vitalij Kličko v Telegrame napísal, že výbuchy boli v okrese Desňan v  hlavnom meste. Neskôr doplnil, že l, že aj v okrese Dnipro sa ozval ďalší výbuch. Potom aj v  okrese Holosiivskyj. Kličko vyzval obyvateľov, aby zostali v úkrytoch. Kvôli raketovému útoku Rusov vyhlásili v Kyjeve núdzové výpadky prúdu a problémy sú aj so zásobovaním vodou.

Kyjev je bez vody

Medvedev vysvetľuje

Podpredseda Bezpečnostnej rady Ruskej federácie Dmitrij Medvedev hovoril o  „legitímnych vojenských cieľoch“ vo vojne s Ukrajinou. Povedal, že tento zoznam zahŕňa objekty civilnej infraštruktúry (mosty, dopravné stanice, cesty, energetiku, továrne).

Legitímne vojenské ciele?

Podľa Medvedeva, sú to v rámci vojnových pravidiel:

- Akékoľvek nepriateľské jednotky (legálni bojovníci a nelegálni bojovníci). 

- Akékoľvek nepriateľské vojenské a pomocné vybavenie.

- Akékoľvek objekty, patriace do vojenskej infraštruktúry, ako aj do civilnej infraštruktúry, ktorá prispieva k dosahovaniu vojenských cieľov (mosty, dopravné stanice, cesty, energetické zariadenia, továrne a dielne, ktoré aspoň čiastočne plnia vojenské rozkazy atď.).

- Vojenské a politické vedenie nepriateľskej krajiny.

- Na ich území sa nachádzajú ozbrojené sily iných krajín, ktoré oficiálne vstúpili do vojny, ktoré sú spojencami nepriateľskej krajiny, a objekty uvedené v bodoch 1-4.

Rusi sa chystajú na Kyjev!
Vrchný veliteľ ozbrojených síl Ukrajiny Valerij Zalužnyj v rozhovore pre The Economist povedal, že Rusi cvičia asi 200-tisíc nových vojakov. Nepochybuje, že opäť pôjdu na Kyjev. Zabrali "Ruská mobilizácia zafungovala. Nie je pravda, že ich... Čítať ďalej
15 | 12 | 2022 | Milan Laca

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik

 

Potrebujeme vašu podporu, ktorú nám môžete prejaviť zdieľaním našich článkov. Myslite na to a po prečítaní článku kliknite na zdieľať. ĎAKUJEME!