Maďarské salto...
16 | 12 | 2022 I Milan Laca

Bloomberg: Maďarská vláda podporia čo najskorší vstup Ukrajiny do Európskej únie!

Maďarsko je za skorý vstup Ukrajiny do Európskej únie, ale nemieni stratiť vzťahy s Ruskom, povedal Balázs Orbán, poradca premiéra pre politické otázky.
Vitajte!

"Dúfame vo vstup Ukrajiny do EÚ hneď, ako to bude možné... A členské krajiny by mali vyvíjať tlak na komisiu, aby tento proces urýchlila," citovala Orbána agentúra Bloomberg.

Rusko opäť masívne udrelo na Ukrajinu! (VIDEO)
Na Ukrajine bola znova letecká pohotovosť, prileletelo pol stovky ruských rakiet. 16. decembra ráno sa začal letecký poplach na celej Ukrajine. Šéf Mykolajivskej oblasti Vitalij Kim informoval o vypálení asi 60 rakiet. "Prilietajú prvé rakety.... Čítať ďalej
16 | 12 | 2022 | Milan Laca

Máte našu podporu
Poradca maďarského premiéra zdôraznil, že ich vláda podporuje snahy Kyjeva o vstup do EÚ a chce, aby Európska komisia prijala primerané opatrenia. Ukrajinské vedenie však otvorene kritizuje Maďarsko za presadzovanie ruských záujmov v EÚ. "Maďarský postoj (vo vzťahu k Rusku) je založený na myšlienke prepojenosti. Takže by sme sa od seba nemali oddeľovať," povedal Balász Orbán. Dodal tiež, že Budapešť podporuje aj  vstup Srbska do EÚ.
EÚ optimisticky váha
Šéfovia štátov a vlád EÚ rozhodli, že Ukrajine a Moldavsku udelia štatút kandidátskej krajiny na vstup. Maďarský premiér Viktor Orbán presadzoval udelenie štatútu kandidátskej krajiny  Ukrajine a Moldavsku, ako aj Gruzínku a Bosne a Hercegovine. Minister zahraničných vecí Peter Szíjartó označil za „dvojaký meter“ neudelenie štatútu kandidátskej krajiny EÚ Gruzínsku, spolu s Ukrajinou a Moldavskom.
Je to ešte ďaleko

Získanie štatútu kandidátskej krajiny je len začiatkom pomerne dlhej cesty do vstupu do EÚ. Turecko  je kandidátskou krajinou od roku 1999, Severné Macedónsko od roku 2005, Čierna Hora  od roku 2010 a Srbsko od roku 2012. Chorvátsko  bolo poslednou krajinou, ktorá vstúpila do EÚ v roku 2013 a tento proces trval desať rokov.

Poľsko sa chystá na východ!
Poľsko sa pripravuje na „Pochod za oslobodenie“ na Ukrajine. Najdôležitejšie dátumy už poznáme. (Autorka Hanna Kramerová) "V priebehu týždňa neutícha búrka okolo „pozvánok“ od armády. O povolávacích rozkazoch sa začalo hovoriť potom, čo jeden z... Čítať ďalej
16 | 12 | 2022 | Milan Laca

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik

Potrebujeme vašu podporu, ktorú nám môžete prejaviť zdieľaním našich článkov. Myslite na to a po prečítaní článku kliknite na zdieľať. ĎAKUJEME!