Karavána ide ďalej: Vlastne sa skoro vôbec NIČ NEMENÍ!
16 | 12 | 2022 I Diana Zaťková/TASR

Dočasne poverená vláda môže rozhodovať o návrhoch zákonov, nariadeniach, o medzinárodných zmluvách SR i o návrhoch štátneho rozpočtu! Upozorňuje na to na sociálnej sieti Úrad vlády (ÚV) SR.

Až do vymenovania novej vlády dostáva odchádzajúca vláda poverenie vykonávať svoju činnosť od hlavy štátu. Právomoci takto poverenej vlády sú obmedzené. S pádom vlády Ústava SR počíta a stanovuje konkrétne kroky. 

Dočasne poverená vláda môže napríklad rozhodovať o návrhoch zákonov a o nariadeniach vlády, o návrhoch štátneho rozpočtu a štátneho záverečného účtu, o medzinárodných zmluvách SR, ktorých dojednávanie preniesol na vládu prezident, ako aj o ďalších bezpečnostných otázkach.

"Na rozhodnutia nad rámec týchto právomocí, napríklad na vymenúvanie a odvolávanie štátnych funkcionárov, potrebuje poverená vláda predchádzajúci súhlas prezidenta SR," skonštatoval úrad vlády.

Národná rada SR vo štvrtok (15. 12.) vyslovila 78 hlasmi nedôveru vláde Eduarda Hegera (OĽANO). Prezidentka Zuzana Čaputová má v piatok popoludní Hegerovu vládu odvolať a zároveň ju dočasne poveriť vykonávaním funkcie v obmedzenom rozsahu.

Jozef Banáš: Spasiteľovo sklamanie, keď ho dali dolu. Skončil však Igi naozaj?
"Neťahajte Igiho z Dunaja!" Je názov príspevku spisovateľa Jozefa Banáša, ktorý ako píše, už dávnejšie sa rozhodol, že politické témy bude komentovať len pri výnimočne radostných príležitostiach a pád Matovičovej vlády takouto príležitosťou podľa... Čítať ďalej
16 | 12 | 2022 | Gabriela Fedičová

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik

Potrebujeme vašu podporu, ktorú nám môžete prejaviť zdieľaním našich článkov. Myslite na to a po prečítaní článku kliknite na zdieľať. ĎAKUJEME!