Poľsko: Sejm schválil rezolúciu označujúcu Rusko za podporovateľa terorizmu
15 | 12 | 2022 I Ivan Mihale/tasr

Dolná komora poľského parlamentu (Sejm) v stredu schválila rezolúciu, ktorou Rusko vyhlásila za krajinu podporujúcu terorizmus. TASR správu prevzala z agentúry PAP.

Sejm o tejto rezolúcii neúspešne hlasoval už pred dvoma týždňami. Opozičné strany vtedy namietali, že vládnuca strana Právo a spravodlivosť (PiS) v poslednej chvíli pridala dodatok, ktorý nebol súčasťou pôvodného návrhu. Návrh predložili opozičné strany.
Strane PiS sa však v stredu podarilo presadiť dodatok, ktorý obviňuje Rusko z havárie lietadla, ktoré sa 10. apríla 2010 zrútilo pri nevydarenom pokuse o pristátie v ruskom Smolensku. O život prišlo 96 osôb vrátane vtedajšieho poľského prezidenta Lecha Kaczyňského.

Opozícia sa rozhodla, že v stredu o rezolúcii nebude hlasovať.

Poľský Senát – horná komora parlamentu – predmetnú rezolúciu schválil 26. októbra. Ruskú federáciu v texte označil za teroristický režim a vyzval medzinárodnú komunitu, aby podporila Medzinárodný trestný súd (ICC) vo vyšetrovaní ľudí zodpovedných za vojnové zločiny na Ukrajine.

Heger zvažuje demisiu! Budú toto jeho posledné hodiny vo funkcii?
Predseda vlády Eduard Heger (OĽaNO) údajne zvažuje urobiť zásadný krok. Pred štvrtkovým rokovaním parlamentu o odvolávaní vlády plánuje podať demisiu! Budú toto jeho posledné hodiny vo funkcii? Premiér zvažuje, že by podal demisiu ešte pred... Čítať ďalej
14 | 12 | 2022 | Ivan Mihale