Napokon je v Rusku lepšie?
17 | 12 | 2022 I Milan Laca

Obyvatelia Nemecka prichádzajú prezimovať do Kaliningradu kvôli vysokým cenám.

Nemeckí obyvatelia idú do Kaliningradu stráviť zimu pre vysoké ceny za bývanie a komunálne služby.

Vitajte!
Nemeci začali prichádzať do Kaliningradskej oblasti na zimu, vyhlásil  guvernér Anton Alichanov v rozhovore pre RIA Novosti.  "Mimochodom, susedia sú úžasná vec, prichádzajú. Sú jednotliví Nemci, ktorí k nám chodia prezimovať. Pretože prenajať si byt, platiť účty za energie na štyri mesiace v Kaliningrade, stojí  toľko ako za jeden mesiac niekde v Düsseldorfe. "Hovoril som s jedným Nemcom. Spýtal som sa, čo tu robíte, a on hovorí –  strávime s vami zimu, “povedal Alichanov.
Kaliningrad
Rusi zarobia
Podľa guvernéra, môžu na tom zarobiť obyvatelia kraja, ktorí prenajímajú byty. Povedal tiež, že elektronické víza na vstup do Ruska by sa mali čo najskôr obnoviť. Tento mechanizmus bol zmrazený kvôli pandémii koronavírusu. "V roku 2019, keď fungoval, prišlo do Kaliningradskej oblasti za šesť mesiacov viac ako 100 tisíc ľudí bez akejkoľvek reklamy," zdôraznil šéf regiónu. Tvrdí, že mnohí Európania určite prídu do Ruska a nechajú tam peniaze. "A budú vidieť, ako sa veci v Rusku skutočne majú, neveriac tejto šialenej propagande, nezmyslom, ktoré niekedy píšu ich noviny," uzavrel guvernér Kaliningradu.
Sankcie
Kvôli konfliktu na Ukrajine uvalili európske krajiny na Ruskú federáciu mnohé sankcie. Medzi obmedzeniami bolo aj uvalenie cenového stropu na ruskú ropu a plyn. Neskôr sa v európskych krajinách začala veľká energetická kríza. 
 
Ukrajinskí utečenci sa cítia byť v Nemecku vítaní
Väčšina z jedného milióna Ukrajincov, ktorí po ruskej invázii utiekli do Nemecka, sa tam cíti byť vítaná. Približne 37 percent z nich by sa pritom chcelo v Nemecko usadiť natrvalo alebo tam stráviť aspoň niekoľko rokov. Vyplýva to z prieskumu,... Čítať ďalej
15 | 12 | 2022 | Ivan Mihale/tasr
Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik