Heger zvažuje demisiu! Budú toto jeho posledné hodiny vo funkcii?
14 | 12 | 2022 I Ivan Mihale

Predseda vlády Eduard Heger (OĽaNO) údajne zvažuje urobiť zásadný krok. Pred štvrtkovým rokovaním parlamentu o odvolávaní vlády plánuje podať demisiu! Budú toto jeho posledné hodiny vo funkcii?

Premiér zvažuje, že by podal demisiu ešte pred štvrtkovým rokovaním parlamentu o odvolávaní vlády. Keďže hrozí, že vláda OĽaNO, Sme rodina a Za ľudí padne, kabinet by si týmto preventívnym krokom udržal svoje právomoci, hoci by išlo o vládu v demisii. Píše Denník N s odvolaním sa na niekoľko zdrojov z koalície oboznámených s aktuálnou situáciou a naznačil ju aj poslanec OĽaNO Tomáš Šudík.

Parlament má o nedôvere vláde hlasovať vo štvrtok o 17. hodine. Rozloženie hlasov pri utorkovom hlasovaní, pri ktorom rozhodnutie o osude vlády posunuli o dva dni, ukázalo, že za pád vlády môže byť väčšina poslancov. Koalícia stratila aj hlas dovtedajšieho poslanca Sme rodina Jána Krošláka, zámer hlasovať proti vláde potvrdil aj Martin Borguľa, ktorý podobne ako Krošlák v utorok vystúpil z klubu Sme rodina – a pomery hlasov sa definitívne obrátili proti vláde, uvádza portál.

Čo na to Čaputová?

Prezidentka uviedla, že situáciu v parlamente pozorne sleduje. Zdôraznila, že akékoľvek riešenie vládnej krízy má aktuálne v rukách parlament alebo vláda. "Ja som, samozrejme, pripravená realizovať svoje kompetencie, keď na to príde," dodala. Slovensko podľa nej potrebuje pokoj, ako aj stabilnú a funkčnú vládu.

Úradnícku vládu považuje prezidentka za krajnú možnosť. Ako zdôvodnila, nie je jednoduché takýmto spôsobom zostaviť odborníkov na krátky čas, keďže úradnícka vláda sa väčšinou zostavuje do predčasných volieb. Zároveň znamená úradnícka vláda podľa nej prebranie politickej zodpovednosti v čase kríz.

Hegerovo rozhodnutie skončiť na čele vládneho kabinetu by znamenalo, udržanie súčasnej vlády s podstate rovnakými právomocami tak ako doteraz. Išlo by však o vládu v demisii.

Bol to TARABA!
Poslanec Tomáš Taraba (ŽIVOT-NS) sa v posledných mesiacoch zviditeľnil niekoľkmi hlasovaniami, ktoré mu vyčítali aj jeho vlastní voliči. Podporil napríklad tzv. „prorodinný balíček“ ministra financií Igora Matoviča (OĽANO). V októbri zas podržal... Čítať ďalej
14 | 12 | 2022 | Ivan Mihale