Kongres schválil návrh zákona o obrane; zahŕňa pomoc pre Taiwan a Ukrajinu
09 | 12 | 2022 I Ivan Mihale/tasr

Snemovňa reprezentantov amerického Kongresu vo štvrtok schválila návrh zákona o výdavkoch na obranu, ktorý zahŕňa pomoc vo výške až desať miliárd dolárov pre Taiwan a aj pomoc pre Ukrajinu.

Tento návrh zákona o národnej obrane (NDAA) na rok 2023 v celkovej výške 858 miliárd dolárov podporilo 350 členov snemovne a 80 bolo proti, píše Reuters. Ešte ho musí schváliť Senát a následne podpísať americký prezident Joe Biden.

Taiwan by v prípade odobrenia tohto návrhu dostal pomoc vo výške až dve miliardy dolárov ročne v období rokov 2023 až 2027, píše AFP. Zákon má aj urýchliť dodávky zbraní na tento ostrov.

Americký prezident by mal zároveň právomoc poskytnúť tomuto ostrovu ročne obranné zariadenia zo zásob USA v hodnote až jednej miliardy dolárov.

Návrh zákona podľa spravodajského portálu Defense News zahŕňa pomoc pre Ukrajinu v oblasti zbraní a vybavenia.

Peking považuje Taiwan za súčasť čínskeho územia. Čínska komunistická vláda nedávno upozornila, že na Taiwane nebude tolerovať "separatistické aktivity" a v nevyhnutnom prípade nevylučuje ani možnosť vojenského zásahu. TASR správu prevzala z agentúr AFP a Reuters.

Vojnová turistika na pokračovanie: Ako sa Káčer, Naď a Hirman na Ukrajinu vybrali
Slovenský minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Rastislav Káčer navštívil vo štvrtok s ministrom obrany Jaroslavom Naďom a ministrom hospodárstva Karlom Hirmanom ukrajinskú metropolu Kyjev. Cieľom pracovnej návštevy bolo potvrdiť... Čítať ďalej
09 | 12 | 2022 | Ivan Mihale/tasr

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik