V Čechách to VRIE! "Prajem vám hnačku! Klamári!" Ceny ryby a šalátu začali peklo
09 | 12 | 2022 I Ivan Mihale

Všetko nasvedčuje tomu, že väčšina domácností bude musieť byť tento rok na Vianoce skromná. To bude platiť aj pre slávnostný vianočný stôl. Súčasné ceny potravín v Čechách sú katastrofálne. A ľudia sa nahnevali: "Prajem ti hnačku! Nezvaľujte to na vojnu! Slobodná matka na to nebude mať!" A čo Slováci?

Server Toprecepty.cz zmapoval ceny tých, bez ktorých sa na Vianoce jednoducho nezaobídete.

"Krásne Vianoce: Kilo kapra za 140 Kč (5,76 eur), maslo za 90 Kč (3,70 eur) a sladkosti za 1 200 Kč (49,33 eur). Čo sa v porovnaní s minulým rokom stalo drahším a kde ušetríme," je celý názov článku o Toprecepty.cz.

Začína sa uvedením všeobecne známych údajov, že ceny potravín zdraželi a náklady na tohtoročné vianočné menu budú oveľa vyššie ako minuloročné. Potom však prichádzajú konkrétne suroviny a výrobky vrátane vianočných koláčikov."Zatiaľ čo minulý rok stál kilogram cukroviniek od 400 do 600 Kč, tento rok za to zaplatíte 700-1 200 Kč. Najdrahšie sú cukríky z cukroviniek. Na vine nie sú len vyššie ceny potravín, ako je múka, cukor a maslo, ale aj vyššie účty za energiu."

Pokiaľ ide o ingrediencie potrebné na pečenie domácich sušienok, dá sa povedať, že všetky z nich zdraželi, niektoré o 100 percent.

V chudobe žije OBROVSKÉ množstvo Slovákov! To ČÍSLO je alarmujúce
Inštitút pre výskum sociálno-ekonomických rizík a alternatív (IVRA) pripravil na základe údajov Štatistického úradu SR analýzu príjmovej chudoby slovenských domácností, ide o takzvaný semafor. Údaje sú už aj pre tento rok podľa Martina Halása z... Čítať ďalej
28 | 11 | 2022 | Ivan Mihale/tasr

Rovnako ako cukor, ktorý sa minulý rok predával za 15 korún (0,62 eur) za kilogram a jeho tohtoročná cena je dvojnásobná. To isté možno povedať o ďalšej nepostrádateľnej surovine, a tou je maslo. Podľa článku to minulý rok stálo asi 40 korún a tento rok sa kupuje za asi 70. Múka je prakticky identická. Jeho cena sa už dlhé roky pohybuje medzi 10-15 Kč, tento rok si kúpite najlacnejšie za 22 Kč. Poslednou surovinou, ktorú treba spomenúť, sú vajcia. Ich cena vzrástla o viac ako polovicu. Zatiaľ čo minulý rok ste zaplatili 29 Kč (1,19 eur) za 10 vajec veľkosti M, teraz to bude 43 Kč (1,77 eur).

Ak sa rozhodneme byť skromní, pokiaľ ide o počet druhov a množstvo sladkostí, čo by prospelo aj nášmu zdraviu, veľmi pravdepodobne nebudeme prisahať na tradičné štedrovečerné jedlo a to je kapor (rezeň) so zemiakovým šalátom.

Cena za kilogram vianočného kapra sa tento rok bude pohybovať okolo 130 Kč (5,34 eur), čo znamená, že za priemerne 2,5 kg šupinatého kapra dáme viac ako 320 Kč (13,16 eur).

To, čo si bežní ľudia myslia o aktuálnych cenách, vyplynulo z diskusie

"Najhoršie je, že neexistuje absolútny dôvod na to, aby to bolo takto drahé, nikto to nekontroluje a zvaľuje to na vojnu, šmejdi!" opísal svoje pocity jeden z debatujúcich.

„Předražené ať si strčí do zádele! Nedávno jsme byli ve Španělsku a tam je zdražení minimální. To jen tady z nás dělají blbce. Polsko, Německo atd. jsou úplně někde jinde,“  poukázal druhý na odlišnú situáciu u našich susedov, ale aj v Španielsku.

"Áno, je to strašne drahé, ale našťastie sú Vianoce len raz za rok, takže sa na to stačí spoľahnúť a my si musíme povedať, že je to stále relatívne dobré, milióny ľudí sú na tom oveľa horšie ako my," vidí situáciu ďalší diskutujúci z iného uhla.

"Tak musia si nahrabať, však? Chcú z nás robiť žobrákov, nestarajú sa o našich ľudí, zaujímajú sa o to, kam tečie veľa peňazí, hrôza, na Štedrý večer dostanú takú hnačku, kým si nezahryznú do úst, za to, že slobodná matka nebude mať večeru, nech ich poriadne prenasleduje," ponáhľala sa s vianočným želaním žalúdočných komplikácií pre tých, ktorí obviňujú situáciu z iných diskutujúcich.

Z toho vyplýva, že tradičné české vianočné jedlá a občerstvenie, na ktoré sme boli zvyknutí, sa pomaly stávajú luxusnou záležitosťou pre lepšie situované rodiny, v najhoršom prípade aj dôvodom na pôžičky, ktoré môžu mať v budúcnosti nešťastné následky.

Dôkazom toho sú aj príspevky ďalších diskutujúcich

Môžeme len dúfať, že v budúcom roku sa ceny aspoň základných potravín opäť zlepšia, inflácia začne klesať a dopady súčasnej hospodárskej krízy na rodiny sa znížia.

Nová vianočná tradícia? December odštartuje závratný rast cien
Stáva sa tradíciou, že pred Vianocami niektorým potravinám umelo vzrastie cena, ktorá sa po Novom roku vrátila takmer na pôvodnú hodnotu. Nebude tomu inak v tomto roku ani u nás, ani v Česku. Na svedomí to bude mať, okrem iného aj inflácia. Denisa... Čítať ďalej
25 | 11 | 2022 | Eka Balaskova

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik