Exvyšetrovateľ Šátek si dovolil určiť trestnoprávnu kvalifikáciu vo vzťahu k osobám, ktorým GP SR zrušila vznesené obvinenie!
04 | 12 | 2022 I Gabriela Fedičová

„Není všem dnům konec“, ako hovoria bratia Česi a podľa exvyšetrovateľa Jozefa Šáteka to platí aj na rozhodnutie o zrušení vzneseného obvinenia Roberta Fica (RF), Roberta Kaliňáka (RK), Norberta Bödöra (NB) a Tibora Gašpara (TG). Šátek vysvetľuje, ako to ešte môže dopadnúť a za zvláštne považuje aj vyajdrenie dekana Právnickej fakulty UK Eduard Burda v článku „Burda o obvinení Fica : Ak ho chceme vidieť vo väzení, môže s ním sedieť polovica politikov“. Prečo? Exvyšetrovateľ Šátek vysvetlil!

Generálna prokuratúra (GP) SR zrušila obvinenie šéfa Smeru-SD Roberta Fica a ďalšej trojice osôb z kauzy Súmrak. Dôvodom sú zistené porušenia ustanovení Trestného poriadku. V utorok o tom informoval generálny prokurátor SR Maroš Žilinka.

O návrhoch obvinených rozhodoval prvý námestník generálneho prokurátora Jozef Kandera v mene generálneho prokurátora. Žilinka priblížil, že prvý námestník zrušil obvinenia štvorice obvinených, tiež uznesenie o začatí trestného stíhania pre trestný čin založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny.

Podľa exvyšetrovateľa Šáteka to znamená iba toľko, že trestné stíhanie týchto osôb pre trestný čin založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny vo vzťahu ku konštrukcii skutku skoncipovaného vyšetrovateľom nie je v súlade so zákonom.

Podľa Šáteka je potrebné povedať aj "bé"

Exvyšetrovateľ je presvedčený, že v tejto veci je potrebné povedať aj "bé".

Funkcionári podľa Šáteka neuviedli, alebo možno zabudli uviesť tento dôležitý fakt!

"konanie uvedené v odôvodnení tohto uznesenia z 19.4.2021 v mnohých skutkoch je presne určených časom i miestom spáchania, spôsobom konania i jeho následkom a s individuálne určeným okruhom podozrivých osôb čo predstavuje dostatočne odôvodnený záver, že trestný čin spáchaný bol a spáchali ho určité osoby. Teda vôbec nič nebráni tomu, skôr je to povinnosťou orgánov činných v trestnom konaní, aby urýchlene v daných veciach začali trestné stíhanie a prípadne i vzniesli obvinenia, pravdaže pre konkrétne skutky s ich správnou trestnoprávnou kvalifikáciou tak, aby tomu porozumeli aj docent a doktori práva," tvrdí Šátek.

Vyjadril sa aj výrokovej časti uznesenia z 19.4.2021

"Ešte predtým ako sa budem konkrétne zaoberať podstatou skutkov, v ktorých vidím reálne spáchanie trestných činov a ich možnými páchateľmi musím sa vyjadriť k výrokovej časti uznesenia z 19.4.2021 najmä skutku právne kvalifikovaného ako zločin založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny podľa § 296 TZ," vysvetlil Šátek.

V tomto prípade podľa neho určite platí zásada, že niekedy je menej viac a myslí si, že skutková podstata daného trestného činu bola nesprávne aplikovaná čomu sa značne násilne musela prispôsobiť logicko-právna koncepcia skutku.

Šátek tvrdí, že vyšetrovateľ s prokurátorom salámovou metódou rozdelili súvisiace prípady na viaceré samostatné trestné veci, čím popretŕhali väzby medzi osobami a spáchanými skutkami, pričom v niektorých trestných veciach obsah vzneseného obvinenia, konkrétne napr. voči RF a RK týmto stratili trestnoprávnu i logickú súvislosť.

Aj preto je podľa neho výroková časť uznesenia o vznesení obvinenia RF a RK veľmi rozvláčna, nesúrodá, ťažko pochopiteľná, odkazujúca na iné trestné veci bez ich konkretizácie a uvedením súvislostí s konaním a podielom trestnej zodpovednosti obvinených RF a RK a v niektorých faktoch nespĺňajúca zákonné podmienky určitosti a konkrétnosti skutku, ktorého sa mali obvinení dopustiť.

"Týmto vyšetrovateľ i prokurátor umožnili zásadne spochybniť zákonnosť a dôvodnosť vlastného uznesenia o vznesení obvinenia a umožnili GP SR využiť § 363 TP," dodáva Šátek.

MIMORIADNE! Generálna prokuratúra zrušila obvinenie R. Fica a ďalších z kauzy Súmrak
Generálna prokuratúra (GP) SR zrušila obvinenie šéfa Smeru-SD Roberta Fica a ďalšej trojice osôb z kauzy Súmrak. Generálna prokuratúra (GP) SR zrušila obvinenie šéfa Smeru-SD Roberta Fica a ďalšej trojice osôb z kauzy Súmrak. Dôvodom sú zistené... Čítať ďalej
29 | 11 | 2022 | Gabriela Fedičová

Niektoré podozrivé skutky vyplývajúce z verejne dostupných zdrojov, ktoré uviedol Šátek preberáme v plnom znení

1) Po parlamentných voľbách v roku 2012 požiadal FI ministra vnútra RK o sprostredkovanie manažérskej funkcie v štátnej správe, načo ho tento informoval, že si ho predvolá PK, minister financií SR a po dvoch osobných stretnutiach ho tento vymenoval do funkcie prezidenta FS, načo ho RK, minister vnútra ubezpečil o správnosti návštev JB, podnikateľa a navrhol mu, aby si vypýtal ročnú peňažnú kompenzáciu vo výške 200 tisíc € za platový rozdiel medzi platom v súkromnej spoločnosti a teraz vo funkcii prezidenta FS, o čom sa aj s JB dohodol a takto priebežne za roky 2013 až 2017 osobne od JB prevzal v kancelárii na desiatom poschodí hotela Double Tree by Hilton v Bratislave ročne 200 tisíc € a za rok 2018 100 tisíc € (celkom 1,1 milióna €), pričom o tejto dohode o „kompenzácii platu“ (korupcii) mali vedomosť tak RK, minister vnútra i PK, minister financií.

2) Predseda vlády RT si prostredníctvom svojho hovorcu ET vyžiadal od FI, prezidenta FS analýzu o daňovom delikte spoločnosti RegionPRESS s konateľom IM, poslancom NR SR, do jej spracovania bol aktívne zapojený DČ, generálny riaditeľ daňovej a colnej FS, pričom táto obsahovala aj daňové tajomstvo, túto FI odovzdal na Úrade vlády SR ET, ktorý následne zorganizoval stretnutie na ktorom FI za účasti ET vysvetlil RT podstatu daňového deliktu, ktorý informácie obsiahnuté v analýze následne na tlačovej konferencii zverejnil,

3) V lete roku 2015 podnikateľ NB spoločne s TG, prezidentom PZ tlmočili LM, riaditeľovi Kriminálneho úradu FS požiadavku predstaviteľov politickej strany SMER-SD zistiť informácie o daňových deliktoch IM, poslanca NR SR v súvislosti s jeho podnikaním v spoločnosti RegionPRESS, ktoré budú použité na jeho politickú diskreditáciu, načo LM za aktívnej spolupráce s IM a DČ, funkcionármi FS takéto informácie využitím síl, prostriedkov a z informačných databáz FS zistil a k ich vyhodnoteniu sa zúčastnil stretnutia v roku 2015 v kancelárii ministra vnútra RK i za účasti podnikateľa NB a TB, prezidenta PZ.

4) 5.2.2016 na svojej tlačovej konferencii predseda vlády RF použil získaný podkladový materiál z Finančnej správy a zverejnil k osobe IM, poslanca NR SR, že „prepral cez biele kone“ 122 miliónov Sk a k spoločnosti RegionPRESS zverejnil informácie obsahujúce daňové tajomstvo, konkrétne konanie s menami a sumy finančných prostriedkov, novinárom odovzdal fotokópie zmluvy o predaji podniku, úradný záznam a zápisnice o ústnom pojednávaní z Daňového úradu v Trnave a výpoveď konateľa Vandáka.

5) Začiatkom leta 2017 v hoteli Zlatý kľúčik v Nitre pri stretnutí ĹM, riaditeľa Kriminálneho úradu FS s podnikateľom NB odovzdal prítomnému TG, prezidentovi PZ analýzu obsahujúcu daňové tajomstvo o daňových konaniach finančnej správy voči spoločnosti KTAG, s.r.o. s trestnoprávnou kvalifikáciou podozrivých daňových deliktov, z ktorých bol podozrivý v súvislosti s prezidentskou kampaňou AK, prezident SR.

6) Následne podnikateľ NB odovzdal časť podkladov obsahujúcich daňové tajomstvo s cieľom ich zverejnenia a diskreditácie AK, prezidenta SR osobe TR, ktorá zabezpečila prostredníctvom ďalšej osoby MCH ich zaslanie a zverejnenie z e-mailových adries pre rôzne printové médiá podľa zoznamu spracovaného podnikateľom NB,

7) Potom na jeseň 2017 zorganizoval minister vnútra RK na Úrade vlády SR stretnutie s účasťou FI, riaditeľa FS a ĽM, riaditeľa Kriminálneho úradu FS a za účasti predsedu vlády RF od týchto vyzvedali RF i RK informácie obsahujúce aj utajované daňové skutočnosti k daňovým deliktom spoločnosti KTAG, s.r.o., s konateľom AK prezidentom SR o dodávateľoch tejto spoločnosti a predmete zdaniteľných plnení,

"Krátko po tomto stretnutí opäť minister vnútra RK zorganizoval na Úrade vlády SR ďalšie stretnutie za svojej účasti i predsedu vlády RF, podnikateľa NB, TG, prezidenta PZ a FI, prezidenta FS, kde na základe zistených informácií o spoločnosti AK KTAG, s.r.o. plánovali ďalšie kroky smerujúce k jeho diskreditácii," dodáva Šátek.

Zelenskyj je opäť nespokojný! REKLAMUJE!
Cenový strop na ruskú ropu 60 amerických dolárov za barel, na ktorom sa dohodli Európska únia, skupina krajín G7 a Austrália, nie je "seriózny", pretože je pre Moskvu "celkom pohodlný". V sobotu večer v pravidelnom príhovore to vyhlásil... Čítať ďalej
03 | 12 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

Na základe horeuvedných podkladov si exvyšetrovateľ Šátek dovolil určiť trestnoprávnu kvalifikáciu vo vzťahu k vyššie uvedeným osobám

Šátek uvádza: "Len na základe týchto podkladov po rýchlom zhodnotení uvedených skutkov si dovolím určiť ich trestnoprávnu kvalifikáciu vo vzťahu k osobám RF, RK, NB, TG, PK, ET (mimo funkcionárov FS):

- v bode 1) niektorý z trestných činov uvedených v ôsmej hlave, tretieho dielu „Korupcia“ Trestného zákona, spáchaný formou účastníctva podľa § 21 ods. 1, písm. a, b, d) TZ (organizátor, návodca, pomocník),

- v bodoch 2) až spáchali formou účastníctva podľa § 21 ods. 1, písm. a) ako „organizátor“ zosnovali a riadili spáchanie pokračovacieho trestného činu zneužívania právomoci verejného činiteľa podľa § 326 ods. 1, písm. a), ods. 2 písm. a) TZ (s poukazom na závažnejší spôsob konania § 138 TZ po dlhší čas, organizovanou skupinou), písm. c (z osobitného motívu § 140 TZ spáchaný z pomsty) a

- v rovnakých bodoch 2) až  jednočinný súbeh pokračovacieho trestného činu ohrozenia obchodného, bankového, poštového, telekomunikačného a daňového tajomstva podľa § 264 ods. 1, 2 písm. b, c) TZ a to formou spolupáchateľstva (vyzradil nepovolanej osobe) alebo ako účastník – organizátor (zosnoval a riadil trestný čin) alebo pomocník.

Robert Fico: NOVINÁROM STAČÍ, že majú dieru v zadku
Novinárom na to, aby spochybňovali rozhodnutie generálneho prokurátora, stačí, že majú dieru v zadku, myslí si predseda opozičnej strany SMER - SD, Robert Fico. Generálna prokuratúra (GP) SR zrušila obvinenie šéfa Smeru-SD Roberta Fica a ďalšej... Čítať ďalej
04 | 12 | 2022 | Gabriela Fedičová

Ďalšie poznámky, ktoré Šátek uviedol k zrušeniu uznesenia o vznesení obvinenia RF, RK, NB a TG

Šátek poukazuje na to, že námestník GP SR Kandera na tlačovej konferencii - aby spochybnil či vyvrátil zo strany RF a RK účelové dosadzovanie lojálnych ľudí do vysokých štátnych funkcií - sa odvolal na rozhodnutie NS SR odkiaľ citoval :

„je bežné, že takto postupuje každý minister vymenovaný po tom, čo vládu zostavuje bývalá opozícia, pričom na ministerstve vnútra je bežná v rámci Slovenskej republiky taká prax, že ľudovo povedané, nechá vymeniť od prezidenta policajného zboru všetkých funkcionárov až po vedúceho poschodia policajného zboru,“ citoval exvyšetrovateľ na sociálnej sieti.

Opakovať takýto „právny nezmysel“ NS SR a nekriticky ho použiť ako „dôkaz“ námestníkom GP SR je podľa neho nehoráznosťou, pretože platné zákony, takéto personálne postupy (čistky) ministrovi vnútra v čase spáchania skutku neumožňovali.

"Inak by to znamenalo, že policajti s dlhoročnou kariérnou praxou sú len šachovými figúrkami, ktorými ministri - politici môžu ľubovoľne ťahať alebo ich vyhodiť zo šachovnice a predstavitelia generálnej prokuratúry a senát najvyššieho súdu túto nezákonnú prax považujú za súladnú so zákonom," vysvetľuje Šátek.

ZÚFALÝ Stančík obviňuje SAS a zubami - nechtami bráni Hegera!
Zmráka sa nad vládnou koalíciou? Štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Andrej Stančík je hlboko znepokojený tým, že 8.12. sa bude odvolávať vláda. Podľa Stančíka zahodíme poslednú príležitosť zmeniť našu krajinu... Čítať ďalej
03 | 12 | 2022 | Emanuel Orban

Zvláštne vyjadrenie podľa Šáteka daj al dekan Právnickej fakulty UK Eduard Burda

Dekan Eduard Burda sa absolútne stotožňuje s vyjadreniami pána námestníka GP Jozefa Kanderu.

"Samotné obvinenie z podporovania zločineckej skupiny voči dotyčným smerákom nespĺňalo ani v najmenšej miere znaky trestného činu. Možné je hovoriť jedine o prečine vyzradenia bankového tajomstva," uviedol Burda pre Pravdu. 

Odborník na trestné právo Burda by na paragrafe Trestného poriadku 363 nič nemenil

Dôvod je logický.

"NAKA a Úrad špeciálnej prokuratúry robia skutočne nadprácu v neprospech obvineného," tvrdí Burda.

Dekan Právnickej fakulty konštatuje na margo danej situácie zaujímavú vec:

„Preto to, čo teraz poviem, sa bude vzťahovať naozaj len na toto konkrétne uznesenie o vznesení obvinenia a na tento prípad. Osobne si takto príšerne naformulované obvinenie a takto zle procesne zvládnutý prípad viem vysvetliť iba jednou z troch možností. Po prvé hrubou neprofesionalitou. Po druhé zlým úmyslom. Po tretie, že to písal človek na základe zadania, že to musí nejako urobiť, ale sám o tom nebol vnútorne presvedčený, a preto to nejako zosmolil, len aby voľajako bolo. Ale snáď sa mýlim.“

Trestný skutok musí byť podľa Burdu jasne naformulovaný a nemôžeme sa opierať len o nejaké dohady.

Prečinu vyzradenia bankového, obchodného tajomstva sa bežne dopúšťali v minulosti podľa Burdu aj iní politici.

Burda si myslí, že ak chceme v danej záležitosti potrestať Fica, musíme k nemu prirátať aj ostatných.

„Takže ak naozaj platí jeden meter na všetkých a ak za tento čin naozaj chceme vidieť Roberta Fica vo väzení, potom na základe všetkých tých informácií, ktoré boli v posledných cca siedmich, ôsmich rokoch medializované, si k nemu do väzenia rovno môže prisadnúť polovica vrcholových politikov z celého politického spektra a určitá časť novinárov,“ konštatoval Burda.

Dekan Právnickej fakulty UK Burda: Ak chceme potrestať Fica, mali by sme aj ostatných!
Už aj samotní právni experti sa ozývajú ! Obvinenia voči bývalému premiérovi Robertovi Ficovi a exministrovi vnútra Robertovi Kaliňákovi (obaja Smer-SD) boli jednoducho vykonštruované aj podľa dekana Právnickej fakulty Univerzity Komenského v... Čítať ďalej
03 | 12 | 2022 | Emanuel Orban

Z pohľadu exvyšetrovateľa Šáteka sa jedná o ničím nepodložené tvrdenie, keďže dekan Burda neuviedol ani jeden príklad podobného činu aký urobil RF (zverejnil informácie a písomné podklady obsahujúce daňové tajomstvo) a ktorý „zaklincoval“ síce mediálne zaujímavým ale právne nepodloženým argumentom, že v podstate RF urobil len to, čo pred ním „polovica vrcholových politikov ... a určitá časť novinárov“.

"Inak osobne som zato, aby všetci politici boli trestne zodpovední za podobné verejne vyslovené výroky a nie, aby sme kvôli jednému trestne stíhanému politikovi chránili všetkých ostatných," vysvetlil Šátek.

Pripomína, že pokiaľ má či mal za ostatných sedem či osem rokov dekan fakulty UK E. Burda vedomosť, že by sa vyjadreniami „vrcholových politikov“ títo mohli dopustiť trestného činu ohrozenia obchodného, bankového, poštového, telekomunikačného a daňového tajomstva, tak mal podať trestné oznámenie.

"Ak to neurobil a takéto konkrétne prípady v svojom rozhovore neuviedol, tak potom vedome pomáha osobe RF znižovaním či bagatelizovaním nebezpečnosti jeho konania, keďže jeho osobnú trestnú zodpovednosť skrýva za nekonkretizované konanie iných osôb (čo sa v podstate nedá, pretože takéto argumenty sú z pohľadu trestnej zodpovednosti irelevantné)," dodáva Šátek.

"Budem rád, ak dekan Burda uvedie aspoň jeden príklad z tej plejády „polovice vrcholových politikov“ za ostatných sedem či osem rokov, ktorí si vyžiadali daňové informácie a doklady od vedenia Finančnej správy k osobám politicky činným (politickým oponentom – k prezidentovi SR a poslancovi NR SR) a tieto zverejnili neoprávneným osobám," dodáva exvyšetrovateľ.

"Predpokladám, že sa pri tom hľadaní zapotí, no takýto prípad asi nebude schopný nájsť, čo možno potvrdí ním požadovaný „materiálny korektív“, že takéto „vyzvedanie“ daňového tajomstva z pozície predsedu vlády či ministra vnútra bolo vysoko spoločensky závažné a je potrebné za neho vyvodiť trestnú zodpovednosť," konštatuje v závere príspevku Šátek.

TOMÁŠ TARABA PREKLADÁ NEPOCHOPITEĽNÝ NÁVRH zmeny v Trestnom zákone. ČO SI DOVOLIL?
Schválenie zmien v Trestnom zákone z dielne nezaradeného poslanca parlamentu Tomáša Tarabu by znamenalo drastické zníženie trestov za ekonomickú trestnú činnosť. Upozorňuje na to Nadácia Zastavme korupciu. Kritizuje aj navrhované zmeny v Trestnom... Čítať ďalej
04 | 12 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik