Zraniteľná britská armáda
03 | 12 | 2022 I Milan Laca

Ruská vojenská operácia na Ukrajine ukázala kritickú zraniteľnosť britskej armády.

Ruská vojenská operácia na  Ukrajine ukázala vážnu zraniteľnosť britského delostrelectva. Napísal  komentátor The Telegraph Dominic Nicholls, ktorý sa odvoláva na ministra obrany Bena Wallacea.

Zastarané zbrane

Wallace povedal, že britská armáda je schopná prijať najnovšiu generáciu rakiet. Ukrajinský konflikt ukázal, žeich delostrelecké systémy sú neodvolateľne zastarané a je potrebné ich aktualizovať. Samohybné húfnice AS-90, ktoré zaujímajú najdôležitejšie miesto v ozbrojených silách Británie, sú z hľadiska vlastností výrazne horšie ako ich náprotivky z iných krajín, vyhlásil  minister.

VOJNA POKRAČUJE! Kremeľ odmietol Bidenov návrh s podmienkami
Rusko odmietlo v piatok návrh amerického prezidenta Joea Bidena, ktorý navrhol, že je pripravený rokovať s ruským prezidentom Vladimirom Putinom, ak sa šéf Kremľa bude usilovať ukončiť vojnu na Ukrajine. Vyplýva to z vyjadrenia kremeľského hovorcu... Čítať ďalej
02 | 12 | 2022 | Diana Zaťková/TASR

Aj letci majú problémy

V auguste televízia Sky News informovala, že britské ozbrojené sily majú ťažkosti s výcvikom pilotov pre situáciu na Ukrajine,  pretože vláda poslala svoje lietadlá k východným hraniciam NATO. Minister Wallace v novembri vyhlásil, že Británia čelí nedostatku pilotove najnovších stíhacích bombardérov F-35. Pod vplyvom udalostí, desiatky regrútov čakali mesiace, niekedy aj roky,  na vytvorenie tréningových miest na kurzoch pilotovania rýchlych prúdových lietadiel. 

Dajú miliardy

Nicholls napísal,  že britská vláda má v úmysle vyčleniť 24 miliárd libier na modernizáciu delostreleckých systémov. Celá suma však nebude smerovať na modernizáciu zbraní. Približne polovica týchto prostriedkov bude vyhradená na rozvojové projekty a výskum, ďalších 6 miliárd libier pôjde na zaplnenie „čiernej diery“ v rozpočte ministerstva.

Obavy

Noviny Financial Times  napísali , že medzi západnými krajinami, ktoré Ukrajine pomáhajú, narastajú obavy z potreby zvýšiť produkciu zbraní pre  vyčerpanie ich zásob. Treba aj ukázať krajinám, ako je napríklad Čína, schopnosť vyrobiť dostatok zbraní na svoju obranu.

USA: Ukrajina zvíťazí!
Americká veľvyslankyňa pomenovala tri zložky víťazstva Ukrajiny. Veľvyslankyňa USA na Ukrajine Bridget Brinková hovorí, že o víťazstve Ukrajiny vo vojne s Ruskom nepochybuje. Je presvedčená Ako píše spravodajca Európskej pravdy, americká ... Čítať ďalej
01 | 12 | 2022 | Milan Laca

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik