Výrobcovia tepla VARUJÚ: VLÁDA ZAVÁDZA! POMRZNEME!
02 | 12 | 2022 I Eka Balaskova

Vo štvrtok vláda na tlačovej besede oznámila, aké zvýšenie cien energií nás čaká. O vládnom návrhu zákona rokuje parlament v skrátenom legislatívnom konaní, no Slovenský zväz výrobcov tepla (SZVT) upozorňuje, že vďaka tomuto návrhu môžu dodávatelia tepla upadnúť do druhotnej platobnej neschopnosti.

To by podľa SZVT mohlo viesť k výpadkom dodávok tepla a teplej vody 

"V roku 2023 zostane cena elektriny stabilná a bez zmeny v porovnaní s rokom 2022," povedal Heger. Pokiaľ by domácnosti mali platiť cenu elektriny podľa regulovaných cien, nárast by bol podľa premiéra o 380 %. Pre plyn je nárast namiesto regulačným úradom vyrátaných 225 % iba 15-percentný. Priemerné zvýšenie ceny o 15 % platí podľa premiéra aj pre centrálne zásobovanie teplom. Heger dodal, že ak by štát nezasiahol, domácnosti by v budúcom roku zaplatili za energie o šesť miliárd eur viac.

VLÁDA UŽ MÁ JASNO, Slovensko je unikátne! TAKTO STÚPNU CENY ENERGIÍ
Domácnostiam by sa v budúcom roku mala cena plynu zvýšiť o 15 %, cena elektriny sa nezmení. O 15 % vzrastie aj cena tepla. Na štvrtkovej tlačovej konferencii po rokovaní vlády o tom informoval premiér Eduard Heger (OĽANO). "V roku 2023 zostane... Čítať ďalej
01 | 12 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

Zväzu chýba schéma 

Slovenský zväz výrobcov tepla však upozorňuje, že uplatňovanie takto určených cien by malo byť podmienené schémou pomoci a vyhlásením výzvy na predkladanie pomoci v dodatočnej schéme, ktorá zabezpečí kompenzáciu rozdielu. Cena schválená ÚRSO a cena, ktorú uplatňuje nariadenie vlády sa totiž líšia.

Čo to spôsobí

„Hrozí núdzový stav v zásobovaní teplom pre obyvateľstvo, školy, škôlky a nemocnice, ak sa dodávatelia dostanú do situácie, že nebudú mať za čo nakúpiť plyn. Táto novela je to isté, akoby vláda zastropovala cenu chleba na 30 centov, občan príde do obchodu a regály sú prázdne, lebo za 30 centov chlieb nikto neupečie. Toto sa môže stať v teple,“ vysvetlil predseda predstavenstva SZVT Stanislav Janiš.

Janiš tiež vláde vyčíta vágne formulácie, kedy možno poskytnúť dotáciu. Najväčšie nebezpečie je chýbajúca previazanosť medzi zastropovanými cenami a kompenzáciami.

Problémy sú už teraz

Ceny energií trápia samosprávy už aj v súčasnosti. "Dotácia mesta ani zvýšenie cien vstupného nepostačujú na pokrytie prevádzkových nákladov. Z uvedených čísiel vidieť, že zatvoriť plaváreň na december je skutočne opodstatnené," uvádza mesto Svit na margo zatvorenia plavárne.

S podobným problémom sa stretáva aj samospráva v Nových Zámkoch, kde hrozí zvýšenie cien tepla až o 140 percent. Dôvodom zvýšenia cien sú extrémne zvýšené náklady na nákup primárneho paliva (plyn, drevná štiepka, elektrická energia) na výrobu tepla.

Svit: Mesto prerušilo prevádzku plavárne, dôvodom sú ceny energií
Mesto Svit prerušilo prevádzku plavárne, dôvodom sú ceny energií. Informovala o tom radnica na svojej stránke s tým, že z celkového počtu návštevníkov len 18 percent tvoria miestni, zvyšok sú obyvatelia z okolia. Z analýzy tiež vyplýva, že v... Čítať ďalej
01 | 12 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik